Cheesecake'in Gerçek Anavatanı
Ancak doğru bilmediğimiz bir şeyi belirtmek istiyorum, cheesecake'in anavatanı New York olarak bilinir, fakat cheesecake'in hikayesi çok uzun seneler öncesine dayanır. Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır.
Cheesecake Tarihi
Yapılan araştırmalarda, cheesecake'in Eski Yunan döneminde yapılan ilk olimpiyat düzenlemelerinde atletlere verildiği, daha sonra Romalılar tarafından Avrupa'ya taşındığına inanılmaktadır. Avrupalı göçmenler sayesinde de bu lezzet Amerika kıtasına da taşınmıştır.
Tüm dünyaya yayılan bu lezzetin çıkış noktası, meşhur cheesecake pastanelerinden dolayı Amerika olarak bilinse de aslında tam olarak öyle değil. Yunanistan'ın Samos adasından çıkmış olan bu tatlı o zamandan beri serüvenine devam ediyor.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı.
İlgili 42 soru bulundu
Kekinizi fırından alırken ortası hafifçe sallandığı için pişmemiş gibi gelebilir ama soğudukça aynı yanları gibi ortası da yoğunlaşıyor. Kek tabanı bol miktarda yağ içerdiği için fırından çıktığında yumuşak oluyor, cheesecake soğuduğunda o da sertleşmiş oluyor.
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
Dondurma, turta gibi diğer tatlılar gibi cheesecake de besin değeri nedeniyle tüketilmemelidir. Elbette cheesecake protein, kalsiyum ve selenyum gibi besinler içerir, ancak aynı zamanda kalori açısından zengindir ve yağ ve şeker açısından yüksektir, yani diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmamalıdır.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
Cheesecake kelimesi Türkçe'de "bir tür peynir tatlısı" anlamına gelir. İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
İtalya'da kullanılan Ricotta ise birçoğumuzun bildiği Lor Peyniri'dir ve Türkiye'de de bulabilmek mümkündür. Amerika'da ise Philedelphia krem peyniri kullanıyor. Cheesecake denince akla gelen New York tarzı cheesecake'ler bu peynirle yapılıyor.
Fiyatı : 105.00 TRY
San Sebastian Cheesecake porsiyonu yağlı kağıt üzerinde kutu içerisinde teslim edilmektedir.
Cheesecakein kenarları altın sarısı ve katılaşmış ve ortası kalıbı salladığınızda hafif yumuşaksa, tatlınız pişmiş demektir. Kalıptan ayırın. Tatlınızı fırından çıkarır çıkarmaz bir bıçakla, kalıpla tatlı arasından geçip cheesecake'in kalıba yapışmasını önleyin.
Sıcak ve ılık olarak tüketilen 1 porsiyon San Sebastian cheesecake yaklaşık olarak 150 gr – 200 gr ağırlığındadır. Ve 1 porsiyon san sebastian cheesecake kalori değeri 360 – 400 kalori (kcal) aralığında olduğu belirlenmiştir.
İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor. Sırrı içindeki peynirin yumuşaklığı ve kremamsı tadı.
“Raw cheesecake”, yani sadece bitkisel cheesecake. Peki, nedir bu? Tabanı, pasta tabanı gibi düşündüğümüz cheesecake'in altını, yalnızca hurma, ceviz, Hindistan cevizi ve biraz da kabak çekirdeğinden yapıyoruz. Üzerine de yine, Hindistan cevizi sütü ve biraz da labne peynirinden hazırladığımız bir üst yapacağız.
Şeklinin muhafaza edilebilmesi ve kolay çıkabilmesi için mutlaka kelepçeli kalıp kullanın.
Cheesecake'i pişirme aşamasına geldiğinizde fırınınızı mutlaka önceden ısıtın. Kalıbı su dolu bir tepsinin içinde fırına vermelisiniz. Tepsinin içindeki su fırının içinde buhar yaparak kekinizin kurumasını ve çatlamasını önler.
Un, nişasta ve vanilya da harca eklenirken kısa süreli ve düşük hızda çırpılmalı, Cheesecake içi su dolu fırın tepsisinde pişirilmeli ve kelepleçi kalıbın altı ve yanları folyo ile kaplanmalı, Cheesecake pişerken fırın kapağını açmayın, Cheesecake pişince fırını kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri