Tehdit Ederek Çocuğu Korkutmak Bazı aileler çocuklarını evden kovmakla tehdit ederek bazı şeyleri yaptırmaktadırlar. Çocuğunuzu sizin kadar hakkı olan yuvasından kovmakla tehdit etmek çok büyük bir hatadır. Çocuğu korkutmak çocuğun size karşı güven duygusunun azalmasına sebep olabilir.
Öyle ki çocuklar bazı meslek gruplarıyla korkutulmakla kalmıyor anne-babalarıyla bile tehdit ediliyor. Bu durum da çocukların terk edilme korkusu ve güvensizlik duyguları içinde büyümelerine neden oluyor. Çocukların korkutularak, tehdit edilerek büyütülmesi çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Özellikle ani seslerden, gürültülerden, hızlı hareket eden objelerden, üstüne doğru gelen canlılardan, tanımlayamadıkları şekillerden, dengelerini kaybetmekten, düşmekten, nefes alamamaktan, canlarının acımasından korkuyorlar. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz.
Çocuklar öncelikle ani seslerden ve karanlıktan korkar. Ayrıca zaman içerisinde su, karanlık, anne babayı kaybetme, arkadaşları tarafından dışlanma, kalabalık içine girme ve hatta tuvalete girme korkusu da bu korkulara eklenir. Yeni bir kardeşin doğacak olması da bazı çocuklarda korku nedeni olarak karşımıza çıkar.
ve rüyalar, hayaletler, canavarlar, cadılar, yalnız kalmak, gök gürültüsü vb.; 6-12 yaş korkuları: karanlık, fırtına, kaybolmak, kaçırılmak, yalnız kalmak, kötü kişiler, canavarlar, hayvanlar, fiziksel tehlike ve yaralanma, kötü rüyalar, kaza geçirmek, ceza, yabancılar, hastalanmak, sosyal korkular, savaş, acı çekmek, ...
İlgili 36 soru bulundu
Gece korkusuna karşı yapılması gerekenler;
Çocuk sakinleştirildikten sonra yatağına yatırılmalı, mümkünse o uykuya dalana kadar yanında eşlik edilmelidir. Gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olunacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Bebekler, sinir sistemlerinin gelişmeye devam ettiği çok erken yaşlardan itibaren bile korkmuş hissedebilirler. Bu korkular, çocuklar büyüdükçe ve korkularına ve işlerin nasıl yürüdüğüne daha aşina hale geldikçe değişecektir. Yenidoğan bebeklerde korku endişe edilecek bir durum değildir.
Korkular, gelişimin bir parçasıdır. Bu nedenle çocuk ve ergenlerde daha sık görülmeleri doğaldır. Fizyolojik korkuların çoğu, belirli gelişim dönemlerinde geçici olarak ön plana çıkar.
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
Watson'ın (1924) kuramına göre, insan iki tip korkuyla doğar, bunlar düşme (desteğini yitirme) ve yüksek ses (gürültü) korkusudur. Bu korkular öğrenilmemiş ve doğuştan gelen korkulardır.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
3-4 yaşlarından itibaren karanlık, hırsız, dilenci, öcü korkuları sıklıkla görülür. Tuvalet eğitiminin yapıldığı bu dönemde çocuğun vücudundan bir şey kopma, ayrılma duygusu ayrı bir korkma tepkisi yaratır.
Korkan bebek sıçrama, dudaklarını büzme, yumruklarını sıkma, nefesini tutma ve sonrasında hızlı nefes alıp verme, duraklama gibi belirtiler verir. Korkular içgüdüsel olarak gelmekte, yeni doğanda duygusal bir gelişim ve herhangi bir öğrenme olmadan da doğuştan bir korku eğilimi olduğu gözlenmektedir.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Çocukluk çağı (2-6 yaş arası) korkuları zihinsel ve duygusal gelişimin doğal sonucu olarak ortaya çıkar. Zihinsel algısı somut olan çocuk hayal ettiği, açıklayamadığı, tanımlayamadığı ses ve durumlardan korku duyar.
Efendimiz (SAV) şu duayı oku buyurdular: “Euzü bi-kelimatillahi't-tammeti min gadabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezati'ş-şeyetîni en yahdûrun.”
3 yaş; gece terörü, kâbus ve uyurgezerlik gibi uyku sorunlarının en sık görüldüğü dönemlerden biridir. 3 - 4 yaşında gece terörü atağı geçiren minikler, genellikle 9-10 yaşına geldiğinde söz konusu problem sona erer. Bazı uzmanlara göre bu tür uyku bozuklukları, 12 yaşına dek sürebilmektedir.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır? Bebeklerin uyandıklarını haber verebilmelerinin tek yolu ağlamaktır. İlgi çekmek ve uyandığını haber vermek için ağlıyor olabilir. Bunlara ek olarak diş çıkarma ya da acıkma nedeniyle de ağlayarak uyanma görülebilir.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerikeleh lehü'l mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyi ve yümiytü ve hü ve hayyün lâ yemütü biyedihi'l-hayr ve hü ve alâ külli şey'in kadir.
1-3 yaşındaki bir çok çocuk ısırma ve/veya vurma döneminden geçer. Bu yaşlardaki çocuklar duygularını kelimelerle ifade edemezler ve bu nedenle de ilgi çekmek ya da gerilimlerini ifade etmek amacıyla anne-babalarını, diğer çocukları veya bakıcılarını ısırabilir, onlara vurabilirler.
“Neden 6, 7'den korkar? Çünkü 7 8 9.” (Bu şakayı anlamak için “eight” sayısının “ate” fiili gibi seslendirildiğini hatırlamalısın.)
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Korku, stresli bir uyaran ile başlayıp, kalp atışının ve nefes alış-verişinin hızlanmasına, kasların bir anda enerjiyle yüklenmesine ve nihayetinde de kaç ya da kalıp savaş tepkisinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasalların salınımıyla beyinde gerçekleşen bir zincirleme reaksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri