Bebeklerin bağırması gayet normal olsa bile, bağırma tarzlarındaki değişiklikleri fark etmek büyük önem taşır. normalinden daha uzun bağırıyor • amansız bir çığlık atıyor • hasta izlenimi veriyor • veya bağırması sizi endişelendiriyorsa çocuk hekimi veya anneler danışmanlığına başvurun.
Huzursuz bebek sendromunun yaygın görülen belirtisi, ani başlayan ve bazen çok uzun saatler boyunca aralıksız süren ağlama, sinir hali ve çığlık atmadır. Ancak bu durumu normal ağlamadan ayırmak gerekir. 6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar.
Onlara göre bu, etrafındaki herkesi durdurma ve görünmelerini sağlama yeteneğine sahip yeni keşfedilmiş bir güç. Onlara olumlu ilgi gösterin. Eğer çocuğunuz çığlık atıyorsa, onları kaldırıp okşamak ve onlarla yumuşak bir şekilde konuşmak onları sakinleştirebilir.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
karınları acıktığında ve yorgunsalar • bezleri doluyken • keyifleri bozulduğunda • sesinizi duymaya veya bedensel temasa ihtiyaç duyduklarında • ya da sizin gergin ve bitkin olduğunuzu hissettiklerinde bağırırlar. Sağlıklı bebekler günde ortalama 2 ile 3 saate kadar, hatta bazen de gece gündüz bağırırlar.
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Bir öfke nöbetinde çocuğa bağırmanın veya onu cezalandırmanın faydası yoktur. En iyi davranış, aldırış etmemek ve hiç bir şey olmamış gibi davranmaktır. Çocuğunuz kendine zarar vermediği sürece ilgisizmiş gibi davranın fakat yanından uzaklaşmayın. Çocuğunuz sinirliyken size karşı olumsuz şeyler söyleyebilir.
Konuşun, Şarkı Söyleyin, Eğlendirin
Eğlendirerek bebeğinizi sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Bunun için herhangi bir oyuncağa ihtiyacınız olmaz. Onun için en ilgi çekici şey sizin yüzünüzdür. Bebeğinizin yüzüne doğru eğilin ve farklı mimikler, sesler kullanarak onunla konuşun ya da şarkı söyleyin.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Eğer çocuk korkuyorsa, kendini yalnız hissetmesine izin vermemek gerekir. Bir olay veya durumdan korktuysa, ona bir şey olmayacağını hissettirmek, kucağa alıp okşamak, hâlâ sakinleşmediyse onunla oyun oynayarak dikkatini başka yöne çekmek en doğru yöntemdir.
Bebeğin emerken ağlaması; biberonla beslenmeye alışmış olması, alerji, sütün hızlı akması, ağızda pamukçuk, fiziksel ve duygusal bağlanmada yetersizlik gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Bebeğin emerken ağlamasının bir diğer nedeni; anne sütünün bebeği doyurmaya yeterli olmaması olabilir.
Bebek ıkınması özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Bebeğin sürekli ıkınması çocuğun fiziksel olarak bir rahatsızlık yaşadığının habercisi olabilir. Henüz iletişim kurma ve sorununu, ihtiyacını anlatmayı bilmeyen yenidoğanlar ıkınarak ve ağlayarak isteklerini iletirler.
Yenidoğan bebeklerde görülen karın guruldaması da merak uyandıran konulardan biri. Bebeğinizin karın gurultusu genel olarak sindirim sistemi ile alakalıdır. Bebeğiniz, anne sütüne veya mamaya alışıyorken midesinde gaz ve basınç olabilir. Bu gaz ve basınç da karın guruldamasına neden olur.
Yabancılık duyabilir: Bebekler 6-7 aylık iken anne ve babasını diğer yabancılardan ayırmaya başlar ve onlar hariç kimsenin kucağına gitmek istemez. Çünkü yabancılar tarafından kucağa alındığında kendini güvensiz hisseder, sinirlenir, tepkisini göstermek için de ağlar veya bağırır.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Annenin emzirirken huzursuz ve stresli olması bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle annenin emzirmeden önce sakinleşmesi ve gerginliğini azaltması gerekir. Emzirme esnasında anne ve bebeğin rahat olması, huzurlu, sakin ve sessiz bir ortamda emzirmesi gerekir.
Ebeveynlerini ve sık gördüğü diğer aile üyelerini yabancılardan ayırabilen 5 aylık bebek, bu kişileri gördüğünde tanır ve onlara gülümseyerek ya da çığlık şeklinde seslenerek ilgilerini çekmeye çalışır.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir. Kendisine özgü sesler çıkarabilir. Yüz üstü pozisyonda başını hafifçe kaldırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri