Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Akademik ya da popüler bilim türündeki kitaplar ağırlıktaysa ve bazı konuları o anda anlamadıysanız, kendinizin üstüne aşırı yüklenme ve özgüvensizlik gibi şeyler yaşanabilir, bu da vakit kaybına sebebiyet verir. Dengeli bir kitap türü sepetinden, her gün saatlerce okusanız da bir şey olmaz.
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Günde 50 sayfa kitap okumak, seni okuduğun süre boyunca kötü düşüncelerinden, kaygılarından arındıracak. Yapman gereken sıkıcı işlere, sinirini bozan tartışmalara ara ver ve onları unutmak için kitabına sarıl!
Sesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz.
Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Bolca okuma yapmalısınız çünkü okumak zihni esnekleştirir, esnek bir zihin de unutkanlığı önler. Uzmanlar kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin zihinlerinin çokça uyarıldığını ifade ediyor. Ayrıca zihinsel olarak uyarılmanın ileride alzheimer riskini azalttığı da birçok uzman tarafından belirtiliyor.
Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Cengiz Akkaya, uykunun ritmini olumsuz etkileyebileceği için yatakta kitap okumanın önerilmediğini söyledi. Yatarken kitap okuma alışkanlığının uykunun kaçmasına neden olabildiğini ifade eden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.
Okuma, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmenin yanı sıra hafıza ve zekâ güçlendirici etkisiyle hayatında önemli bir rol oynar. Kitaplar, seni etkiler ve çoğu zaman hayatın üzerinde etkiler bırakır. Bilgiyle dolu olan kitaplar sana zorlukları, sevgiyi, korkuyu ve hayatın bir parçası olan birçok şeyi öğretir.
30 Dakika. 30 dakika geçtikten sonra etkiler de artıyor. Bu evrede işitsel ve görsel duyarlılığınıza bağlı olarak halüsinatif etkiler yaşanıyor. Kafalarında kalıcı bir şekilde devam eden sese odaklanan okuyuculardan kimi, okuduklarını gözünde canlandırıyor ve çoğu zaman bu görüntüler ütopik bir dünyaya ait oluyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, kitap okuyarak yarattığınız her yeni bellek, yeni nöron(beyin yolları) oluşturur ve ruh hallerini dengelemenin yanı sıra kısa süreli hafıza hatırlamaya yardımcı olan mevcut olanları güçlendirir. Büyüyen bir araştırma grubu, okumanın kelimenin tam anlamıyla fikrinizi değiştirdiğini gösteriyor.
1) Kitap okuyan bir kişi fiziksel iş yapmış olmaz; kuvvet uygulanmamıştır.
Tsundoku hastalığı olan bireyler okumak için kitap satın alıp, aldığı kitapları okumaz ve daha sonra evinde yerlerde, raflarda ve çeşitli mobilyalarda depolar. Sıklıkla tsundoku ile karıştırılan bibliomania ise obsesif kompulsif bozuklukta görülebilen zihinsel bir belirtidir.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Kitaba göre değişir eğer kitap sarıyor sa 50,55 sayfa. Puntoya göre çok farkediyor.Bazı kitapların sayfaları oku oku bitmiyor.Ortalama olarak 45-50.Punto buyukse 60-65. katılıyorum bazı kitaplarda saat 50 sf. civarı bazılarında 65 sf. civarı.
Ancak günümüzde sağlığına dikkat eden bir okur bulmak zor. 90'da duruyoruz. Toplayalım şimdi: 300 + 4160 + 260 + 130 + 120 + 60 = 5030 kitap. Evet, sıkı bir okur yaşamı boyunca yaklaşık 5000 kitap okuyabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri