Genel kabul gören ideal süreç ise bebeğin 3 yaşına geldiğinde artık kendi kendine yemek yiyebilecek kapasiteye ulaşması.
6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir.
Bebeğinizin kendi başına yemek yeme alışkanlığını kazanmasında öğünlerini sizinle aynı masada yemesi etkilidir. Bebekler taklit ederek öğrenirler. Sofrada sizin hareketlerinizi, çatalı ve kaşığı nasıl kullandığınızı izleyecektir. Bu yüzden sofrada olabildiğince bebeğinizle birlikte oturun.
1 Yaşındaki Bebeğim Yemek Yemiyor
Metabolizma gelişmeye devam ettiği için bazı hastalıkları da tecrübe edecektir. Bu dönemlerde gözlemlenen hastalıklar, bebeğin iştahının kaçmasına ve yemek yememesine neden olur. Ortamın aşırı derecede sıcak olması da bebeklerin bu yaşlarda iştahlarının kaçmasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Artan bu ihtiyaç sadece anne sütü ve mamayla karşılanamayacağı gibi 1-2 öğünlük ek gıdalar da bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez. 1 yaş beslenmesi için bebeklerin ek gıdalarla 3 ana öğün şeklinde yemek yemesi gerekir.
1 Yaş Sendromu, bebeklerin kendilerini ifade etmekte zorlandığı, etraflarını merakla keşfettikleri ve bağımsızlık arayışına girdikleri bir evre olarak tanımlanabilir. Bu dönem, bebeklerin büyüme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir ve bazen 3-4 yaşa kadar devam edebilir.
Yaklaşık altı aydan itibaren, katı yiyeceklerin verilmesinden sonra, bebekler emme ısırma ve aşağı yukarı çiğneme gibi tüm ağız hareketlerini koordine edebilirler. Bu erken çiğneme, diş etleri içlerindeki dişler sert olduğu için dişler çıkmadan önce gelişebilir.
1 yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir. Bu dönemde bebeğinizin yeterli ve dengeli beslenmesi için dört temel besin gurubundan (Et-yumurta-kurubaklagil gurubu, süt ve süt ürünleri grubu, sebze-meyve gurubu, ekmek ve tahıl grubu ) ihtiyacı olan miktarlarda tüketmesini sağlayın.
6-7 ay arasında yumuşak ezme kıvamında ve sıvı besinler. 7-8 ay arasında pütürlü ve püre kıvamında besinler. 8-12 ay arasında püre kıvamında çatalla ezilmiş besinleri. 12'nci aydan itibaren kolay çiğnenebilen tüm yiyecekler.
2.Besin çeşitliliği fazla,besleyici değeri yüksek,az miktarla gereksinmeyi karşılayacak yemekler hazırlanmalıdır. 3.Çocuk aile ile aynı anda sofraya oturtulmalıdır. 4.Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı ve öğün atlanmamalıdır. Günde 5-6 öğün tüketebilirler.Bu 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde planlanabilir.
Bu yaş grubundaki çocuklar günde 4 porsiyon yani 400g kadar ve farklı renklerde sebze ve meyve tüketmelidir. Beyaz ve kırmızı etler ile balık ve özellikle yumurta, vücudun en iyi kullanabildiği protein kaynaklarıdır. Kuru baklagillerin de protein içeriği yüksektir ancak sindirimi daha zordur.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir. Bunun nedeni ise 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyememesi.
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Bununla birlikte genel anlamda 6-9 aylık bir bebek günde 4-5 kez 180 ml, 9-12 aylık bir bebek günde 3-4 kez 210 ml devam sütü tüketebilir. Bu miktarlar bebeğin ek gıdayı alma oranına göre de değişiklik gösterebilir. Uzman hekim önerdiği sürece bebeklerin 3 yaşa kadar devam sütü alması uygundur.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Acaba bu yenen bir şey mi, sert mi yumuşak mı gibi sorulara bu şekilde cevap bulmaya çalışırlar. Bazı bebeklerde bu durum 36. aya kadar devam etse de genelde 2 yaş ile biter. Yetersiz el koordinasyonu da fiziksel gelişime bağlı olarak bebeklerin her şeyi ağızlarına götürme sebeplerinden biridir.
Uçakta sakız çiğnemek kulak basıncını dengeler
Bebeklerin yutkunma yapabilmesi için uçağın iniş ve kalkışında annesini emmesi tavsiye edilir. 4 yaş üstü gibi daha büyük çocuklar ise sakız çiğneyebilir.
6. ayda yoğurt, çorba, meyve püresi ile başlayacağınız ek gıdaya, 7. ayın sonu itibarıyla pütürlü gıdaları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. 7-8 ay arası dönem pütürlü besinlere geçiş oldukça uygun. Parmak gıdalara başlamak için de 8. ay idealdir.
Onun gelişim sürecinde olması sadece vücudunun geliştiğini göstermez; aynı zamanda duyguları ve davranışları da gelişir. Bu durum 1 yaş öfke krizi de denen 1 yaş sendromunun habercisi olabilir. Öfke nöbetleri bebek gelişiminin doğal bir süreci ve bu dönem geçici.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Beş haftalık bebeklerde birinci atak haftası yaklaşık bir hafta sürebilir. Altı ve yedinci haftalar yani birinci büyüme atağının sona erdiği dönem ise bebeğinizin güneşli haftaları olabilir. Yani bebeğiniz bir sonraki büyüme atağına kadar gülücük saçabilir. Tabii bu süre her bebekte farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri