Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
Bazı kaynaklara göre ısırma tırmalama olmadan da hastalık insanlara bulaşabilmektedir. Hastalık kedilerde çoğu kez belirti göstermeden seyrederken bağışıklık sistemi zayıf kedilerde ateş, halsizlik, ağız ve diş eti yangısı ve lenf bezlerinde büyüme görülebilmektedir.
Kedilerde parazit aşısı yan etkileri; Halsizlik ve/veya uyuşukluk. İştah kaybı Kusma.
İç parazitler dokulara zarar vererek döküldükleri için bedende gerekenden fazla histamin salgılanır. Bedende aşırı Histamin salgılanması şok görünümü, genel duruşta bozukluk, halsizlik vb gibi belirtileri açığa çıkarır.
Tedavisi yapılmayan kedilerde bu hastalık ölümle sonuçlanma gösterir. Ayrıca bu süre zarfında kediniz kilo kaybı, kusma, dehidrasyon ve halsizlik gibi onu yoracak semptomlarda görülecektir. Kedinizi iç ve dış parazitlerden korumak için iç/dış parazit aşılarını düzenli aralıklarla yaptırmalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
Aşı sonrasında kedinizde ateş ve halsizliğin görülmesi son derece doğaldır. Ancak kusma veya ishal gibi tehlikeli belirtilerin görülmesi ve tekrar etmesi durumunda veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Oldukça nadir görülen kusma ve ishal gibi tehlikeli belirtiler aşıdan sonraki 2.
Uyku ve halsizlik sorunu nedeni altında çeşitli hastalıklar olabilir. Halsizlik ve uykunun uzun süre devam etmesi halinde mutlaka veterinere gitmek gereklidir. Halsizlik ve uyku sorunu için mutlaka veterinere girerek kedinizi muayene ettirmelisiniz. Erken teşhis ile kedinize verilen ilaçlar etkisini gösterir.
Bağırsak parazitleri
Genel belirtileri ağızdan salya akması, makatta kaşıntı ve halsizlik, iştahsızlık ve ağız kokusudur.
Baş ağrısı, baş dönmesi, mide ağrısı, bulantı, yorgunluk, halsizlik, eklem/kas ağrısı, Karın ağrısı, iştahsızlık, kusma ve terleme oluşabilir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve parazit enfeksiyonun ve/veya ölen parazitlerin belirtileri olabilir.
Parazitler: İç parazitler kedilerde özellikle yavru kedilerde iştahsızlık nedenleri arasındadır. İştahsızlık ile beraber kilo kaybı da görülebilir. Bu kilo kaybına rağmen karında şişlik dikkat çeker. Özellikle yavru kedilerde önemli nedenler arasında yer alır.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir.
Kedilere Yapılan Aşılar Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler. Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
İç parazit kediyi öldürür mü sorusu değişkenlik gösterir. Eğer iç parazit yavru kedide meydana geldiyse bu ölümcül olabilir. Çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri çok daha zayıf ve savunmasız olur. Yetişkin kedilerde ise ölüm ihtimali oldukça düşük seyreder.
Pire damlaları yapıldığı zaman veterineriniz damlanın yapıldığı alana dokunmamanızı söyler. Bunun nedeni ise damlanın hem zehirli olması hem de yayılmasının engellenmesidir. Yani damlalar sadece onlar için değil insanlar için de sağlıksızdır.
- Uykusuzluk huzursuzluk ve rahatsızlık hissi aralıklı şekilde karın ağrısı ve mide bulantısı bağırsak parazitlerinin çok olduğu kişilerde karşılaşılan belirtilerdir.
Dış parazit mücadelesiGünümüzde geliştirilen etkili ilaçlar sayesinde kedi ve köpeklerde bit, pire, kene gibi dış parazitler artık sorun olmaktan çıkmıştır. Bit ve pireye karşı 3 ay, keneye karşı 45 gün koruma sağlayan, uzun etkili ilaçlar kedi ve köpeklerde ense derisine damlatılarak kullanılmaktadır.
Pire damlası genel olarak 24 saat içerisinde pireleri yok eder.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Halsizliğin en belirgin sebepleri ise depresyon, aşırı beslenme durumu, parazit enfeksiyonları, stres, egzersizi sık yapma, ilaç yan etkisi, obezite, kedi gribi, yaşlı kedilerde artrit gibi sebepler olabilir. Can dostlarımızda daha ciddi halsizlik ya da uyuşukluğa sebep olabilecek ciddi durumlar da vardır.
Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri