Çayla ilgili sıklıkla sorulan bir diğer soru ise “siyah çay ödem tutar mı” sorusudur. Eğer gün içinde yeterli miktarda su içmiyor, üzerine bir de 4 fincandan fazla çay içiyorsanız, ödem ve şişkinlik sorunu yaşayabilirsiniz. Sık sık böyle bir sorun yaşıyorsanız, çay ile aranıza biraz mesafe koymanızı tavsiye ederiz.
Günde bir bardak: Yeşil çay
Yeşil çay, bitki çayları arasında tercih etmeniz gereken ve ödem söktürücü özelliğiyle öne çıkan bir çaydır.
Şekerli ya da şekersiz aşırı çay tüketimi, vücutta demir emilimini ters yönde (anemi) etkilediği kadar, vücutta toksik madde birikimine de neden olabilmektedir. Yani, vücudunuzun sürekli olarak şiş olmasına (ödem) neden olur.
Ödem ve şişkinliğe sebep olur
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır. Sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödemdir.
Günde Altı Bardaktan Fazla Çay İçmeyin
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kafein alım limitine göre günde altı bardaktan fazla çay içmemek gerekiyor. Bu limite dikkat edilmediğinde ise fazla kafein alımı sonucunda uyku problemleri meydana gelebiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıksız ve yüksek kalorili gazlı içecekler yerine günde 2-3 bardak siyah çay içebilirsiniz. Çayla ilgili sıklıkla sorulan bir diğer soru ise “siyah çay ödem tutar mı” sorusudur. Eğer gün içinde yeterli miktarda su içmiyor, üzerine bir de 4 fincandan fazla çay içiyorsanız, ödem ve şişkinlik sorunu yaşayabilirsiniz.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Çay kilo aldırır mı? - YouTube. Yapılan bilimsel araştırmalara göre çay kilo aldırmaz, aksine zayıflamanıza yardımcı olur.
Gün içerisinde sık sık çay, kahve içme ihtiyacı duyuyorsanız; fosfor, sodyum ya da demir seviyelerinizin düşük olduğunu söyleyelim. Ayrıca normalden fazla alkol tüketmeye başladıysanız, potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliğiniz olup olmadığını araştırmalısınız.
Eğer kafeinle ilgili bir sorununun yoksa aç karnına içildiğinde hem metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur hem de iştah kesici özeliği bulunmaktadır. Diğer yandan kilo vermek için önerilen kullanım zamanı gündüz saat 10 ila 11 arasında ya da yemeklerden 30 dakika sonra tüketilebilir.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Faydası saymakla bitmeyen çay, stresten de uzaklaştırıyor. Strese girildiği zaman bir bardak çay konulup rahatlama sağlanabiliyor. Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Kafein bağımlısıkişiler aniden çay içmeyi bıraktığı zaman aşırı yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, sinir bozukluğu gibi sıkıntılar kendini gösterir. Üstelik kafein bağımlısı kişilerde kafeinin etkisi de azalmıştır ve aynı uyarıcı etkiyi görmek için devamlı daha çok çay veya kahvegerekir.
Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir. Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin adeta yok eder. Kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şekersiz tüketilmelidir. Gün içerisinde şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Kafein (çay, kahve, çikolata vb.) vücutta termik etkiyi artırır. Bunun sonucunda daha tok hissederiz, daha enerjik hissederiz. Ama vücuttan biraz da su ve kalsiyum atar.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür. Kardiyo egzersizleri olarak geçen bu hareketlere ek olarak karın bölgesi için uygulanan ve daha fazla kalori yakılmasına öncülük eden bazı özel hareketler de bulunmaktadır.
Özellikle basit karbonhidratlar denilen beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.
Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Şekersiz çay, şekerli çayın aksine dişlerin koruyucu plakları olan diş minesine zarar vermez. Şekersiz çay içerdiği florür ile diş minesini korur. Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin yayılmasına engel olur.
Aşırı tüketime dikkat!
Gün içerisinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarının da artışına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri