Saçları kestirmek her ne kadar bir bakım önerisi olsa da saçların dökülmesini %100 oran ile engellememektedir. Bu neden ile de saç dökülmesini engellemek için değil saçın daha sağlıklı olması için saçların kestirilmesi önerilir. Saç kestirmek henüz dökülmemiş olan saçların daha sağlıklı ve canlı görünmesini de sağlar.
Saç kestirmek, sağlıklı uzayan saçlar için etkili bir yöntemdir. Saçların kesilmesi yalnızca saç kalitesini arttırma konusunda bir faydayı beraberinde getirebilecektir. Saç dökülmesi problemine karşı saç köklerinin beslenmesi ve güçlendirilmesi daha etkili sonuçlar verecektir.
Saçı kestirmek gürleşmesini sağlamaz
Saçları kısa kestirmekle saçların gürleşmesi arasında direkt bir bağlantı olmadığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın “Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan bir hale gelir.
Saçları uçlarından düzenli olarak kestirmek, sağlıklı saçlara ulaşmanın bir numaralı kuralı. Çünkü saç uçları ne kadar kuru ve kırıksa, uzaması o kadar yavaşlıyor. New York'taki Philip Kingsley Clinic'in saç uzmanı Stephen Pullan, düzenli kesim yapılması halinde saç kırıklarının önleneceğinin garantisini veriyor.
Yıpranmış saçlarda; özellikle saçın aşırı yıkanması ya da sık sık fön çektirilmesi sebebiyle saçlar kuruyup yıpranabilir. Saçı kestirmek saçın ağırlığından kurtulmasını sağlar ve daha sağlıklı uzamasına sebep olur. Fakat saç dökülmesine hiçbir faydası olmayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Saçı Sık Sık Kestirmek Saçı Güçlendirir Mi? Saçın kısa kestirilmesi ile saçın güçlenmesi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Saçını kısa kestiren kişiler bunu saçlarını daha güçlü hale getirmek için yapmamalıdır. Saç kesimi saçın uzayan tellerini ilgilendiren bir durumdur.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Neyse ki çözüm çok uzakta değil: Saçınızı yıkayan uzman, köpürtmeye başladığında kafa derinizdeki reseptörlere baskı uygulayarak beyninizdeki vagus sinirini uyarır. Dolayısıyla rahatlamaya başlarsınız.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar. Saçlar ıslatılınca boyları %30 kadar uzar, fakat kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Saçlar kökünden uzadığı için saç kestirmek saçların hızlı uzamasını sağlamaz. Fakat saç uçlarındaki kırıkları aldırmak saçın güçsüz kısmını ortadan kaldırdığı için saçı daha güçlü kılar ve sağlıklı uzamasını destekler.
Erkeklerde saçın uzunluğunun saç dökülmesine etkisi bilim insanları tarafından da araştırılmıştır. Saçını uzatan erkeklerin saç dökülmesi ile ilişkisi doğrudan saptanmamıştır. Bir başka deyişle erkeklerde saç uzatma ile saçın dökülmesi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.
Saçın küsmesi, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu saçın sağlığının ve görünümünün olumsuz etkilenerek istenmeyen bir yapıda olmasına denir.
Saç uçlarından kestirmeniz doğrudan hızlı uzamayı sağlamaz. Ancak özellikle kırıklar veya yıpranan saç uçları saç uzamasını yavaşlatabilir.
Düz,kısa ya da uzun saç arasında kaldıysanız, mutlaka uzun olan modeli tercih edin. Uzun saç modelleri yüzü daha uzun göstererek olduğunuzdan daha zayıf görünmenize yardımcı olur. Asimetirk bob kesim (arkası kısa öne doğru uzun) saçlar, yüzünüzü daha ince gösterir.
Uzmanlarımız en sık sorduğunuz soruları yanıtlamaktadır. Saçları taramak saç dökülmesi sorununu arttırmaz.
Farklı özelliklere sahip saçlar kazıtılsa bile gürleşme meydana gelmez. Kazıtmak gürleştirmekten çok, saç tellerinin daha kalın çıkmasını sağlar. Zayıflamalarına ve dökülmelerine neden olan etkilere karşı korur. Fakat yeni saçların büyümesini sağlayan hiçbir faydası yoktur.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
Saçlar genellikle nemini kaybettikleri için kabarır. Ya da havanın aşırı nemli olmasından dolayı. Hasar görmüş saçların kabarması da daha olasıdır. Eğer saçlarınız kuruduysa veya hasar gördüyse nemli bir ortama çıkar çıkmaz havadaki nemi kapar ve kabarırlar.
Eski Türkler'de uzun saçın yiğitlik sembolü olduğu bilinmektedir.” Bahaeddin Ögel de erkeklerdeki uzun saçlardan söz ederek bu modanın Selçuklular'dan da geriye gittiğini söyler.
Doğrusunu söylemek gerekirse, saçları sık sık tıraş etmek ve saçı kazıtmak saç telini kalınlaştırmaz, saçların daha yoğun çıkmasına yardımcı olmaz. Saçları tıraş etmek, sadece saç derisinin üzerindeki saç tellerine etkisi vardır.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Özellikle E, B ve A vitamini, protein ve demir içeren yiyecekler tüketmek saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve saçların kalınlaştırılması için olmazsa olmazdır. Bunun yanında sigara, çay ve alkol tüketiminin azaltılması da ince telli saçların kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri