Bunlar; et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinleri C vitamininden zengin turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketirsek daha iyi emilim sağlanır… Yemek zamanlarını aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir.
Sağlıklı bir ara öğün dediğimizde neyi kastediyoruz
Toplantılarda ara öğün olarak kuru pastalar, açma v.b yerine süt, kuru meyve, tahıllı ürünleri tercih edin. Karbonhidrat içerikli bir seçim yaptığınızda yanında ayran, peynir, süt, yoğurt gibi protein takviyesi sağlarsanız, daha uzun süreli tokluk hissi yaşarsınız.
Daima kan şekeriniz sabit kalmalıdır, düşmeleri ve ani yükselmeleri engellemelisiniz. Ara öğünlerden de ortalama 2-3 saat sonrası ana öğüne başlanmalı ve akşam yemeğini 19:00'dan önce yapmalısınız. yatmadan da ortalama 2 saat öncesine kadarda hafif bir ara öğün yapmış olmalısınız.
Araştırmalar miktarına dikkat edildiği sürece ara öğün olarak tüketilen kuru yemişin kilo verdirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar gün içinde yarım avuç fındık, 3-4 adet tam ceviz ya da 10 adet badem tüketilmesini tavsiye ediyor.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer süt alerjiniz yoksa ara öğünlerde bir su bardağı süt tüketebilir, yanında da dilerseniz bir meyve veya biraz kuru yemiş yiyebilirsiniz.
Yani aslında kahvaltıda ve ara öğünlerde su veya bir porsiyon süt ile istediğiniz kadar muzu tüketebileceğiniz belirtiliyor ancak muzda bulunan yüksek potasyum oranından dolayı fazla tüketime dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Akşam 8'den sonra ise yemek yemeyi kesmeniz öneriliyor.
Bu yüzden karbonhidrat içeren besinlerin yanında protein kaynağı olan süt, yoğurt , peynir gibi besinleri tüketmenin faydası vardır. Ara öğünlerimiz için 100-200 kalori arasında enerjiye sahip sağlıklı besinler seçersek hem kilo kontrolümüzü sağlamış oluruz hem de kan şekerimiz belirli sınırlarda kalır.
Ara öğün saatleri ana yemeklerden sonra 2-3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz.
Ara öğünlerde tüketilen 1 kahve fincanı kadar beyaz leblebi su ile birlikte tüketildiğinde tokluk süresini arttırarak zayıflama diyetlerinin daha etkin olmasını sağlar. Beyaz leblebi diyet programlarında en sık tercih edilen kuru yemişler arasında yer alır.
Salatalık doğru miktarda tüketildiği zaman kişilerin kilo vermesine yardımcı olan besinlerden biridir. Uzun süre tok tutan besinlerden biri olan salatalığın içinde yüksek oranda su bulunduğundan kilo aldırmaz. Salatalığı tek başına ya da yoğurtla ara öğünlerde tüketmek diyette olan kişilere önerilmektedir.
İdeal öğün sayısı ve saatleri; kişinin yaşam tarzı, aktivite düzeyi, vücut tipi ve diyet amaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir.
Osman Müftüoğlu'nun bu konudaki açıklamaları ise şu şekilde: Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart.
Sağlıklı beslenme ve dengeli kilo sahibi olmak için ara öğün tüketme alışkanlığı edinmeliyiz. Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı, sağlıklı bir yaşam için gün içerisinde 3 ana öğün, 2–4 kez ara öğün tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Ara öğün alışkanlığı olan kişilerde kan şekeri dengede kalır.
Sarısı içerdiği B vitaminleri ile metabolizmanın daha iyi çalışmasına yardımcı olur, beyazı ise yüzde yüz protein içerdiğinden ötürü metabolizmayı hızlandırır. İki adet kepekli grisini ile tüketeceğiniz haşlanmış yumurta sadece 140 kalori. Ne kadar uzun süre tok kalacağınıza siz bile şaşıracaksınız.
Leblebi, öğünlerle birlikte tüketilebilir veya ara öğünlerde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Beyaz leblebi diyeti yaparken, tüketilen beyaz leblebi miktarını kontrol etmek önemlidir. Günde 1-2 avuç beyaz leblebi tüketmek yeterli olabilir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Yoğurt, meyveli yoğurt: Ara öğünde yoğurdu kilonuza göre yağı alınmış olanları tercih edebilirsiniz. İçerisine meyve veya meyve kuruları ekleyebilirsiniz. Kabızlık çekiyorsanız erik kurusu iyi olacaktır. Ayrıca yoğurt içindeki laktobasiller florayı düzenleyerek mide ve barsak şikâyetlerinizi azaltır.
Ara öğünde alacağın kalori miktarı 200'ü geçmemelidir. 9 – 11 ara öğününde ceviz, fındık, badem, kuru incir ya da bir adet meyve yiyebilirsin. Kahvaltıdan 4-5 saat sonra, öğlen yemeğini yemen idealdir.
Pilav, makarna, bulgur pilavı yüksek kalori içeren yiyeceklerdir, öğle ve akşam yemeklerinizde tercih edebilirsiniz. Sütlaç, tavuk göğsü gibi sütlü tatlıları yemekle birlikte tüketebilirsiniz. Öğleden sonra mutlaka bir ara öğün yapın ve sütlü tatlı yada tost yemeye gayret gösterin.
Sağlıklı bir öğle yemeği, yüksek proteinli besinleri (söğüş hindi veya tavuk eti, ızgara köfte, yoğurt, haşlanmış yumurta), taze sebzeleri (havuç, domates, salatalık, biber), ekmek ve benzeri yiyecekleri (kepekli sandviç ekmeği, simit, galeta) içermelidir.
Günde kaç öğün yemeliyiz, beslenme uzmanları, günde 3 dengeli öğün (her biri 350 ila 600 kalori) ve günde 1 ila 3 ara öğün (her biri 150 ila 200 kalori arasında) yemeyi önermektedir.
Gün içinde ara öğünlerde tercih edilen elma sayesinde tokluk hissi de oluşur. Kilo almanıza neden olmayan bu bol vitaminli meyve sayesinde, sağlıklı seçimler yaparak daha iyi bir bedene sahip olabilirsiniz. Orta boylarda 1 adet elma ortalama 50 kalori içerir.
Yağ hiç bulunmayan muz az miktarda karbonhidrat içermektedir. Günlük yenilen muz miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Muz çok fazla tüketildiği takdirde kilo aldırabilir.
Diyette muzlu süt ara öğünlerde 1 bardak ölçüde içilebilir.
Şayet bağırsaklarınız çok yavaş çalışıyorsa, sütü laktozsuz tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri