Çocuklar, gelişimleri için C vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra balık yağında bulunan bu Omega-3 yağ asitlerine de ihtiyaç duyarlar.
Çocuklara balık yağının düzenli aralıklarla verilmesi, bu takviye gıdanın tüm faydalarından yararlanılması için oldukça önemlidir. Genellikle günde bir kere tüketilmesi önerilen balık yağlarının, tok karnına çocuklara verilmesi gerekir. Tok karnına alınan balık yağı, besleyici unsurların daha iyi emilmesini sağlar.
İnsan vücudunda üretilemedikleri için dışarıdan alınmalıdır. EPA ve DHA, kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. DHA, normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına katkı sağlar. Dolayısıyla, gelişim çağındaki çocuklar için olmazsa olmazdır” dedi.
“ÇOCUKLAR İÇİN SIVI FORMDAKİ BALIK YAĞLARI TERCİH EDİLMELİ”
Çünkü sıvı balık yağına kıyasla içlerindeki DHA ve EPA miktarları çok az. Ayrıca balık yağını şeker formunda hazırlamak için birçok katkı maddesi de kullanılabiliyor. Bu sebeple çocuğunuz için en doğru balık yağları sıvı formda olanlardır.
Çocuklar için en iyi balık yağı şurup markasını arıyorsanız bu konuda listenin zirvesinde Ocean Balık Yağı bulunuyor. Takviye gıda, yüksek omega 3 kaynağı olması sayesinde aileler tarafından en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Karışık meyve aromalı olması ile çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Ünlü doktor, sağlıklı olabilmek için Omega-3'ü öneriyor. Ayrıca Canan Karatay, Omega-3'ü 'İyileştiren yağ' olarak adlandırıyor. Bu nedenle yaşlanmak istemeyenler için Omega-3'ü öneriyor. Canan Karatay, sağlıklı yaşlanma için Omega-3'ü öneriyor.
1-Alacağınız balık yağı saf ve doğal olmalıdır. Bunu da ürünün etiketine bakarak anlayabilirsiniz. 2-Ürünün içerdiği DHA ve EPA oranına dikkat etmelisiniz. 3-Balık yağının üretildiği tesislerin, yetkili otoriteler ve bağımsız kuruluşlarca sertifikalanmış olması gerekiyor.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Balık yağı, bu yağ asitlerinin bir kaynağı olup, çeşitli sağlık faydalarına sahip olabilir. Balık yağı, düzenli olarak tüketilebilir ancak aşırı miktarda tüketilmemesi önerilir. Önerilen günlük miktar, genellikle 1-2 kaşık arasındadır.
En iyi balık yağı tavsiyelerine gelecek olursak; Nutraxin, Möllers, Ocean, Carlson, Nutrigen, New Life Efa, Easy Fishoil, Farmasi, Gold Natural ve Solgar özellikle DHA ve EPA oranları yüksek, tablet ve sıvı formlara sahip en kaliteli balık yağı markaları olarak biliniyor.
Eğer ki balık sevmiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan omega-3'ü çeşitli yağlardan temin edebilirsiniz. Bunun için en iyi seçenekler ise hardal yağı, kenevir yağı, su yosunu yağı, ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, kabak çekirdeği yağı, hurma çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı olabilir.
Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir. Balık yağına başlamak isteyen ebeveynler çocukları 1 yaşını doldurduktan sonra bir çocuk doktorunun da onayını alarak omega-3 vermeye başlayabilirler.
Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir.
Bulantı , kusma , ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal semptomlar balık yağı takviyesi kullanımında Görülebilecek yan etkilerdendir. daha tehlikeli yan etkiler arasında , gastrointestinal kanalda kanama veya ülserlerin kötüleşmesidir. Kanama riski antikoagulan ilaçlarla beraber kullanımda artar.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
Balık yağı çocuğun gelişim evresinde çok yararlıdır.
Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için, boy uzatır denilemez.
Vücutta üretilemeyen ve gıdalardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerini barındıran balık yağının; kardiyovasküler hastalıkları önleme, yüksek tansiyonu düşürme, romatoid artrit semptomlarını hafifletme ve karaciğer yağlarını azaltma gibi faydaları bulunuyor.
Kullanılan Doz Çok Önemlidir!
Hem dozaj açısından hemde kullanılan ürünün güvenilirliği açısından en azından eczacıya danışılmasında fayda vardır. Omega-3 ömür boyu alınabilir ama doğru dozajda. Bu sırada tabii ki balık yemeye devam edilmelidir. Yazları balık sezonu bitiyor balık yasağı başlıyor.
Bununla birlikte, balık yağı, özellikle hafif hafıza kaybı ve depresyon söz konusu olduğunda, beyin üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Omega 3 kullanımına yazın ara verilir mi? Hayır, balık yağlarının (omega 3) mevsimsel olarak bırakılmaması veya ara verilmemesi, yaz ayları dahil tüm yıl boyunca kullanılması önemlidir.
Ülkemizdeki doktorların çoğu, anne sütünde ve formül mamalarda bebeklerin ihtiyacı olan omega-3 yağ asitlerinin bulunmasından ötürü çocuklarda 1 yaşından sonra balık yağına başlanabileceğini söylüyorlar. Dr. Halit Özkaya da alerji riski olduğu için 1 yaş altındaki bebeklerde balık yağı kullanımını önermiyor.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri