Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
MAHÂZİR – MEHÂZİR. (ﻣﺤﺎﺫﻳﺮ) i. (Ar. maḥẕūr'un çoğul şekli meḥāẕіr) Sakınılacak, korkulacak, hazer edilecek şeyler, mahzurlar.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu sözcük bayılmak üzere olan kişi anlamına gelir. Mahmur-ı Ayn şeklinde yazılan tamlama ise süzgün bakışlı yar demektir.
Mahsur, 'kuşatılmış, çevrilmiş ve sarılmış' anlamlarına gelirken; mahzur 'engel' demektir.
Mahzurlu kelime anlamı olarak engelli ve sakıncalı anlamına gelir. Günlük hayatta da bu kelime ile karşılaşılır. Mahzurlu konut ise herhangi bir yeni işleme ya da oturmaya uygun olmayan evlere denir.
İlgili 31 soru bulundu
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mahsus kelimesi husus sözcüğünden türetilmiştir. Husus, birine özel olmak anlamına gelirken mahsus da bir kişiye ayrılmış, sadece bir kişiye ait olan demektir.
Mahsur kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir yerden çıkamamak.
Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir. Mahur gözlü kelimesi de mahur bakışlı ile benzer şekilde süzgün gözlü, etkileyici gözlere sahip, karşı tarafı etkileyen gözlü kişi anlamlarına gelmektedir.
Osmanlı Devleti'nde protokol anlamında kullanılan terim. Sözlükte “şereflendirme, bir kimsenin ziyaretiyle bir yeri veya kişiyi şereflendirmesi” anlamındaki teşrîf kelimesinin çoğulu olup “protokol/merasim” mânasını XVIII. yüzyılda kazanmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
Anlamı: "Mahzar" kelimesi, bir kişinin veya bir şeyin belirli bir yerde veya zamanında hazır veya bulunur durumda olma halini ifade eder. Bu kelime, bir olayın, durumun veya kişinin bir mekânda veya belirli bir anımda yer aldığını göstermek için kullanılır.
(ﻣﺤﺠﻮﺯ) sıf. (Ar. ḥacz'den maḥcūz) Mahkeme karârıyle haciz konmuş, haczedilmiş, hacizli.
Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti (MEH, ya da bilinen adı ile MAH^¶), Türkiye'nin 1926 ve 1965 yılları arasındaki istihbarat teşkilatı olup, yerini Millî İstihbarat Teşkilatı almıştır. Milli emniyet hizmeti logosu MAH kuruluş belgesi, 6 Ocak 1926.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
HACİR – HACR
ḥacr) hukuk. Bir kimseyi, kānûnun kabul ettiği bir sebeple kendi malını ve haklarını istediği gibi kullanmaktan menetme, kısıt. ѻ Hacir altına almak: Ne yaptığını bilmeyecek durumda olan bir kimseyi kānun yoluyle malını kullanmaktan menetmek.
İstida, dua kelimesinden türetilmiştir. Dua, Allah'a yakarmak, mağfiret dilemek ve bir şeyin olmasını istemektir. Resmi makamlara sunulan dilekçelere ise istida denir.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
İstiflemek kelimesinin ilk karşılığı düzgün bir biçimde üst üste yığmak. İkinci anlamı ise stoklamak şeklinde karşılık buluyor. Türkçede en çok kullanılan istif yapmak ya da istif etmek genellikle aynı türden şeyleri yığmak, yerleştirmek ve istiflemek için kullanılıyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Husus kelimesi günlük hayatta en çok kullandığımız sözcüklerin başında geliyor. Husus kelimesinin sözlük anlamı konudur. Bu sözcükten türetilmiş olan hususiyetle ve hususa kelimeleri ise bilhassa ve özellikle manasına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Teşkil kelimesi, ''şekil'' kökünden türetilmiştir. Şekil suret ve dış görünüş anlamına gelirken teşkil etmek de bir şeye suret kazandırmak ve meydana getirmek demektir.
Sirkülasyon kelimesinin belirlenen anlamlarından birisi, dolaşımdır. Dolaşım kelimesi dışında, dolanım anlamına da sahip olan bir kelimedir. Sirkülasyon dolaşım ve dolanım anlamında kullanılabilir.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
محظوظ Arapça ve farsça anlamları
و رزق. (ناظم الاطباء).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri