Bu kapsamda tapudaki işlemleri tamamlanmış (bedeli yatırılmış) Yapı Kayıt Belgeleri hariç olmak üzere, Yapı Kayıt Belgelerindeki Mahalle/Köy, CSBM (Cadde, Sokak, Bulvar, Meydan) ve Ada/Parsel bilgilerinde güncellenme yapılabilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak hatalı ve eksik beyanda bulunduğu halde Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlarımız E-Devlet Platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımı ile gerekli düzeltmeleri yapabileceklerdir.
İmar Barışı Düzeltmesi için uzmanlarımız yapmış olduğunuz yanlış beyanın tespiti ile gerekli inceleme ve çalışmalardan sonra doğru İmar Affı başvurunuzu yapıp ; doğru yapı kayıt belgenizi sizin adınıza çıkardıktan sonra talebiniz doğrultusunda kat mülkiyet tapularınızı ilgili tapu müdürlüğünden çıkarır.
Bu doğrultuda; 8/5/2020 tarihi itibariyle ek beyanı yapılmış, ancak ödemesi yapılmamış olan güncelleme başvuruları iptal edilecek olup, Yapı Kayıt Belgesinde güncelleme yapmak isteyen vatandaşlarımız, yukarıda anılan Usul ve Esaslar doğrultusunda 11/5/2020 tarihi itibari ile e-devlet üzerinden güncelleme yaparak ek ...
İlgili 18 soru bulundu
Güncelleme için, vatandaşlarca Valiliklere (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) başvurulması gerekmektedir.
4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
Gelir vergisi beyannamesinde hatalı ve eksik bölümler var ise defter beyan sistemi üzerinden gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Düzeltme beyannamesinin, önceki beyannameyi de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve ilgili birime gönderilmesi gerekmektedir.
İmar Kanunu gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlar, yapı kayıt belgesi vermeye yetkilidir. Dolayısıyla yapı kayıt belgesinin iptali konusunda da ancak belgeyi veren idari makam yetkili olacaktır.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu TCK madde 206'da dü- zenlemiştir. Maddeye göre; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
Öncelikle e-devlet sistemi üzerinden T.C Kimlik Numarası ve şifre girilir ve giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seçilir. İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması seçeneği tıklanır ve açılan ekrandan yeni başvuru butonuna basılır.
(7) Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Geçici 16. maddenin 10. fıkrasında belirtildiği üzere, yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerlidir.
f- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Yapı kayıt belgesinin iptali durumunda iskân geçersiz olacağı için yapıdaki su, elektrik ile doğal gaz abonelikleri iptal edilebilir ve İmar Kanunu'na aykırılıktan ötürü binalar yıkılabilir.
a) Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.
Mükellef tarafından verilecek söz konusu düzeltme beyannamelerinin, önceki beyanname ya da beyannamelerdeki bilgileri kapsayacak nitelikte olmaması halinde Vergi Usul Kanunu'nun 352. maddesinin ikinci derecede usulsüzlük başlıklı fıkrasının 7 numaralı bendine göre usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Bu açıklamalar, süresinde verilmiş olan beyannamelere ek niteliğinde verilen düzeltme beyannameleri için de geçerlidir. Yani kendiliğinden verilen bu düzeltme beyannameleri için de % 50 vergi ziyaı cezası uygulanır.
Mahkemeye yalan beyanda bulunmak suç oluşturacaktır. Tanık yalan beyan suçunu işler ise hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31.12.2018 tarihine kadar yatırılabilecektir. Gerek görülmesi halinde ise başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu'nca bir yıla kadar uzatılabilecektir. Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacaktır.
Yapı Kayıt Belgesi, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.
Sonuç olarak; 3194 sayılı İmar Kanunun Geçici 16. Maddesinde paylı ve hisseli mülkiyete haiz taşınmazlarla Kat Mülkiyeti Kanununa tabi taşınmazların ortak alanlarına yapı kayıt belgesi verilebileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri