Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
Doğru: Tuz, hipertansiyon gibi bazı hastalıklar üzerinde olumsuz etki yapabilir ama göz sağlığı üzerine olumsuz etkisi yoktur. Yanlış: Çok yakından televizyon izlemek veya kitap okumak gözü bozar. Doğru: Göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
Gözleri dinlendirmeden uzun süreli kitap okumak, yazı yazmak, bilgisayar, tablet ve artık hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla uzun vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir. Biz bu durumu yalancı miyop olarak adlandırıyoruz.”
Yapılan araştırmaların neredeyse hiçbiri, kitap okurken ortamda bulunan ışık ile herhangi bir göz kusuru (miyop, astigmat, hipetmetropi, vb.) arasında güçlü bir bilimsel bağlantı ortaya koyamamıştır. Özellikle yetişkinlerde göz yorgunluğunun göz bozulması ile ilişkisi tespit edilememiştir.
Sonuç: loş ışıkta kitap okumak çok daha yorucu olabilir. Yine de bu durum gözlere zarar vermez, dinlenirken ve kapandıkları anda durum düzelir. Yani eğer loş ışıkta kitap okumak isterseniz, gözleriniz için endişelenmenize gerek yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor.
Görme bozukluğu düzelir mi? Kişilerin göz yapısının anatomik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fakat göz bozukluklarının etkileri tamamen ortadan kalkmaz. Zaman zaman artış veya azalma şeklinde teşhis edilir.
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
Bilgisayar/Telefon göz bozar mı sorunuza göre, bilgisayar ekranına sürekli bakmak kalıcı bir göz bozukluğuna neden olmaz. Kornea ve göz lensi ışığı algılar ve zararlı ışıkları filtreler.
Göz yorgunluğu özellikle aşırı derecede kitap okumak ya da bilgisayar başında kalmak sonucunda göz yorgunluğu ortaya çıkar. Bunun sonucunda kişide göz sulanması görülür. Sinüzit sonucunda sürekli olarak geniz akıntısı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda burunda sıvı ve mukus birikmesi de artar.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Gözün arkasındaki retinada, ışığa duyarlı milyonlarca sinir hücresi bulunur. Işık, retinadaki sinir hücrelerini uyardığında görmeyle ilgili bazı mesajlar oluşur. Bu mesajlar milyonlarca sinir lifinden meydana gelen optik sinir yoluyla beyindeki görsel bilgiyi okuyan ve işleyen oksipital loba iletilir.
Eğer bazı kalıtsal hastalıklar ve diğer önemli rahatsızlıklar söz konu olmadığı takdirde bazı basit uygulamalar ile bulanık görme iyileştirilebilir. Gözlerin hijyenini sağlamak, dinlendirmek, gözü zorlayan ortamlardan uzaklaşmak ve hekimin önereceği bazı göz damlaları ile geçirmek mümkündür.
Göz numaraları arasındaki fark: Miyop, hipermetrop ya da astigmatın bir gözde, diğerine göre çok daha fazla olması göz tembelliğine yol açar. Bunun nedeni her iki gözden gelen görüntü sinyallerinin beyin tarafından doğru şekilde algılanamaması sonucu bir gözden gelen sinir sinyallerinin yok sayılmasıdır.
Bu tip yaralanmaların belirtileri arasında batma hissi, şiddetli ağrı, kızarıklık, görmede azalma, konjuktivit, ışık hassasiyeti, gözde yaşarma, akıntı, yabancı cisim hissi gibi bulgular olur. Bazen hasta hiç gözünü açamaz ya da çok ileri derecede görme kaybı şikâyeti olur.
Sulu katman gözyaşı film tabakasının ortasıdır. Gözyaşı olarak gördüğümüz şeyin çoğunluğunu oluşturur. Bu katman gözü temizler, göze ait olmayan parçacıkları yıkayıp çıkarır. Bu katman göz kapaklarındaki lakrimal bezlerden gelir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri