Saçınızı gün içinde fazla taramak, saçlarınızın şeklini bozacağı gibi onların yağlanmasına da neden olur. Hele de güzel bukleleriniz varsa, emin olun bunlar bir süre sonra kırılıp tiftik gibi görünmeye başlayacaktır. Ama hiç taramazsanız da saçlarınız keçeleşir ve hava almadıkları için dökülmeye başlayabilir.
Çok fazla taramak
Saçınızı günde çok fazla kuvvetli bir şekilde fırçalamak zayıflamasına ve kırılmasına neden olabilir. Bunun yerine fırçalamanın kalitesine odaklanmaya çalışın. Saç fırçalama tekniğiniz ne kadar iyi olursa olsun, saç fırçanızı düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.
Saçı her gün değil, gün aşırı tarayarak güçlenmesine katkı sağlayabilirsiniz. Saçı doğru fırçayla taramak, saç derisindeki kan dolaşımını arttırarak saçlara parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.
Uzmanlarımız en sık sorduğunuz soruları yanıtlamaktadır. Saçları taramak saç dökülmesi sorununu arttırmaz. Aslında fırçada bulunan saçlar zaten dökülecek olan saçlardır. Saç dökülmesi evresi (telojen evresi) yaklaşık 3 ay sürer.
Bu yüzden saçlarınızı tararken kırılmayı en aza indirmek için saç tellerinizin uçlarından başlayarak yavaşça yukarı doğru ve nazikçe tarayınız. Uzmanlar, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yani saçları her gün taramak saç derinizin sağlığı için önemli olduğunu belirtmişlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Islakken Sertçe Taramak
Islak saç kuru saça oranla daha hassastır. Bu nedenle ıslak saçı, özellikle de sert bir şekilde taramak saçı kırar, uçlarının çatallaşmasına yol açar. Ayrıca ıslakken taranan saç, daha çok dökülür.
Çoğu kişi duşta saç taramanın saçlara iyi geleceğini düşünse de aslında duşta saçları taramak saçlara zarar vermektedir. Duş esnasında ıslanan saçlar daha zayıf ve nemli yapıda oldukları için kırılmaya daha müsait olurlar.
Tarama ile dökülen saçların yerine yenisi cıkar, kellik oluşmaz. Sık tarama ya da fırçalama ile dökülme dönemine girmiş ve mutlaka dökülecek olan saçların saç derisini terk etme süresi hızlanabilir ama dökülen saç sayısı toplamda artmaz, kalıcı saç kaybı ortaya çıkmaz" dedi.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Saçları taramak aslında saç diplerinde masaj etkisi yaratıyor. Tarama eylemiyle birlikte saç diplerindeki kan akışı hızlanıyor. Ayrıca saç diplerindeki doğal yağ saça dağılıyor. Tüm bu etkenler saçların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı oluyor.
Bu kadar vaktinizi alması gerekmese de yatmadan önce saçınızı birkaç dakika taramanın gerçekten de faydasını görebilirsiniz. Saçınızı taradığınızda diplerinizde bulunan koruyucu yağlar uçlara kadar ulaşıyor ve parlaklık sağlıyor.
Saç Dökülmesi Nedir? Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Dağınık bir topuz ile veya at kuyruğu ile yatmak kulağa zararsız gelebilir, ancak saçlarınız toplandıktan birkaç saat sonra, saçınızı yukarı kaldırdığınız için bu durum saç derinize baskı uygulayabilir ve saçların zarar görmesine ve kopmasına neden olabilir.
Islak saçını fırçalarken veya tararken çok fazla mı sert davranıyorsun? Fırçanıza takılmış saç tellerinin normalden daha fazla olduğunu fark etmişsinizdir. Şaşılacak bir durum değil; saç ıslanınca şiştiği için kopmalara karşı daha kırılgan ve hassas hale gelir.
4- Saçınızı Her Gün Tarayın
Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Eğer uzun ve pürüzsüz bir saç istiyorsanız günde birkaç kez saçlarınızı tarayın.
“Islakken taramayın”
Özellikle de ince uçlu taraklar, ıslak saç tellerinin kopmasına, dökülmesine yol açar. Bu yanlış uygulamadan vazgeçin. Saçınızın nemini önce bir havlu yardımıyla alın, kuruttuktan sonra tarayın. Büyük uçlu taraklar kullanmaya da dikkat edin” diye konuştu.
Saç Kırıklarından Kurtulacaksınız
Saç tarama sırasında ne çok ıslak ne de çok kuru olması idealdir. Hafif nemli bir saç, taramak için en harika zamandır.
Peygamber (asm)'in saç tarama şekline gelince: İbn Abbas (ra)'ın rivayetinden anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber döneminde Hicaz bölgesinde iki türlü saç tarama biçimi yaygındı. Ehl-i Kitab olanlar, kaküllerini önlerine düz tararlardı. O günün putperestleri ise perçemlerini ortadan ikiye ayırarak yanlara bırakırlardı.
Su ılık veya soğuk olmalı, asla çok sıcak olmamalıdır: Aşırı ısı saçlarınızı kurutur. Avucunuzun 1/4'üne denk gelecek miktarda şampuan kullanımı saçlarınız için yeterlidir. Saçlarınızı ağırlaştırmamak için şampuanı yalnızca bir kez kullanın. Şampuanı dairesel hareketlerle yaklaşık 20 saniye boyunca uygulayın.
Saçlarını nemliyken, banyodan sonra taramak yerine, banyoda saç kremini uygulayıp duruladıktan sonra taramanı öneririz. Bunu yaparak saçlarına zarar vermeden taramış olursun.
Öte yandan uzun süre yıkanmayan saçlar, biriken sebum ile tıkanmış gözenekler nedeniyle kafa derisinde kalıntı birikmesine neden olarak sağlıklı saç büyümesini bozar ve saç dökülmesine neden olabilir.
Dr. Zekayi Kutlubay, bir insanın başında ortalama 100-120 bin saç teli olduğunu belirterek, "Günlük 80-100 tele kadar dökülmeyi normal olarak kabul ederiz. Bir günlük dökülme 100 teli geçiyorsa o zaman burada ciddi bir saç dökülmesi başlamış demektir.
KELLİK BELİRTİLERİ
Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Yumuşak Silikon yapısı sayesinde saç derisine masaj yaparak kepeğin önlenmesine yardımcı olur. Kaşıntıyı önler ve saç köklerini ve derisini güçlendirir. Saç tarağı ile Saçlarınız kuru iken de masaj yapabilirsiniz . Saçınıza zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri