Kağıtlar, geri dönüşüm tesisine nakledildikten sonra, karton, gazete kağıdı, dergi kağıdı ve bilgisayar kağıdı gibi farklı kağıt kategorilerine ayrılır. Geri dönüştürülmüş kopya kağıdı üretmek, ağaçların yüzde 100'ünü, enerjinin yüzde 31'ini ve suyun yüzde 53'ünü kurtarır ve yüzde 39 daha az katı atık üretmeyi sağlar.
Kâğıt atıklar geri kazanım tesislerinde çeşitli işlemlerden geçerek işlenerek yeniden kâğıt ve karton üretiminde kullanılır. Kâğıt atıklar geri kazanım tesislerinde çeşitli işlemlerden geçerek işlenerek yeniden kâğıt ve karton üretiminde kullanılır.
Öncelikle atık kâğıtlar, farklı yerlerdeki kâğıt geri dönüşüm kutularında toplanır ve ardından hep birlikte büyük bir geri dönüşüm konteynerine konur. Daha sonra konteynerin içindeki atık kâğıtlar, bir toplama aracıyla kâğıt geri dönüşüm tesisine taşınır. Geri dönüşüm tesisine gelen kâğıtlar cinslerine göre ayrılır.
Ülke ekonomisine de büyük katkı sağlar geri dönüşüm. Bu sayede ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalır ve enerji kullanımı ciddi oranda düşer. Kullanılmış ve işlevini yitirmiş bir kâğıdın, geri dönüşümü hava kirliliği, su kirliliği ve su kullanımı gibi giderleri önemli ölçüde azaltır.
Kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır. 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması 8 ağacın kesilmesini önlemektedir. Geri dönüşüm uzun vadede çok verimli bir ekonomik yatırımdır.
İlgili 19 soru bulundu
Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Geri dönüşümün amacı; kaynakların tükenmesini önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar.
Geri dönüşümün en önemli amacı, atık çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek, kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçmektir. Geri dönüşüm, katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da engellenmesini sağlar. Kaynakların olumlu yönde kullanılması çevreye, ekonomiye katkı sağlar.
Kağıdın doğada yok olma süresi yaklaşık 2- 2,5 aydır.
⭐⭐Geri dönüşüm olayı fiziksel dir çünkü örnek olarak kağıdın yırtılması , karalanması sonucu geri dönüşüm olayı olur ve kağıt eski haline dönüşür.
Herhangi bir kullanım alanında fonksyinonu tamamlayarak kullanılamayacak halde olduğu için elden çıkarılarak atılan tüm kağıt çeşitleri ve kartonlar atık kağıt olarak kabul edilir. Bunun yanında gazete matbaalarından çıkan hatalı gazete baskıları ve baskı fazlası gazete kağıtları da atık kağıtlar olarak görürler.
Kağıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi engelleniyor. Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hale gelen kağıtların geri dönüşümü, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesini engelliyor.
1 ton kağıt ne kazandırır? 1 ton atık kağıt geri dönüşüme kazandırıldığında yılda; 12.400 m³ sera gazını önler. 12.400 m³ oksijen gazının üretilmesini sağlar. Atık kağıt ve kartonlar nedir?
TEMA Vakfı - Bir ton kağıt atığın geri kazanılması 17 ağacı kesilmekten kurtarır. Sıfır atık hareketini destekliyoruz.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Çevre kirliliği: Geri dönüşüm yapılmazsa, atıklar doğaya bırakılır veya depolanır ve çevreye zararlı maddeler içerebilir. Enerji kaybı: Geri dönüşüm yapılmazsa, atıklar enerji kaybına neden olur ve doğal kaynakların tasarruflu kullanımına engel olur.
Geri kazanılmış cam şişe ve kavanozlar tedarikçi tesislerinde fırına hazır cam kırığı haline getirilir; ardından fabrikalarda ikincil hammadde olarak kullanılarak yeniden şişe ve kavanoza dönüştürülürler; cam ambalaj böylece sürekli fayda yaratan bir faaliyetin konusu haline gelir.
Geri dönüşüm, bizim başka bir işe yaramayacağını düşünerek, “çöp” değimiz atıkların, mesela şişelerin, kâğıt ve kartonların, süt kutularının, plastik kapların, metal kutuların, ahşap kasaların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesi anlamına gelir.
Kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda uygulanacak olan sistemle ambalajlar markete ya da diğer teslim noktalarına iade edildiğinde ücretini alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri