İLİM İBADETTEN ÜSTÜN Çünkü bu adam samimiyetle tövbe eden bir kimseyi Allah Teâlâ'nın reddetmeyeceğini biliyordu. Bu sebeple o günahkâra ümit verdi ve bu davranışıyla o, ilmin ibadetten üstün olduğunu ortaya koydu.
İLİM ALLAH'IN EMRİ
İlim öğrenmek ve öğretmek Allah'ın emri ve Peygamber Efendimizin sünnetidir. İlim denilince sadece dini ilimler anlaşılmamalıdır. Başlangıçta belirttiğimiz gibi her şey Allah'ın ayetidir. Allahu Teâlâ her şeyi ölçülü yaratmıştır.
Aslına bakılırsa ilim öğren- mek her Müslüman'a farzdır.
İnsanlığın ihtiyaç duyduğu nesilleri yetiştirecek olan kadının ilim öğrenmesi daha da büyük önem arz etmektedir. Sevgili Peygamberimiz'in “İlim öğrenmek kadın-erkek her müslümana farzdır.”5 sözleri de bu konuda bize ışık tutmaktadır. Muhterem Müslümanlar! Çocuklarımız bizlere Allah'ın emanetidir.
Resûlullah (sav)'ın şöyle buyurduğu rivayet edilir: “Kim ilim öğrenmek için bir yol tutarsa, Allah da onu cennete giden yollardan birine dahil eder. Melekler, ilim öğrenmesinden hoşnut olarak o kimseyi korurlar. İlim öğrenen için göklerde ve yerde olanlar, hatta denizdeki canlılar bile istiğfar ederler.
İlgili 28 soru bulundu
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
Türk Dil Kurumu, "ilim" sözcüğünün birinci kelime anlamını "bilim" olarak vermektedir (ikinci anlamı da "ayrıntı, özellik, nitelik" olarak verilmiştir). Yani "ilim" ve "bilim" sözcükleri, eş anlamlıdır!
Fizik, kimya, matematik, edebiyat gibi tecrübi ilimlere, akli ilimler denir. Tefsir, kelâm, hadis, fıkıh gibi ilimlere de nakli ilim veya din ilimleri denir.
-Matematik de ilimdir. İlim öğrenmek sevaptır. Peygamberimiz (sav), beşikten mezara ilim öğreniniz, buyurur.
Cevap. Farzları öğrenmek farzdır; vacipleri öğrenmek vacip ve sünnetleri öğrenmek sünnettir. Bunun dışında, bir kimsenin kendi mesleğini öğrenmesi farzdır. Mesela doktorun tıbbı; tarihçinin tarihi; ayakkabıcının, ayakkabı yapmasını bilmesi farzdır.
İlim, cehaletin zıddıdır. İlim sahibi olana alim denir.
Modern dönemde fen din ilimlerini kapsayacak şekilde de kullanılmış, ancak çok defa din ilimleri için ilim, modern bilim için fen kelimesi tercih edilmiştir. Kur'an ve Hadiste İlim. Kur'ân-ı Kerîm'de ilim kökünden türeyen kelimelerin yaklaşık 750 yerde geçtiği görülmektedir.
İlim talebesi, öğrenme sürecinde istikrarlı olmalı, öğrendiklerini hazmederek yoluna devam etmeli, gerek eğitiminde gerekse hizmetinde üstün gayret sarfetmelidir. “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devamlı olanıdır”8 hadisi de, Allah Celle Celaluhu namına yapılan işlerin sürekli olmasına işaret etmektedir.
İlim, Kadın ve Erkek Her Müslümana Farzdır.
En büyük ilim Allah'ın varlığını ve birliğini bilmektir.
İnsanlığa faydalı olan mesleklerde ilim tahsil etmek de farzı kifaye nevindendir. Bu bakımdan kişi kendi mesleği ile ilgili ilimleri öğrenmesi gerekir. İlim tahsil etmek Allah'ın kesin emridir. O halde ilim öğrenmek farzdır.
Cebel (ra) Peygamber (sav) Efendimizin şöyle buyurduğunu söyledi : “İlim öğrenin. Zira Allah için ilim öğrenmek Allah'tan korkmayı sağlar. İlim talebi ibadet, müzakeresi tespih, tahsili ise cihaddır. Bilmeyenlere onu öğretmek sadaka, onu ehline vermek de Allah'a itaattir.
Matematik soruları çözen ve bir şekilde matematiğe maruz kalan çocukların matematikle ilgisi olmayanlara göre daha dikkatli oldukları ve daha doğru kararlar verebilme özelliklerine sahip oldukları gösterilmiştir. Matematik çalışmak bilişsel yetenekleri arttırır ve kişiye farklı bakış açıları kazandırır.
Tarih ilmi, hadis ve tefsir ilmi açısından önemli bir alet ilimdir. Bu sebeple siyer ve tarih öğrenmek hadis ve tefsir ilmi öğrenmek gibi hem sevaplı hem de gereklidir.
Matematik, fiziksel gerçekliği dikte etmemektedir.
Günümüzde var olan, en basitten en karmaşığa bütün matematiksel sistemler, bu basit fiziksel gerçeklerin uydurma bir dil ile tanımlanmasından yola çıkarak geliştirilmiştir.
İçinde bildirilenleri ihlâsla tatbik ederse, Allahü teâlânın rızasına da kavuşur, çünkü bu kitapta İslamiyet'le ilgili lüzumlu her şey vardır. Kitabı başkasına vermek de, ilmi yaymak, ilmi öğretmek olur. İlim öğrenmenin ve öğretmenin fazileti ise çok büyüktür.
d) Aklî ilimler: Bunlar yukarıda sayılanların dışında kalan mantık, cedel, fıkıh usûlü, kelâm, metafizik, fizik, tıp, vakitler, nevâmis (peygamberlikle ilgili meseleleri ele alan ilim), felsefe Page 12 18 Adem Yıgın ve kimya gibi ilimlerdir.
Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) “Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır, sadakanın en faziletlisi de bir Müslüman'ın ilim öğrenmesi ve başkalarına öğretmesidir.”[3] buyurmuştur. İlk yaratılan Hz. Âdem'e bilmediklerini öğreten Yüce Rabbimizdir. Bunun içindir ki öğretmenlik mesleği yüce, kutsal bir meslektir.
Bu doğrultuda Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere dini ilimlerin temel yedi alanını kapsayan anabilim dallarından oluşmaktadır.
Bilim tabiatla ilgilenir. Allah tabiat ötesidir. Tabiatta deney ve gözlemler yaparak onu sayılarla ifade etme sanatı olan bilimin tabiat ötesini kanıtlayacağını iddia etmek yanlıştır. Tabi bir de madalyonun diğer yüzü var: Bilim kullanılarak Allah'ın var olmadığı da kanıtlanamaz.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri