Grip durumunda ilk belirtilerden biri yüksek ateş şikayetidir ancak soğuk algınlığında yüksek ateş, genel vücut ağrısı, yorgunluk ve öksürük gibi pek çok şikayet daha nadiren görülür. Soğuk algınlığı varlığında sıklıkla burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler meydana gelir.
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer. Altta yatan hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda, küçük çocuklar ve yaşlılarda yaşamı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilir.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Özellikle yetişkinlerde görülen influenza belirtileri arasında 38 derece üstünde seyreden ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve enerji düşüklüğü ve vücut ağrıları daha sık görülür.
İlgili 27 soru bulundu
ENFLUVİR, 2 haftadan büyük olan çocuk ve yetişkinlerde influenza enfeksiyonunun tedavisinde semptomların başlangıcından sonra 2 günden daha uzun süre geçmediğinde (influenza enfeksiyonu için artmış riski olanlarda semptom süresi daha uzun olabilir) ve 1 yaş ve üzerinde influenza profilaksisinde kullanılır.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
İnfluenza virüsü temel olarak üst solunum yollarını oluşturan burun, geniz, sinüsler, yutak ve gırtlak bölgelerini etkiler. Ancak şiddetli hastalık tablosu gelişen vakalarda enfeksiyon daha da ilerleyerek alt solunum yollarını bronşlar ve akciğer dokusunu etkileyebilir.
Oseltamivir (genelde bilinen jenerik adıyla Tamiflu®) oral alım için uygundur. FDA onayına göre erken dönemde komplike olmayan İnfluenza tedavisinde önerilir.
Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir.
ENFLUVİR yüksek ateşi tedavi etmek için uygun ateş düşürücü ilaçlar ile birlikte kullanılabilir.
Ateş 38 derece altında ise çocuğunuzu rahat ve serin bir ortama alın ve hafif giydirin. Sıvı almasını teşvik edin, ateş düşürücü ilaçları kullanmak zorunda değilsiniz. Genel durumunu takip edin, beslenmesinde ve aktivitesinde bir azalma olup olmadığını gözlemleyin.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur, ağrı kesici ve ateş düşürücüler şikayetleri azaltmada etkili iken asıl tedavi ilk 24-36 saatte başlanması gereken antiviral ilaçlardır. Ayrıca komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidirler.
Özellikle tavuk suyuna bol limonlu çorba, ızgara, haşlama veya buğulama yapılmış et, tavuk, hindi veya balık, mutlaka sebze yemeği, mevsim yeşillikleri ile yapılmış salata, yoğurt ve bol tahıl içeren ekmek çeşitleri seçilmeli. Öğün ve öğün aralarında bol sıvı alınmalı.
İnsanlar arasında görüleni daha çok İnfluenza A ve tip B virüsleridir. Bu virüsler, özellikle burun, boğaz ve akciğerleri etkileyerek vücutta birçok semptomu tetikler. İnfluenza, çok hızlı yayılabilen bir hastalıktır ve insanlar arasında öksürme, hapşırma ve temas yoluyla kolayca bulaşabilir.
ENFLUVİR, yetişkinler, ergenler, çocuklar ve 2 haftadan büyük yenidoğanlarda grip (influenza) salgını sırasında tedavi için kullanılır. 2 haftadan büyük yenidoğanlarda tedaviye grip belirtilerinin görüldüğü ilk 2 gün içinde başlanmalıdır.
Mutlak yatak istirahati, bol sıvı alınması, mevsim meyve ve sebzeleri (Nar, mandalina, portakal vs.) tüketilmesi, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
İnfluenza virüsleri solunum yollarında yüzey hücrelerini harap ediyor, solunum yolu kayganlığını sağlayan mukusun aşırı salgılanmasına ve akciğer içine iltihap hücrelerinin geçmesine neden oluyor. Bu da bronkopnömoni denilen zatürre tipine yol açıyor.
Grip, influenza adı verilen virüsler tarafından meydana gelen hastalık tablosuna verilen isimdir. İnfluenza virüsünün üç tipi vardır; A, B ve C. Ancak influenza dışındaki virüslerin de yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, öksürük gibi bulgularla seyreden gribe benzer hastalık tablosuna neden olabileceği unutulmamalıdır.
İnfluenza, genellikle grip olarak da adlandırılan bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkar. Ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve genel vücut ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? Bulaşma gerçekleştikten sonra ilk hastalık belirtileri oldukça çabuk, 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar. Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer.
Bu tip etkili maddeler taşıyan bitkiler arasında yeşil çay (epigallo kateşinler), pembe çiçekli laden (Cistus incanus), kuşburnu (prosiyanidinler) bilinmektedir. b. Polimerik polifenollerin “nöraminidaz inhibitörü” etkileri nedeniyle virüslerin yayılması ve çoğalmasını engellediği gösterilmiştir.
ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri