Uzun süreli ekran maruziyeti; depresyon, uyku sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu cinsel ve fiziksel istismara bağlı olarak ve madde kullanımı gibi önemli ruhsal sorunlara yol açabilir.
Gençlerin sosyal medyada sergiledikleri görüntü genellikle madde kullanımı, cinsel davranışlar, kendine zarar verme veya yeme bozuklukları gibi riskli davranışlara sebep olabilir. Gençlerin medya yoluyla alkol, tütün kullanımı veya cinsel davranışlara maruz kalması, bu davranışların daha erken başlamasıyla ilişkilidir.
Kendini başkaları ile kıyaslayarak mutsuz eder. Kimlik bunalımı, özgüvensizlik gibi problemlere neden olabilir. Uyku bozukluğu: Sosyal medya kullanımı kişinin uyku düzenini ve kalitesini bozabilir. Gece geç vakitlere kadar sosyal medya kullanımı kişinin melatonin hormonunun azalmasına sebep olur.
Ana hatlarıyla ele alındığında sosyal medya kullanımı anksiyete, stres, depresyon, yalnızlık, düşük özgüven gibi zihinsel sorunlar; düşük uyku kalitesi gibi fiziksel sorunlar; yanlış bilgiye maruz kalma ve politik kutuplaşma gibi genel sorunlarla ilişkilendirilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Yeni bir araştırma, sosyal medya trollerinden siber zorbalığa ve mahremiyetin yok olmasına kadar, sosyal medyanın birçok risk taşıdığını ortaya koyuyor. Sosyal Medyanın en yaygın olumsuz etkileri arasında kıskançlık, yalnızlık, kaygı ve düşük özgüven gibi psikolojik zararlar yer alıyor.
Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri:
Sahte haberler ve spekülasyonlar, insanları yanlış yönlendirebilir ve toplumsal sorunlara neden olabilir. Mahremiyet ve Veri Güvenliği Sorunları: Sosyal medya platformları, kullanıcıların kişisel verilerini toplar ve izler. Veri ihlallerine ve mahremiyet kaygılarına yol açabilir.
Ancak sosyal medyanın güvenli bir şekilde kullanılmaması halinde, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve diğer güvenlik ihlalleri de artabilir. Sosyal medyada güvenlik sağlamak için en güvenli sosyal medya platformlarını tercih etmek önemlidir.
Uzun süreli ekran maruziyeti; depresyon, uyku sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu cinsel ve fiziksel istismara bağlı olarak ve madde kullanımı gibi önemli ruhsal sorunlara yol açabilir.
Medyanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir? Medya, çocuklar üzerine olumlu etkiye de olumsuz etkiye de yol açabilir. Doğru kullanıldığı zaman çocuğa yeni bilgi ve fikirler sunar. Yanlış kullanıldığında ise iletişim bozukluğu, siber zorbalık sebebiyle özgüven eksikliği ve kaygı gibi sorunlara yol açabilir.
Sosyal medya kullanımı çocukların; sosyal aidiyet duygusu, özgüven, karşılıklı saygı ve kimlik gelişimi, duygusal ifade ve kontrol becerileri gibi özelliklerinin gelişmesine de katkı sağlayabilir.
Sosyal medyayı aşırı derecede kullanma durumunda, endişe, stres psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Beğeni alma, takdir edilme kaygısı, uyku bozuklukları, özenti ve bağımlılık durumlarına neden oluyor. Sosyal medya aile hayatı ve çift ilişkilerini bile etkileyebiliyor.
Küçük yaşlardan itibaren kontrolsüz internet kullanımı çocukta bağımlılık yaratır. Yaşına uygun olmayan sitelere girmek çocuğun kafasını karıştıracağı gibi, çocuğu şiddet ve cinsel içerikli programlara alıştırır. Anne ve baba kontrolü olmadan kullanılan internet çocuğa sınırsızlık yaşatır.
Sosyal medya kullanımının arttıkça, insanların depresif belirtileri, öfke, kaygı ve gerginlik artmaktadır. Ayrıca, sosyal medya kullanımının artmasıyla uyku bozuklukları, fiziksel sağlık problemleri, diyet bozuklukları ve uygunsuz beden imajı gibi psikolojik sorunlar da artmaktadır.
Özellikle en fazla kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformu, facebook üzerinden şiddet yanlısı kişilerin oluşturduğu grupların ötekileştirme, korku, tansiyonu yükseltmek amaçlı paylaşımları topluma zarar vermektedir.
İletişimde zaman ve mekan engellerini ortadan kaldırabilirsiniz. Yaşam tarzınıza ve düşüncelerinize göre gruplar kurabilir ve sayfalar açabilirsiniz. Eski arkadaşlarınıza ulaşabilir, yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Az kelimeyle çok şeyler ifade eden cümleler oluşturabilen bir yazar ve şaire dönüşebiliyorsunuz.
Sosyal medyanın temel amacı ise paylaşmaktır. Bir işletmenin reklam çalışmalarının yürütülmesi, eğlenceli anıların paylaşımı, düşünce veya haber gibi çok farklı amaçlar için kullanılabilir.
Ergenlikte Sosyal Medya Kullanımının Getirdiği Depresyon
Farklı ülkelerde yapılan birçok araştırmaya göre ergenlerin sosyal mecralarda maruz kaldığı siber zorbalık; (sanal ortamlarda tekrarlanan şekilde yapılan saldırgan eylemler) depresyon, kaygı gibi problemlere neden olmaktadır.
Uzun süreli ekran maruziyetinin yalnızca psikolojik değil fizyolojik açıdan da olumsuz etkileri bulunuyor. Ekran maruziyeti ve buna bağlı olarak hareketsiz kalmak, başta çocuk ve gençler olmak üzere her yaştan kişide çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkili rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri