Baş çene 60 derece 5-10 sn. Hastanın başı bir el ile alnından geriye itilip, diğer elin işaret ve orta parmağı ile çenesi öne doğru çekilerek solunum yolunun açıklığı sağlanır. Çocuklarda özellikle bebeklerde başa pozisyon verilirken hiperekstansiyondan kaçınılmalıdır,bu durum hava yolunun kapanmasına neden olabilir.
Baş Çene Pozisyonu (45 derece). Solunum yoksa 2 kurtarıcı solunum. Ağız ve burun birlikte kullanılır.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Bebeklerde (0-1 yaş) Temel Yaşam Desteği
Solunum yolunun açılması için bebeğe Baş-Çene pozisyonu verilir (bebeğin başı hafifçe arkaya itilir).
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu: Bilinci tamamen kapalı sırt üstü yatan hasta veya yaralının tüm kasları gevşediği ve kendini saldığı için, dil kökü de gevşer ve kendini salıp soluk yolunu kapatır. İlkyardımcı bu pozisyonu vererek dil kökünün yukarı doğru kalkmasını sağlar ve soluk yolu açılır.
30) Baş çene pozisyonu verirken nelere dikkat edilmelidir? Bir el alında, diğer elin iki parmağı çenede olmalıdır. Baş geriye doğru itilir. Çok dikkatli ve hassas davranmalıdır.
Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonu verilir: Yetişkin için 90 derece (Kulak memesi ile çene kemiği yukarıdan bakıldığında aynı hizaya gelecek şekilde), çocuk için 60 derece , bebek için 45 derece açı verilecek şekilde.
Göğüs kemiği 5 cm aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır. Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır. (30'a 2 oranında)
17-Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 19-Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Çocuk hasta yaralıya 60 derecelik açı ile, Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu verilerek 1. soluk verilirken burun sıkılır ve normal nefes verilir. Ardından burun bırakılarak 1 veya 1.5 saniye ara verilir ve hemen sonra tekrar burun sıkılarak ikinci soluk verilir. 30 kalp masajına başlanılır.
Bunun için; Bir el alına yerleştirilir, Diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir, Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir, Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.
14. Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır. 16.
Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Baş-geri çene yukarı pozisyonunu 45 derece olacak şekilde ver, 10 saniye boyunca BAK DİNLE HİSSET Soluk yoksa , Ağızı ve burnu kapsayacak şekilde 2 kurtarıcı soluk ver.. Bebeklerde kalp masajına 2 soluktan sonra başlanır unutma..
17-Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 19-Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Yalnızca kalp masajı yapılacak dakikada 100-120 göğüs basısı kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Kalp masajı ve solunum desteğini birlikte uygulamak istenirse; 30 kalp masajı, 2 (iki) solunum 5 (beş) döngü olarak şekilde uygulamalıdır.
Göğüs kompresyonları sert ve etkili bir biçimde yapılmalıdır. (Push hard, push fast). Kompresyon sayısı dakikada 100 ve kompresyon derinliği 1.5-2 inches(yaklaşık 4-5 cm) olmalıdır. Her kompresyondan sonra göğüsün yeniden geri çekilmesine izin verilmeli, kompresyon ve relaksasyon süresi yaklaşık olarak eşit olmalıdır.
oksijen gitmesi sağlanamazsa kalıcı beyin hasarları oluşur ve sonra da ölüm gerçekleşir. Sırasıyla; ✓Bilinç kontrolü, ✓Hava yolu açıklığının sağlanması, ✓Suni solunum, ✓Dış kalp masajı yapılır.
Yenidoğan bebeğin ateşli olup olmadığını anlamak için öncelikle sıkça sorulan “Yenidoğan bebeklerde ateş kaç derece olmalıdır?” sorusunun cevabına göz atabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerde bölgelere göre ideal vücut ısısı şu şekildedir; Popo: 36.5 °C – 37.5 °C. Koltuk Altı: 35.5 °C – 37.3 °C.
Çene İtme Manevrası: Hastanın başucuna geçerek her iki elle çene köşelerinden başparmak haricindeki parmaklar ile çene öne doğru kaldırılır, başparmaklarla ise ağız açılır. Bu manevra daha çok sağlık personeli olan kişiler tarafından ve boyun omurlarında yaralanma şüphesi varsa yapılmalıdır.
Nefes sorunu olan kişilere uygulanması gereken bir pozisyon türüdür. Bir el kişilerin alın bölgesine yerleştirilir ve diğer iki elin parmakları çene kemiğine koyulur. Alın kısmına bastırılarak, çeneden kaldırılır ve baş eğilir.
Silvester metodu:Bu metodda hasta sırtüstü yatırılır, ilkyardımcı yaralının baş tarafına geçer, ellerinden tutup her iki yana ve yukarıya doğru açar, bu şekilde yaralı nefes almış olur, sonra yaralının ellerini bırakmadan göğsünden bastırır, bu şekilde yaralı nefes vermiş olur.
Bu, ABC (havayolu, solunum, dolaşım) olarak bilinen yaklaşımın artık CAB (dolaşım, havayolu, solunum) olarak kullanılmasının önerilmekte olduğu hepinizin malumu. ABC'nin CAB'ye dönüşünü, kardiyak arest yönetiminde dolaşımın daha fazla önem kazanması ve havayolunun eski önemini yitirmesi şeklinde yorumlamak da mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri