Coğrafya Bölümü, dünya üzerindeki doğal, sosyal ve ekonomik olayları inceleyen bir lisans programıdır. Coğrafya, insan faaliyetlerinin doğal ortam üzerindeki etkilerini, çevre sorunlarını, nüfus dağılımını, kültürel özellikleri ve ekonomik faaliyetleri inceler.
Coğrafya bölümü mezunları, arazi kullanımı ve planlanması, haritalama, çevresel yönetim, şehir ve bölge planlaması, çevre analizi ve değerlendirilmesi, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, DSİ, CBS, ve MTA programlarının kullanıldığı alanlarda çalışabilmektedir.
Yeni mezun coğrafyacılar öğretimleri esnasında almış oldukları eğitim kapsamı doğrultusunda formasyon aldıkları takdirde sosyal bilgiler, coğrafya gibi alanlarda öğretmenlik yapabilirler. Akademik kariyerlerine devam etmeyi de tercih edebilirler.
Coğrafya Öğretmenliği mezunları, öğrencilere coğrafya bilgisini aktarmakla görevli öğretmenlerdir. Öğrencilerin coğrafya konularında bilgi sahibi olmalarını, çevrelerini anlamalarını ve farkındalık kazanmalarını sağlamak için coğrafya dersleri verirler.
İlgili 43 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Coğrafya Öğretmeni 2023 yılında ortalama 21.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Coğrafya Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.340 TL maaş alıyordu.
Coğrafya Bölümü için Ankara üniversitesi taban puanı 352,7513 ve başarı sıralaması 59605 şeklindedir. Diğer en iyi iki seçenek arasında ise Marmara ve İstanbul Üniversitesi bulunur. Marmara Üniversitesi Coğrafya Bölümü taban puanı 348,62668 ve başarı sıralaması 66897'dir.
KARİYER OLANAKLARI
Bu bölümden mezun olan öğrencilere "Coğrafya Lisans Mezunu" ünvanı verilir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler için; Pedagojik Formasyon almak kaydı ile MEB'de Coğrafya Öğretmeni olarak, Üniversitelerde akademisyen olarak, Belediye, Sivil Toplum Kuruluşlarında istihdam edilebilirler.
MADDE 4 - Coğrafya Bölümünde 5. yarıyıldan itibaren öğrenciler, 20 iş günü staj yapmak yükümlülüğünde olup, stajlarını başarı ile tamamlamak zorundadırlar.
Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 358,90891, en yüksek 383,10199'dur. Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 49766, en yüksek 22941'dir.
Immanuel Kant coğrafyayı; fiziki, matematik, siyasi, ekonomik ve uygulamalı coğrafya olmak üzere beş dala ayırmıştır.
Üniversite Sayısı: Coğrafya bölümü toplam 46 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü
Coğrafya bölümleri her ne kadar Sözel kategoriden öğrenci alsa da lisans derslerinin önemli bir kısmı sayısal bilgiler (Matematik - Fizik - Kimya - Biyoloji) içermektedir.
Coğrafya Lisans Programı; yer sistemleri, beşeri coğrafya, harita bilgisi, jeomorfoloji, klimatoloji ve coğrafi bilgi sistemleri gibi alanlar üzerine zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır.
Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü 4 yıllık eğitim veren Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Çevre Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Şehir ve Bölge Planlama gibi bölümlere dikey geçiş yapılmasına imkân tanıyan bir bölümdür.
Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır. Stajyere verilen staj maaşından herhangi bir yasal kesinti yapılmamaktadır.
Coğrafya Öğretmenliği, üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Türkiye'deki iki coğrafya bölümünde İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır.
Jeomorfoloji, hidrografya, klimatoloji, biyocoğrafya ve kartoğrafya fiziki coğrafya alt dallarını oluşturur.
Jeolojik formasyon içindeki bir birim, bölgenin genel jeolojik durumunu anlatmak ve yorumlamak için kullanılan esas birimdir. Formasyonun adı, tip yer ve tip kesitteki bir coğrafya adından alınır. Mümkünse kendisini oluşturan kayalardan egemen olanın adı ile birlikte kullanılır.
Coğrafya, yerlerin ve mekânların bilimidir. Coğrafyacılar, nesnelerin yeryüzünde nerede yer aldıklarını, niçin orada bulunduklarını, yerlerin birbirinden nasıl farklılaştıklarını ve insanın çevre ile nasıl bir etkileşimde olduğu sorularına yanıt ararlar.
Coğrafya Bölümü, dünya üzerindeki doğal, sosyal ve ekonomik olayları inceleyen bir lisans programıdır. Coğrafya, insan faaliyetlerinin doğal ortam üzerindeki etkilerini, çevre sorunlarını, nüfus dağılımını, kültürel özellikleri ve ekonomik faaliyetleri inceler.
Coğrafya Bölümü'nde dört anabilim dalı bulunmaktadır: “Beşeri ve İktisadi Coğrafya”, “Bölgesel Coğrafya”, “Fiziki Coğrafya” ve “Türkiye Coğrafyası”.
Coğrafya öğretmeni olmak için lisans eğitimi alınması gerekir. Bu kapsamda üniversitelerin eğitim fakültelerinde bulunan coğrafya öğretmenliği bölümlerinden birinde lisans eğitimi alınmalıdır. Ayrıca, lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyon almak da oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri