Pek çok kişiye sert fırçalamanın dişleri daha beyaz göstereceği fikri doğru gelir. Ancak çok sert diş fırçalamak dişin beyaz tabakasını aşındırarak dişlerin sararmış gibi görünmesine neden olur.
Düzenli diş fırçalamak dişleri beyazlatır. Mevcut olan beyazlığı korur. Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar dişlerin üzerinde kalabilir. Bu genelde dişlerin rengini bozar.
Ayrıca dişin dış yüzeyinde tartar ve plak oluşumu da dişin beyazlığını yok edecektir. Dişlerin düzenli fırçalanması diş beyazlığının ilk ve en önemli kuralıdır. Haftada bir, üç günde bir veya daha geniş aralıklarla fırçalanan dişlerin beyaz olması, hatta sağlıklı kalabilmeleri dahi pek mümkün değildir.
Öncelikle ağız-diş sağlığının uzun soluklu bir süreç olduğu, çocukluktan başlayarak günde 2 kez uygun fırçalama tekniği ile dişlerin fırçalanması gerektiği akılda tutulmalıdır. Zaman içerinde çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketiminin birikmiş sonucu olarak dişler beyaz rengini yitirir.
Diş sararması tüketilen yiyecek ve içecekten kaynaklanmalıdır. Maalesef ki sararan dişlerin bir süre sonra kendi kendine beyazlaması mümkün değil. Bunu örneklendirmek gerekirse beyaz bir örtüye sürekli çay ve yemek döküldüğünü düşünürsek bu lekeler yıkamayla geçer.
İlgili 37 soru bulundu
Bazı dişler bir iki günde beyazlarken, bazıları bir iki ay sürebilir. Çoğu insanın dişleri 2-3 haftada beyazlar. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır.
Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Diş hekimi, profesyonel diş temizliği yaparak, dişlerdeki plak ve diğer lekeleri uzaklaştırabilir. Doğal yöntemler, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için etkili bir seçenek olabilir. Limon suyu, karbonat, hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi gibi malzemeler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Her gün en az sabah ve akşam olmak üzere iki kez fırçalamak, dişlerimizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu bakım aynı zamanda dişlerimizin beyaz kalması için de gereklidir. Bunun dışında dişlerimizi korumak için yemek sonrasında süt içebiliriz.
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
C vitamini açısından zengin meyveler dişlerinizi beyazlatmak yardımcı olabilir.Limon, portakal, çilek domates gibi gıdaları dişlerinize uygulayabilirsiniz. Bunları ezip macun yapın, fırçanıza sürüp, birkaç dakika boyunca bunla dişlerinizi fırçalayın.Biraz dişinizde dursun bu macun, ardından dişinizi yıkayıp durulayın.
Çok diş fırçalamak diş sararmasına neden olmaz. Fakat fırçalama tekniklerinin hatalı olması ile dişlerde zaman içerisinde sararma meydana gelebilmektedir. Dişlerin çok sert ve yanlış tarafa fırçalanması diş etine zarar vermektedir. Diş eti kanamaları zaman içerisinde dişte sararmaya neden olabilmektedir.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Karbonat, elma sirkesi ve tuz karışımı ile dişleri beyazlatmak mümkündür. Bardak içine; 1 çay kaşığı elma sirkesi, yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek karışımı hazır hale getirebilirsiniz.
Ev tipi beyazlatma, kişinin evinde uyguladığı ve diş hekimi tarafından verilen özel bir diş beyazlatma kiti kullanılarak gerçekleştirilen bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin yavaşça beyazlamasına ve sonuçların yaklaşık 1 – 2 hafta içinde görünür hale gelmesini sağlamaktadır.
Limon Suyu Diş Beyazlatır Mı? En sık merak edilen unsurlardan biri de limon suyu ile dişlerin beyazlatılıp beyazlatılmadığıdır. Karbonat içerisine birkaç damla limon suyu ekleyerek diş fırçalama yönteminin oldukça yaygın bir şekilde tercih edildiğini belirtelim. Ancak bu yöntem son derece sakıncalıdır.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Evde diş beyazlatmak isteyenler limon ve karbonat karışımını kullanabilirler. Bir çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atarak üzerine limon sıkınız. Daha sonra karışımda köpükler oluşana kadar karıştırınız. Daha sonra diş fırçanıza karışımdan bir miktar sürerek dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Çözücü olarak etanol içeren benzersiz formülü ile lekelere karşı savaşır ve dişlerinizi renk değişiminden korur. LISTERINE® Advance White'ın 2 haftada daha beyaz dişler sağladığı klinik olarak kanıtlanmıştır.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Beyazlatma yöntemi iki şekilde uygulanmaktadır; Ofis Power Bleaching: İlk olarak dişler özel bir bariyer maddesi ile kaplanmakta ve bu işlem koruma sağlamaktadır. Daha sonra beyazlatma jeli dişlere uygulanmakta ve LED ışık aktivitesi yapılır.
Dişleri 5 dakika boyunca fırçalayın (YANLIŞ)
Süre artıkça diş etlerindeki baskı ve dişler üzerindeki aşınma direnci düşer. Bu nedenle uzun fırçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri