Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar.
Bilim insanları çocuğun büyümesinin ve gelişmesinin çok büyük bir bölümünün 18 yaşına kadar tamamlandığını söylemiştir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler 0-18 yaşlarındaki insanları çocuk kabul eder. İnsan dönemleri konusunda ise çocukluk dönemi ergenlik döneminin başlamasıyla biter.
Son çocukluk dönemi: Bu dönem erkek çocuklarda 6-13 yaş aralığını kapsar. Kız çocuklarda ise 6-11 yaş arası döneme son çocukluk dönemi denir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Şema Öncesi Dönem: 4- 7 yaşları arasında gözlemlenmektedir. Şematik Dönem: 7-9 yaşları arasında (ilkokulun başlama dönemi) gözlemlenmektedir. Gerçekçilik Dönemi: 9-12 yaşlarında gözlemlenmektedir. Görünürde Doğalcılık Dönemi: 12-14 yaşlarında gözlemlenir.
İlgili 42 soru bulundu
13-14 Yaş Döneminde Eğitim
13-14 yaş dönemi ülkemizde liseye geçiş dönemi olarak bilinmektedir. Çocuk ergenlik stresinin üzerine bir de geleceğini belirleyecek olan sınavlar ile daha da zor bir duruma girmektedir.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
5-13 yaşında çocuklardır.
Çocuk bedenleri genellikle yıl cinsinden yaş aralığıyla (5-13) tanımlanır. Genelde gençler ve daha büyük yaştaki bireylerdir (13 yaş ve üzeri).
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
0 ile 18 yaş arasında, çocuk olarak tanımlanan kişilerin doğumsal hastalıkları, doğum sonrası düzenli olarak uygulanması gereken aşı takibi, mental, fiziksel ve motor gelişimi pediatri hekimlerince takip edilir.
Sözü edilen kuramcılara göre erken/genç yetişkinlik olarak tanımlanan ilk yetişkinlik, Levinson'a (1996) göre 22-40 yaş diliminde yer almaktadır. Bu yaş diliminin öncesindeki ve sonrasındaki beş yıl bir sonraki döneme geçiş evreleri olarak ele alınmaktadır.
Genel olarak 6- 12 yaş çocuğu psiko- sosyal gelişim özelliği açısından. “Çalışma ve başarılı olmaya karşı aşağılık duygusu” karmaşası içindedir. Bu dönemdeki çocuk, çalışmaya, öğrenmeye ve iş yapmaya istekli olur. Başarma arzusu, ona çalışkanlık duygusu, yeteneklerine karşı olumlu bir tutum geliştirmesini sağlar.
15 yaş, ergenliğin artık çocukluğa değil yetişkinliğe yakın kısmının başlangıcıdır. Yani birey önceki hallerine göre daha olgun davranmaya başlamaktadır. 15 yaş dönemde çocuğun en büyük amacı ailenin dışında da varlığını hissetme ve ispatlama çabasıdır.
Kız çocuklarındaki ergenlikte cinsel gelişim döneminde ikinci aşama olarak olgunlaşma dönemi gelir. Kız çocukların ergenlik döneminde cinsel gelişim ile ilgili belirtileri 8 ve 13 yaşları arasında ortaya çıkar.
UNESKO ergenlik dönemini 15-25 yaş dilimleri arasında göstermektedir. Bu dönem ülkemizde kız- larda ortalama olarak 10-12, erkeklerde 12-24 yaşları arasında başlar.
Hukukî düzenlemelerde de olgunluk yaşı genellikle 18-21 yaş arası olarak var sayılmaktadır.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
35'ten sonra hep orta yaşlıyız
Katılımcılara, bir bireye kaç yaşından sonra “orta yaşlı” denilebileceği sorulduğunda, Y kuşağının neredeyse yarısı 35 yaşa işaret ederken, 40-45 yaş arasındaki kişilerde bu oran yüzde 15'e, 46-55 yaş arasında ise yüzde 8'e kadar geriliyor. Ayrıca belirgin bir geçmişe özlem de söz konusu.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Perakende alkollü içki satışı için izin verilen diskotek, gece kulübü, pub, bar kafe-bar olan eğlence mekanlarına onsekiz yaşından küçük kişilerin girmesi yasaktır, bu kişilerin girmesine izin verilmez ve izin verilmesine müsaade edilmez.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir: Bebeklik dönemi ( 0-2 yaş )
Orta Ergenlik (14-17 yaş)
Orta ergenlik dönemi, ergenin yaşadığı bu değişime yavaş yavaş alışmaya başladığı bir dönemdir.
Ergenlik, adolesans veya puberte, insanlarda meydana gelen, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri