- Anti-aging etkisi vardır, yaşlanmayı önler ve cildi yeniler. İçerdiği fitoflavonoidler ve vitaminler bağ doku yenilenmesi hızlandırırlar. Bu sayede kilo verme süreçlerini destekler ve daha sıkı bir vücut için yardımcıdır. - Kan şekeri düzenlenmesine yardımcıdır ve muz, kivi, incir gibi kan şekerini hızla yükseltmez.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Kilo aldırmanın aksine zayıflatmayı kolaylaştırmaya yarayacak olan erikteki lifler hızlı bir sindirim için oldukça etkilidir. Lifler sayesinde bağırsaklardaki düzensizlikler yok olacak ve uzun süre tokluk sağlanabilecek.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
İlgili 18 soru bulundu
Ülkemizde bol yetişen eriği tuzla birlikte tüketmek de damak kültürü olarak yerleşmiştir. Ancak fazla tuz tüketimi hipertansiyon riski ve böbrek sağlığı açısından zararlı olduğundan erikle birlikte fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
1 adet mürdüm eriği kalori açısından incelendiğinde yaklaşık olarak 16 kalori (kcal) değerinde olduğu görülmektedir. 1 adet mürdüm eriği besin değerleri ise 0.08 gr yağ, 0.2 gr yağ ve 4.10 gr karbonhidrat şeklinde sıralanır.
Erik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir.
Sinir Sistemini Düzenlemesi : İçerdiği B6 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin iletişimine yardımcı olarak sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar. Serotonin seviyesini artırarak uyku, iştah ve konsantrasyonu düzenler.
Erik tüketilmesi kilo aldırmaz. Aksine erik yemenin zayıflamaya yardımcı olduğu ifade edilebilir. Erik yemek aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırarak hızlı bir sindirim gerçekleşmesinde de etkili olmaktadır. Diyet sırasında en fazla yeşil erik tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir. - İçerdiği magnezyum sayesinde kas dokularının zarar görmesini engeller. - Kilo vermeye yardımcı olmaktadır. - A vitamini ve fosfor içerdiğinden vücuda oldukça faydalıdır.
Mürdüm eriği de en geç olgunlaşan erik çeşidi olmaktadır. Mürdüm eriğinin ise sağlık için yararları oldukça fazla olmaktadır.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. Prunus institia adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir.
Hem hafif tatlı hafif mayhoş lezzeti ile benzersizdir, hem de içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlığa faydalıdır. Günlük beslenme rutininize kuru erik eklemek, sizi pek çok hastalığa karşı kuruyacaktır.
Erik; A, B ve C vitamini, bakır, potasyum, fosfor ve demirin iyi bir kaynağıdır.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
* Erik içerdiği yüksek miktar asit sebebi ile fazla tüketilmesi sonucu midede asit oranlarını olumsuz derecede değiştirebilir.
Nedeni ise erik içerdiği asidik maddeler diş yüzeyine yapıştığında ya da arasına girdiğinde orada bulunan enfeksiyonu önleyerek dişlerin beyazlamasını destekler. Ancak erik yedikten hemen sonra dişler fırçalandığında bu asidik maddeler diş yüzeyini zayıflatarak sararmasına ve minenin erken çürümesine neden olur.
Kırmızı Erik Neye İyi Gelir? Kırmızı erik içerdiği vitamin ve minerallerle çok faydalı bir meyvedir. Bağırsak sağlığından kansızlığa, kanser ile mücadeleden üreme sistemine, kolesterolden demir eksikliğine kadar bir çok derde şifadır.
1 adet küçük boy kırmızı erik 14 kalori, 1 adet büyük boy kırmızı erik 24 kalori, 1 kilo kırmızı erik 540 kalori, 1 adet orta boy kırmızı erik 19 kalori olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri