Lenfoma belirtileri arasında lenf bezlerinde şişme, ateş, terleme, kilo kaybı ve yorgunluk bulunur. Bu belirtiler, başka hastalıkların belirtileriyle de örtüşebilir, bu nedenle doğru teşhis için bir doktora başvurmak önemlidir. Çocuklarda lenfoma tedavisi başarılı olma şansı yüksektir.
Ebeveynlerin, boyunda, koltuk altında, kasıktaki lenf bezesinde ağrısız şişlikler, ateş, gece terlemeleri, halsizlik, iştahsızlık, tartı kaybı gibi belirtileri gözlemlediğinde zaman kaybetmeden çocuk hematoloji-onkoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor.
Lenfoma en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır.
Lenfoma belirtileri aşağıdaki gibidir; Lenf bezi büyümesi: Genellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde şişlik olarak dikkat çeker. Şişliklerin ağrısız olması lenfoma lehinedir. Karında şişkinlik, ağrı: Dalak büyümesi ile ilişkilidir.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir. Yavaş seyirli lenfomalarda ise bu durum tam tersidir ve hastalık kimi zaman birkaç yıl içerisinde ancak kendini belli eder.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Lenfoma hastaları %70-80 oranında tedavi edilebilmektedir. Hastalığın gidişatını etkileyen faktörler; hastalığın evresi, lenfomanın tipi, lenfomanın yaygınlığı ve beraberinde eşlik eden ek bir hastalık olup olmamasıdır.
Çocuklarda çoğunlukla enfeksiyonların neden olduğu lenf bezi büyümesi anne babalar için çoğu zaman endişe yaratabilmektedir. Büyüyen lenf bezleri 1-2 hafta içinde normal boyutlarına dönmüyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Lenf bezi 1-2 hafta içinde tedaviyle normal boyutlarına dönmüyorsa veya daha da büyüyorsa lenfoma habercisi olabiliyor. Gece terlemesi: Gece terlemesi çocuğun pijamalarını, hatta yatak çarşafını bile değiştirme ihtiyacı duyacak şekilde oluyorsa bu tablo lenfomaya işaret edebiliyor.
Lenfomada hastaların hangi şikayetleri olur? İlk şikayet çoğu kez boyunda ortaya çıkan ağrısız bir şişliğin fark edilmesi şeklindedir. Hodgkin lenfomada bu şişlik özellikle solda köprücük kemiği üzerinde yerleşimlidir. Koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümü bölgelerinde de büyüme olabilir.
“Lenfoma kanseri nedir?” sorusu hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen kan kanseri türüdür şeklinde yanıtlanabilir. Lenfosit olarak adlandırılan beyaz kan hücreleri kontrolden çıktığında gelişir. Lenfositler, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Kişiden kan örneği alınmasıyla yapılan tam kan sayımı (hemogram) testi ile anemi, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, dehidrasyon, enfeksiyonlar, iltihaplanma, lösemi, lenfoma, miyeloproliferatif neoplazmlar, miyelodisplastik sendrom, orak hücre hastalığı, talasemi, B12 vitamin, folat ve demir eksikliği ...
Hastalık, sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Görülme sıklığı, kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazladır. Lenf kanseri, çocukluk çağında sık olarak görülebilen bir kanser türüdür.
Çocuklarda sık görülen lenf bezi şişmesindeki temel neden; çocukların geçirdiği basit enfeksiyonlar olabilmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda boyundaki, kulak enfeksiyonunda kulak arkasındaki, diş enfeksiyonunda ise çene altındaki lenf bezleri şişebilmektedir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber, büyüyen lenf bezleri (çoğu zaman ağrısız), halsizlik, enfeksiyon durumu olmadan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, göğüs ağrısı, karında ağrı ve şişkinlik, kaşıntı şikayetleri görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri