Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.
IMEI İşlemleri
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır. -2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücretini ödemek. -Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri.
Bu kurumun sisteminde kayıt yapılıp ve ücret yatırıldıktan sonra yurt dışından gelen telefonlar kullanıma açılır. IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı gibi bir sorun yaşıyorsan bu durumun sistemsel kaynaklı bir gecikmeden olabilir. Bazı durumlarda IMEI kaydının tamamlanması birkaç saat veya birkaç gün sarkabiliyor.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
İlgili 20 soru bulundu
İnternet vergi dairesinden, bankalardan veya vergi dairelerinden telefon harcını ödedikten sonra e-devlet sayfasına girerek telefon kaydını yapmanız gerekecek yapıyoruz. e-Devlet şifresi büyük postane merkezlerinden kolayca alınabiliyor.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor.
İmei kaydından sonra telefonun açılması için net bir süre vermek mümkün değildir. Bu süre sistemde yaşanan yoğunluğa göre uzayabilmektedir. Maktu harçlara yüzde 50 oranında yapılan zam sonrasında yurt dışından getirilen telefonların izin bedeli ise 6 bin TL'den 20 bin liraya çıkarıldı.
Cevap: Kayıtsız bir telefon getirdiğiniz anda Gümrük muhafaza ekipleri tarafından ilk önce bu telefon kayıt altına alınacak. Sonrasında kayıt yaptırmanız için size 120 gün süre verilecek. Ancak bu telefon çift hatlı ise 120+120 gün süreniz bulunuyor. Yaptığınız kayıt için 20.000 TL ödemeniz gerekiyor.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt işlemleri mesai bitiminden sonra da gerçekleşebiliyor. Bu kapsamda, zamsız IMEI kayıt ücreti olan 6 bin 91 TL'yi yatırmış olan vatandaşlar, bugün saat 23.59'a kadar e-Devlet Kapısı üzerinden IMEI kaydını tamamlama işlemlerini halledebilecekler.
e-Devlet IMEI kayıt hakkı sorgulama 📲
“Kayıt yaptırabilirsiniz” yazısını görüyorsanız, yurtdışından aldığınız telefonun IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Hectopat. Tek seferlik ödüyorsunuz ve ödemeyi yaptığınız telefon sürekli olarak açık kalıyor.
IMEI kayıt ücreti 20 bin TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor.
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır. Ancak BTK tarafından yurtdışından gelen telefonların kullanım hakkı her yılbaşında 120 gün (4 ay) olarak sıfırlanır.
Yurtdışından getirilen telefonun açılması için pasaport ibraz etmek gereklidir. Pasaportun ibraz edilmesi durumunda, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınarak telefon kullanıma açılır. Bu işlem, gümrükte yapılmaktadır.
E-devlet sayesinde IMEI kayıt yaptırmak artık oldukça basit. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun e-devlet sayfası üzerinden bir başvuru formu oluşturarak hem Fiziksel Sim hem de Elektronik Sim için ayrı ayrı ücret ödemeden tek tıklama ile telefonunuzu açtırabiliyorsunuz.
Bu düzenleme çerçevesinde cihaz kaydı yapılan cihazın, sadece kayıt yaptıran pasaport sahibinin TC. Kimlik Numarasına kayıtlı GSM hatlarıyla kullanabileceğinden kayıt hakkının bir başkasına devredilmesi mümkün olmamaktadır.
Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim? Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır.
Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
YENİ İMEİ ÜCRETİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? İMEİ Kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik tutar, 8 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Son karar ile birlikte 2015 yılından bu yana yurt dışından şahsi kullanım için getiren telefonlara uygulanan harç bedelindeki toplam artış ise yüzde 15 bin 110 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri