Bitkinin yaprak, meyve ve meyve sapları tedavi edici özellikleri nedeniyle geleneksel olarak kullanılır. Meyve sapları halk arasında diüretik ve vücudu güçlendirici olarak, ayrıca ishal kesici etkisi nedeniyle tüketilmektedir. C. vulgaris Miller (vişne) meyve sapları da aynı amaçla “kiraz sapı” adı ile satılmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu özellikle ödem problemi yaşayanların vişne sapı tüketebileceğini söylüyor. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne sapı insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin karşılanmasına yardımcıdır.
Ayrıca vişne sapları, böbrekleri temizleyici ve böbrek taşı oluşumunu önleyici özelliklere sahiptir. Bunun yanında böbreğin daha iyi çalışmasını sağlayan bileşikler içerir. Vişne sapları, vişnenin kendisinde olduğu gibi gut ve romatizmal bazı hastalıkların tedavisinde olumlu etkilere sahiptir.
Ödem atıcı ve idrar söktürücü özellikler gösterir
Vişne sapı diüretik özellikleri bulunduğundan vücuttan idrar ve ödem atımını kolaylaştırıyor. Bu sayede şişkinlik, ödem, su tutulması gibi sorunların önüne geçiyor.
Uzmanlar vişne meyvesinin sapının da sağlığa birçok faydası olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalarda düzenli tüketilen kurutulmuş vişne sapı çayı, vücudun hastalıklara karşı direncinin arttırdığı gözlemlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde doğal idrar söktürücüdür. Leke, sivilce, siyah nokta gibi cilt sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Düzenli tüketim sonrasında böbrekte kum ve taş oluşmasını engeller. Doğru tüketildiğinde stres ve depresyon gibi konularda fayda göstererek uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Düzenli vişne sapı çayı tüketimi kilo vermede etkili olur. Metabolizmanın daha düzenli çalışmasına yardımcı olarak kilo verme dönemini olumlu etkiler. Selülitlerin giderilmesinde faydalı bir bitkisel çaydır.
1 litre kaynar suya 5 yemek kaşığı sap ekleyin. 5 dakika kaynatın. Üzerini örtün ve 15 dakika bekletin. Süzdükten sonra isterseniz tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Günde 1 fincan yeterlidir, yemeklerden yarım saat önce veya yemeklerden 2 saat sonra tercih edilebilir.
Vişne suyunda A, C ve E vitamini bulunur. Bu vitaminler ise sinir hücrelerini uyaran vitaminlerdir. Vişne suyu tükettiğinizde sinir hücreleriniz uyarılarak yatışır. Stres ve uyku bozukluğu yaşadığınız günlerde vişne suyu tüketerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Ödem denilince de akıllara ananas ve maydanoz tüketilmesi konusunda bir algı vardır. Oysa vişne de iyi bir ödem attırıcıdır. Mevsiminde günde bir avuç vişne tüketilirse ödem sorunu çözülebilmektedir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlamaktadır.
Kan basıncını düşürebilir
Vişne suyu tüketiminin kan basıncı düzeylerinde belli oranda düşüşe yol açabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir. Bu etkilerini pıhtı oluşum mekanizmasının farklı aşamalarına etki ederek gösterirler. Meyve suları ile yapılmış çalışmalarda meyve özünün aynı yoğunlukta olmamasından dolayı kan sulandırıcı etkileri görülmemiştir.
Anti-İnflamatuar: Antosiyaninler, vişneyi bir anti-inflamatuar savaşçı da yapar. Osteoartrit enfeksiyonlarının yarattığı ağrıların hafifletilmesinde bu özelliği öne çıkar. Eklemlerdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Vişne suyu tüketerek eklem ağrılarınızın hafiflemesine yardım olabilirsiniz.
Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede etkili bir rol oynuyor
Düşük şeker oranına sahip olduğunu söylediğimiz ve az kalorisi olduğunu öğrenince pek bir sevindiğimiz vişne, tüm bu özellikleri sayesinde karaciğerin yağlanma sorununa da iyi geliyor. Antioksidanlar da devreye girince karaciğerimiz mutlu, biz mutlu.
İçinde yüksek miktarda, A, B, C, K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, omega-3 ve omega-6 yağları bulunur. Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır.
Vişne sapını çay olarak demlemek en popüler kullanım şeklidir. Bunun için kaynamış bir bardak suya bir kaşık vişne sapı atın ve demleye bırakın. Daha sonra sapları çıkarın. Dilerseniz bir çay kaşıpı bal ekleyerek çayınızı tatlandırabilirsiniz.
Coşkun, kan bağışı sonrası içilen vişne suyunun kan yaptığı yönündeki düşüncenin de yanlış olduğunu ifade etti. Kan bağışı sırasında vücuttan bir ünite yani 490 mililitre kan alındığını kaydeden Coşkun, bağıştan sonra vücuttaki sıvı dengesini sağlamak amacıyla vişne suyu, maden suyu ya da su ikram edildiğini belirtti.
Reflüyü önlemek için alınabilecek genel önlemler şunlardır: Baharatlı, acı ve yağ oranı yüksek kızartılmış yiyeceklerden uzak durmalıyız ve daha çok ızgara yiyecekler tercih etmeliyiz. Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü arttırabilir.
Uyumaya yardımcı olması için her gece yatmadan yaklaşık bir saat önce bir fincan vişne suyu yarım fincan içilir. Yukarıdaki protokolü takip etmek istiyorsanız vişne suyunu günde iki fincan, sabahları ve yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Sıcak içecekler de rahatlatan doğal bir yatıştırıcı niteliğe sahiptir.
Kaynamakta olan 1 su bardağı suya 30 tane kiraz sapı ilave edilir ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Birkaç damla limon suyu da eklenebilir. Özellikle prostat şikâyeti olanların birkaç damla limon suyu ekleyerek tüketmesi önerilmektedir. Ilık olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
İltihap önleyici etkisi bulunan vişne yaprağı, iç ve dış kanamalarının da önüne geçer. İdrar söktürücü özelliği bulunan vişne yaprağı, vücutlarda biriken toksinlerin kısa sürede atılmasına yardımcı olduğu gibi karaciğere de olumlu yönde etki bırakır.
Kiraz Sapı Zayıflatır Mı? Hiçbir besin tek başına zayıflama sağlayamayacağı gibi kiraz sapının da direkt olarak zayıflatıcı etkisi yoktur. Ancak müshil, kan şekerini düzenleyici ve diüretik gibi etkilerinden dolayı iştah kontrolünde ve vücutta tutulan fazla suyun atılmasında bir takım destekleyici etkileri bulunabilir.
Kaynattığımız bir su bardağı suya Yaklaşık 10-15 dal kira sapını ve isteğe bağlı birkaç dilim limonu ekliyoruz. 5 dk dinlendirip içiyoruz. Çayı sabah aç karına ve akşam yatmadan içiyoruz. İsterseniz iştah kesmek için yemeklerden önce bir su bardağı tüketebilirsiniz. Ödem atar kilo vermenize yardımcı olur.
Kiraz sapı çayı doğrudan olarak değil, bir destek olarak zayıflamanıza yardımcı olur. Nitekim hiçbir besin direkt olarak zayıflatma özelliğine sahip değildir. Kiraz sapı çayı aç karnına tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir, idrar söktürür ve ödem atılmasına yardımcı olur.
Kiraz yaprağı, Hepatit A için önemli bir güç kaynağıdır. Damar tıkanıklığına iyi gelir. Yağ yakmaya yardımcı olan yapraklar kilo vermeye yardımcı olur. Romatizma için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri