Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Psikolojik araştırmalara göre, birini sürekli düşünüyorsanız ve bunu engelleyemiyorsanız. Psikolojik araştırmalara göre, birini sürekli düşünüyorsanız ve bunu engelleyemiyorsanız, sebebi düşündüğünüz kişinin de sizi düşünmesidir.
Aşırı düşünmenin ruh sağlığı sorunlarıyla çift yönlü bir ilişkisi olabilir. Stresli olaylar, depresyon ve kaygı insanları fazla düşünmeye daha yatkın hale getirebilir ve bu aşırı düşünme daha kötü stres, endişe ve depresyona katkıda bulunur.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Meditasyon, nefes egzersizleri, günlük tutma gibi zihinsel sağlık aktiviteleri de bu konuda etkili olabilir. Ayrıca, problemleri aşırı detaylı analiz etmek yerine, çözüme odaklanmak ve olumsuz düşünceleri olumlularla değiştirmek de overthinking problemini azaltmada etkili bir yol olabilir.
Dünyadaki her şeyi kontrol edemeyiz ancak kendi zihnimizden sorumluyuz ve düşüncelerimizi kontrol edebilir, değiştirebiliriz. Düşüncelerimizi değiştirmemiz ise duygularımızda ve davranışlarımızda değişimi beraberinde getirerek yaşantılarımızı değiştirmemizi sağlar.
İlaç Tedavisi: Psikiyatrik ilaçlar, özellikle antidepresanlar ve anksiyolitikler, aşırı düşünme hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Bu ilaçlar, kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, sürekli olumsuz düşünen insanlara “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir ve bu düşüncelerin etkisi duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz olabilir.
Kaygı, kendiliğinden olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır (“Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek” gibi). Bu düşünceler başladığında kendinize “DUR” deyin. Kırmızı ışık yandığında durduğunuz gibi aklınızdan bu olumsuz düşüncelerin geçişini de durdurun.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Acele edilmesi ile ilgili cümleler ile hastaya baskı kurulmamalıdır. Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır.
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Bir ilişkide sürekli birini düşünmek, birçok farklı duygusal reaksiyonu tetikleyebilir. Bazı insanlar için bu durum, sevgi ve bağlılığın bir göstergesi olabilir. Ancak, bazı insanlar için sürekli düşünmek, ilişkideki olumsuz düşüncelerin ve belirsizliklerin bir işareti olabilir.
İş stresi: İş yerindeki yüksek baskı istenmeyen düşüncelere neden olabilir. Kişiler arası çatışmalar: İlişkilerdeki sorunlar tekrarlayan olumsuz düşüncelere yol açabilir. Yaşamsal değişiklikler: Ev veya iş değiştirme gibi büyük yaşam değişiklikleri belirsizliği ve dolayısıyla istenmeyen düşünceleri tetikleyebilir.
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
Overthinking Sendromu, bazı kişilerde bireysel olarak ortaya çıkabilirken, diğerlerinde bir durumun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Örneğin, kişinin yaşadığı bir travma, kaygı, depresyon, aşırı stres veya duygusal zorluklar, bu sendromun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.
Düşündüğün kişide seni düşünüyor.
Zaten bu duyguyu, bu kadar yoğun hissetmenin nedeni de onun da seni düşünmesi. Birbirinize, karşı konulamaz bir enerjiniz ve çekimizin var. Yani sizin birlikte olmanızdan başka çareniz yok. Sen duyguları tarafından yönlendirilen ve aslında duygularına, hislerine çok önem veren birisin.
Birini sürekli düşünüyorsanız, o kişi de sizi düşünüyor olabilir. Aynı zamanda bu kişinin bir takım sağlık sorunları olduğunu biliyor, hasta olup olmadığını, iyi olup olmadığını merak ederek bu kişiyi aklınızdan çıkaramıyorsunuzdur.
Düşünmek, beynimizin doğal bir işlevi olarak her zaman aktiftir ve kendiliğinden durmaz. İnsanlar, düşünmeden duramazlar çünkü beynimiz her zaman bilgi işlemeye programlanmıştır ve sürekli olarak veri toplar, analiz eder, düzenler ve anlamlandırır. İnsanların düşünmek zorunda olmasının birçok nedeni vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri