Yine Göktürk yazıtlarından anne, “öğüm hatun” (annem hatun) şeklinde hatun unvanıyla birlikte anılmaktadır. “Karı” sözü Türklerde tecrübeli, güngörmüş yaşlı ve çok bilen kimseler için söylenirdi. Bunun için Dede Korkut Kitabı'nda ana ve babayı yüceltmek için sık sık “karı anam-koca babam” deniyordu.
Göktürkçe diline ait olan konçuy kağan kızı, prenses, soylu kız ve soylu adamların eşlerine verilen bir isimdir.
Eski Türkçe döneminde Orhun (Göktürk) Yazıtları Bilge Kağan Abidesi Doğu Yüzü [20] numarada "işilik kız oglungın küng kıldıg" şeklindeki kullanımına bakıldığında oğul sözcüğünün çocuk, evlat anlamında kullanıldığı görülür.
Bu abecenin adının "Göktürk" veya "Orhun" olması sizi yanıltmasın. İlk geniş çapta bulunan örnekleri Göktürkler döneminden (8. yy.) olması ve yazıtların Orhun Irmağı kıyısında olması nedeniyle bu adlar verilmiştir.
Eski bir Doğu İran dilinden alıntı olasılığı yüksektir. Eş anlamlı olan Fa χwāca ve χodā (efendi, ulu kişi) biçimlerine karşılık olarak Oğuz lehçelerinde koca/koda ve kocaman/kodaman sözcüklerine rastlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Öncelikle belirtelim ki eski Türkçede "evet" ve "hayır" kelimeleri olmadığı gibi bu anlama gelen bir kelime de yoktur. Muhtemelen, tıpkı Latincedeki ve benzer antik dillerdeki gibi eski Türkçede de evet-hayır sorularına sorudaki eylemin tekrarıyla cevap veriliyordu: - Gider misin?
Orhun yazıtlarında da bu ifade geçmektedir. AYHN kelimesi Türk anlamına gelmektedir. Bu ifade günümüzde de sık sık pek çok alanda kullanılmaktadır. Göktürkçe yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Göktürk Devleti 552 yılında Ötüken'de kurulmuştur. Aşina soyundan gelen toplumun kurduğu devlet, Doğu ve Batı olmak üzere iki parça halinde yönetilmiştir. Devletin kurucusu Bumin Kağan Doğu Göktürkleri, kardeşi İstemi Kağan ise Batı Göktürkleri yönetmiştir.
Orta Asya'daki Türk kavimleri arasında en bilineni Göktürklerdir. Özellikle Büyük Hun İmparatorluğu dönemindeki göçebe hayatın etkisiyle Türk kültürünü geliştiremeyen Türk ulusları Göktürklerle yerleşik hayata geçmiş ve Orta Asya'daki Türk medeniyeti ve kültürünü temellerini atmışlardır.
Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Yabgu ülkenin batı kanadını yönetirdi. Göktürkler komşuları olan Çin, Sasani (İran) ve Bizans İmparatorluğu ile askerî, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurdular.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir. Aynı zamanda Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir.
Göktürk Yazıtları'nda geçen "ini" ne demektir? arasında yer almaktadır. >> Açıklaması: Küçük erkek kardeş.
Göktürk alfabesi toplam 38 harften meydana gelmektedir ve yazılar sağdan sola doğru yazılmaktadır. Göktürk alfabesinde tek kullanılan noktalama işareti, sözcüklerin arasına gelen iki nokta üst üstedir. Bunun dışında herhangi bir noktalama işareti kullanılmamaktadır.
GökTürkçe, 552-744 yılları arasında Moğolistan'da yaşayan Göktürkler'in (Tukyular) yazdığı alfabedir.
Yön adlarının Köktürkçedeki şekillerine bakıldığında çağdaş Türk lehçele- rinde kullanılan şekillerden farklı oldukları göze çarpmaktadır: “İlgerü (doğu), öñre (doğu), kirü (batı), kidin (batı), kisre (batı), biri (güney), ḳurı (batı), ḳurıdın (batı), yırı (kuzey), yırıdın (kuzey)” vb. (User 2009: 227-233).
Göktürkçe Kavramı
Bu kavramın kullanımı Türk Kağanlığı'nın adlandırılmasıyla ilgilidir. Nitekim Türk Kağanlığı, konuşma ve basın dilinde Göktürk Devleti olarak yaygınlaşmıştır. Bununla birlikte Türkoloji metinlerinde Göktürkçe yerine Orhun Türkçesi veya Köktürkçe kavramlarının da sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Göktürkler de tek Tanrı inancına dayalı olan Gök Tanrı Dini'ni benimsemişlerdir. Göktürkler dini durumlarını "üze kök tenri asra yağız yir kılundukda ekin ara kişi oglı kılınmış" sözleriyle ifade etmektedirler.
Göktürk yani diğer adı ile Köktürk Devleti'nin kurucusu Bumin Kağan'dır. 2. Göktürk Devletinin kurucusu ise Kutluk Kağan'dır.
Göktürk İç Savaşı, Taspar Kağan'ın ölümünden sonra başlayan taht mücadelelerinin neden olduğu iç savaştır. 584'te, İşbara Kağan'ın ordularının Apa Kağan'ın egemenliğindeki topraklara saldırmasıyla tırmanan gerilim; 587'e hem İşbara hem de Apa Kağan'ın ölmesiyle azalmıştır.
Bu yüzden latin-Türk alfabesine göre göktürk, öz türkçemize göre ise Köktürk olarak bilinir. Sorumuza dönersek evet aynı devlettir.
Göktürk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih VI-VIII. yüzyıllarda Moğolistan ve Orta Asya'da yaşamış eski bir Türk ulusu ve bu ulustan olan kimse, Köktürk.
Doğrulanmış Cevap. - Göktürk Kağanlığı 552 - 745 yılları arasında var olan Türk devletidir. - Uygur Kağanlığı 745 - 840 yılları arasında var olan Türk devletidir. - Göktürkler tarihte ilk Türk kelimesinin geçtiği devleti kuran Türklerdir.
Börü, Göktürkçe'de kurt anlamına gelir. Gökbörü ise gök yeleli (mavi) kurt demektir.
Türk adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu döneme ait belge- lerde Türk adına hem tek heceli hem de iki heceli Türük şeklinde rastlanılmaktadır. Bu ad sonra tek heceli hale dönüşerek, Türk halini almıştır. Çin kaynaklarında geçen Tu-kue adı Türk adı karşılığında kullanılmıştır.
Türk ismi, Göktürk egemenliği altında bulunan Türk veya Türk olmayan kişilere verilen siyasi bir unvan olarak yayıldı. Daha sonradan, Türklerle bağlantı kuran Müslüman halkı tarafından Orta Asya'daki Türkçe konuşan çoğu kabileye bu isim verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri