Çocuklar için yoğurt, sağlıklı bir büyüme ve gelişme için önemli bir besin kaynağıdır. Yoğurt, kalsiyum içeriği sayesinde kemik ve diş sağlığını destekler. Ayrıca, probiyotikler çocukların bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve sindirim sorunlarını azaltabilir.
Yetişkinlerin günde bir kase, çocukların ise günde en azından 6 yemek kaşığı ev yoğurdu tüketmeleri gerekiyor.
İçerdiği protein ve yararlı bakterilerle de günlük beslenmemizde mutlaka yer alması gereken yoğurdun elbette günlük sütle evde mayalananını tüketmek çok önemli. Yetişkinler günde bir kase, çocuklar da en azından günde 6 yemek kaşığı ev yoğurdu yemeli.
Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.
“Yoğurdun bir diğer faydası ise; bağışıklık sistemini desteklemesi ve enfeksiyon görülme riskini azaltmasıdır. Yoğurt aynı zamanda bağırsak sağlığı için de faydalıdır. Bu durumda etkili olan en önemli unsur ise prebiyotik ve probiyotik açısından zengin olmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Özellikle akşam yemeklerinden sonra yoğurt yiyen kişiler için olduğu görülmektedir. Tabi yoğurdu sadece akşam yemeğinden sonra değil diğer öğünlerde de yemek faydalı olmaktadır.
Aç karnına yoğurt tüketimi tokluk hissi vererek diyet yapanlarında ilk tercihleri arasında gelmektedir. Orta yaşlılar için kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı görülmektedir.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Küçük ve ergenlik çağındaki çocuklar için hergün bir kase yoğurt! Küçük ve ergenlik çağındaki çocukların hatta erişkinlerin her gün süt yerine yoğurt (1 kase) , peynir ve alınan diğer besinler ile günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada yeterlidir.
Yüksek iyi kalite protein içeren gıdalar: yumurta, süt- yoğurt, köfte, kuru baklagillerdir. Bu besinlerden günde 2–3 porsiyon tüketmelidirler. Süt veya yoğurt günde 500 ml'yi geçmemelidir, bu tür gıdaların fazlası kabızlığa demir emilimini bozarak kansızlığa neden olabilir.
Yoğurt bazı yemeklerin besin değerini öldürebiliyor, bu nedenle genellikle gece yatmadan önce tek başına yenmeli.
Bu yaş grubundaki çocuklar günde 4 porsiyon yani 400g kadar ve farklı renklerde sebze ve meyve tüketmelidir. Beyaz ve kırmızı etler ile balık ve özellikle yumurta, vücudun en iyi kullanabildiği protein kaynaklarıdır. Kuru baklagillerin de protein içeriği yüksektir ancak sindirimi daha zordur.
Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük. 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük. 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük.
Üç ana öğün iki ara öğün yedirmeye çalışın. Öğün arasında sağlıklı atıştırmalıklar teklif edin. Düzenli öğünler ve atıştırmalıklar sunmak bebeğinizin iştahını ve sağlıklı yeme alışkanlığını geliştirmesini sağlar. 7-Öğünlerini küçük hazırlayın eğer tüketirse daha fazlasını teklif edin.
Yoğurt, en çok kalsiyum içeriğinden zengin olması ile bilinen bir besindir. Yeterli ölçüde vücuda alınan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu açıdan özellikle osteoporoz gibi hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Diş sağlığı için de vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
Sindirim sağlığı: Yoğurt, probiyotikler içerir ve sindirim sistemi için yararlı bakterileri besler. Yatmadan önce yoğurt yemek, gece boyunca sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
İçeriğindeki çinko ve laktik asit sayesinde gözenekleri açar, cildi ölü hücrelerden temizler ve cilde sağlıklı bir parlaklık sağlar.
Yoğurt, laktik asidi sayesinde zararlı bakterileri öldürerek ishal oluşumunu önler ve bağırsağın sağlıklı bir iç ortam olmasını sağlar. Açıkçası bu kalsiyum deposu fermente süt ürünü tam bir bağırsak temizleyicisidir diyebiliriz.
Yoğurt. Uyumadan önce probiyotik yoğurt yemeyi tercih edersen hem gün içinde yediklerinin sindirimini kolaylaştırır hem de sana rahat bir uyku sunar. Gece uyumadan önce yoğurt yemek seni şişirmeyeceği gibi, önemli miktarda besin ve triptofan gibi daha iyi uyumana yardımcı olacak amino asitler almanı sağlar.
D vitamini takviyeli yoğurtlar, bağışıklık sağlığını daha da artırabilir ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları önleme potansiyeline sahip olabilir. Sonuç olarak, düzenli olarak yoğurt tüketmenin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli bir adım olduğu söylenebilir.
Akşam tüketilen bir kase yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırarak dinlendirici bir uyku sağlıyor. Bu nedenle uyku problemi yaşayan insanlar için özellike uykudan bir iki saat önce yoğurt veya ayran tüketmek olumlu olacaktır.
Her gün bir kase tüketilen yoğurt; probiyotik olması sebebiyle sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık ishal gibi sorunların oluşumuna engel olur ve uyku getirir. Yoğurdun uyku getirmesi hemen herkesçe bilinen ve sık sık uyku ihtiyacı olduğunda uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri