Rol oynama, öğrencinin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe girerek ifade etmesini sağlayan, böylece başkalarının duygu, düşünce ve davranışlarını anlama ve değerlendirme imkanı tanıyan bir öğretim yöntemidir.
Empati temelli bir tekniktir. Öğrenci kendisini bir başkasının yerine koyarak onu anlamaya çalışır ve onun gözünden dünyaya bakar. Bu bağlamda öğrenci kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe girerek ifade eder.
Rol oynama tekniği, çocuğa farklı rolleri, bir anlamda farklı kimlikleri deneme olanağı sağlayarak kendisini, zararsız bir biçimde, farklı kimliklerde deneyerek tanımasına olanak sağlayabilir.
Rol Play (Rol Oynama) Tekniğinin Faydaları
Çocuğun yaratıcılık, spontane yeteneklerini ortaya çıkartmaktadır. Bilişsel, duyusal ve psikomotor becerini olumlu yönde etkiler. Kişinin kendi duygu ve düşüncesinin farkındalığını artırır. Başkalarının aynı durum/olay karşısında neler hissedeceğinin farkına varmasını sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Rol Çalışması, bir çalışan, yönetici, iş arkadaşı veya müşteri ile vakada verilen konunun müzakere edilmesi, kişiler arasında yaşanan problemin çözümü ile ilgili karşılıklı yapılan bir iş görüşmesi veya toplantıdır.
B. Rol Değiştirme: Etkinlik sırasında, öğrencilerin farklı rolleri denemelerini ve yaa şamalarını sağlamak amacıyla rolleri değiştirilerek; onların öğrenme ve anlama becerileri Page 7 161 Sosyal Bilgiler Öğretiminde Etkili Bir Öğretim Yöntemi: Dramatizasyon zenginleştirilebilir.
İlk Yardım | Rol Kartları ilk yardım konusunda farkındalık oluşturmanın harika bir yoludur. Her bir kart üzerinde hafif bir yaralanma metin ve görsel olarak verilmiştir. Öğrencilerinizin her birine bu kartlardan vererek drama etkinlikleri yapabilir ya da rol yapmalarını isteyebilirsiniz.
Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar. Bu doğrultuda, başlangıçta ikilemde kalan öğrencinin karar verme süreci hızlanır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Roleplay gerçek hayatta yapılabileceği gibi günümüzde online ya da çevrimdışı oyunlarda da yapılabiliyor. Role Play Nedir ve Nasıl Yapılır? Kelime anlamı itibariyle roleplay kişinin bilinçli olarak bir başka insanın karakterine bürünmesi anlamına gelir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Rol değiştirme
Çocukların bir etkinlikte oynadıkları rolleri değiştirerek tekrar oynamalarıdır. Böylece etkinlik bir kez daha tekrarlanmış olur.
Ayna: Bu teknikte protagonistin kendisine dışarıdan bakabilmesi amaçlanır. Protagonist oyununda canlandırılan sahnede, protagonist yerine seçtiği eşin oynadığı, protagonistin ise oyunu dışarıdan gözleyebildiği bir tekniktir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır. Bu farklılıklar kişinin olduğu yeri de tanımlayan bir durumdur.
Rol davranışları, çalışanın örgüt içinde üzerine düşen görevi yapması için göstermesi gereken davranışlardır. Bu davranışlar, çalışanın uymak zorunda olduğu biçimsel olarak tanımlanmış görevleridir.
Rol içi davranış, iş tanımlarında belirtilen görev davranışlarının gerektirdiği çalışan davranışıdır. Rol dışı ya da rol ötesi davranış ise, görev performansının gerçekleştiği sosyal ve psikolojik çevreyi destekleyen ekstra rol davranışıdır (Bergeron vd., 2014:73).
Philips 66
Öğretmenin tahtaya yazdığı sorunlar çerçevesinde her grubun sorunu kendi içinde ele aldığı ve her bir grup için bir başkan belirlenerek, tartışmaların sonuçlarının grup sözcüleri tarafından diğer gruplarla paylaşıldığı tekniktir.
1-Her iki panelin üyeleri dinleyici karşısında yerlerini alırlar. 2-Dinleyicileri temsil eden grup, konuyu sunar ve kaynak panele sorularını yöneltirler. 3-Kaynak kişiler, sorulan sorunun kendi uzmanlık alanlarına giren bölümü açıklarlar. 4-Lider, dinleyicileri soru sorma ve katkıda bulunmaya özendirir.
- Belirlenen konu yada problemle ilgili bütün öğrenciler araştırma yapıp, malzeme toplarlar. Daha sonra grupların; avukat, tanık, jüri üyesi, araştırmacı rolündeki üyeleri bir araya gelerek konuyla ilgili buldukları malzemeleri tartışıp hazırlık yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri