1-2 yaşları arasındaki çocuğun sütlü ürünlere gereksinimi yaklaşık günde 400 ml'dir. Bir yaşından sonra süt verilebilmekle birlikte, süt yerine fermente süt ürünleri (yoğurt, peynir, kefir) kullanılması çok daha yerinde olacaktır. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir.
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
Laktozsuz süt
Genel olarak dünyada fakat daha çok Asya ülkelerinde görülen laktoz duyarlılığından dolayı süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş süt çeşididir. Daha çok sütteki laktozun enzimler yolu ile parçalanması yoluyla üretilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı çocuklar ne yaparsanız yapın sütün tadına pek alışamazlar. Bu tür durumlar için çocuğunuzun en sevdiği meyveyi püre haline getirip süte karıştırın. Bir bardak sütün içine bir top dondurma güzel bir çözüm olabilir. Dondurmalı karışımı çocuğunuz mutlaka görsün, hatta bırakın kendi hazırlasın.
Çelebi, inek sütünün alternatiflerinin giderek popüler hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti: 'Vegan ve süt proteini alerjisi olanlar badem, soya, yulaf ve hindistan cevizi sütünü tercih edebilir. İnek sütünde bulunan büyüme hormonu ve östrojen güvenli limitin üzerinde.
Süt alerjisi olan bebeğiniz, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edebilirsiniz. Eğer sütünüz yeterli miktarda değilse, doktor önerisiyle inek sütü proteini içermeyen özel çocuk devam sütü(alerji formulü) ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Sütün Yerini Alabilecek Gıdalar :
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
* Aynı şekilde yoğurt tüketmek istemeyen çocuklar yoğurdun sulandırılmış hali olan ayran veya cacığı daha kolay tüketebilir. * Peynir yemek istemeyen bir çocuk omletin, böreğin, tostun içindeki peyniri rahatlıkla tüketebilir veya peynir hayvan şekillerinde kesilip çeşitli sebzelerle süslenerek çocuğa sunulabilir.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Süt enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan porsiyon olarak sütün fazla tüketilmesi enerji alımını artırır dolayısıyla kilo artışına sebep olabilir. İçeriğindeki hayvansal yağ sebebiyle aile öyküsünde kalp-damar rahatsızlıkları bulunan çocukların sütü ihtiyaçlarından fazla tüketmeleri riskli olabilir.
Anne sütünden sonra çocuklarda en önemli besin kaynağının inek sütü olduğu uzmanlar tarafından da kabul ediliyor. Kalsiyum gibi spesifik besin öğesi desteği almak yerine, besin olarak süt tüketmenin sağlık açısından daha etkin olduğunu biliyoruz.
Kemiklerin dostu. Süt ve süt ürünleri, kemiklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve proteini sağlıyor. Çocukluk dönemi ve yaşam boyunca yeterli süt tüketimi kemiklerin güçlenmesine ve ileriki yaşlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.
Bu konuda şunu söylememiz gerekir. Bebeğine 1 yaşından sonra vereceğin süt kesinlikle pastörize süt olmalı.
Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan bebeklere 6. aydan sonra uzun ömürlü ya da pastörize sütün verilmesini onaylıyor. 6. ayını dolduran bebekler için anneler güvenle kutu sütü ve pastörize sütü verebilir.
Süt alerjisi tehlikeli mi? Bebeklerde kızarıklık, ciltte kuruluk yaşanması, geçmeyen kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olur. İnek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açabilir. Bu da hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.
Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir. Bu sütlerin pastörizasyonuna dikkat edilmelidir.
Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama. Kanlı ve sümüksü dışkılama ve bazen de kabızlık. Ciltte egzema tarzında kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri. Geçmeyen bir hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı
İnek sütü protein alerjisi olan bir bebek; kahvaltıda süt ve ürünleri içermeyen besinlerden ayına uygun olanları tüketebilmektedir. 9. ay için örnek olarak; kahvaltı menüsünde yumurta, tuzsuz zeytin, üzüm pekmezi, tam buğday ekmeği veya sütsüz hazırlanan pankek ile meyve, patates püresi olabilmektedir.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri