Günümüzde aşırı konuşan kişiler için yaygın olarak kullanılan kelimelerin başında geveze geliyor. Çene çalmak deyiminden türetilen çalçene, geveze ve leffaf sözcükleriyle eş anlamlıdır. Argo bir tabir olan çaçaron, genellikle üstüne vazife olmayan şeyler hakkında konuşan kişiler için kullanılır.
Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Konuşma, iyi ve güzel işler, mesleki başarılar, dost kazanma, toplumda iyi bir yer edinmek için kullanılmalıdır. Çevremizi gözlemleyecek olursak konuşmada başarılı olan insanların toplum içindeki yerlerinin de iyi olduğunu anlayabilir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
İlgili 42 soru bulundu
Hipokondriyazisi olan kişiye hipokondriyak denir.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Bir şey söylemeden önce söyleyeceğiniz kelimeleri önceden düşünmeye çalışın. Bu, bazı şeyleri kendinize saklamanıza, genel olarak az konuşmanıza yardımcı olabilir. Konuşurken zamanın farkında olun. Ne kadar süredir konuştuğunuza dair kabaca bir fikre sahip olmak daha az konuşmanıza yardımcı olabilir.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
[1] "Ne söylediğini bilmeden düşüncesiz, tutarsız konuşmak" anlamında kullanılan bir söz.
Çocuk cümleyi ya da kelimeyi tamamlamakta güçlük çekiyorsa, kelimeleri uzatarak konuşuyorsa ve sesleri tekrar ediyorsa kekemelik sorununu yaşıyordur. Kekemelik sorunun altında yatan sebepler korku, kıskançlık ve başarısızlık olabilir. Kekemelik, konuşma bozuklukları arasında çocuklarda en çok görülen durumdur.
Kendi kendimize konuşmak garip gelebilir; zira kimse olmadan konuşmak akıl sağlığı bakımından sorunmuş gibi algılanır. Oysa araştırmalar kendi kendine konuşmanın hafızayı güçlendirdiğini, güveni artırdığını ve konsantre olmayı sağladığını gösteriyor.
Güzel konuşma ise doğru iletişimi sürdürmeye yarayacak bir kullanımdır. Özellikle kişiler arası iletişimde karmaşık bir süreç işler ve süreçte iletişim hataları karşılıklı olarak görülebilir. Bu hataların hiç yaşanmamasını sağlama ve iletişimi, etkileşimi doğru yönetmek için ise güzel ve doğru konuşmaya ihtiyaç vardır.
Evet, susarak konuşmak. Kalbi yormamak için susmak. Sevgiyi yüceltmek, çoğaltmak ve derinleştirmek için susmak. Hâl dilini kullanmak ve hemhâl olmakla yola devam etmek.
Hubris, kişinin açık bir şekilde kendini beğenmesi, başkalarından üstün görmesi durumuna verilen ad. Hubris hipotezinde kişi kendini üstün görmek için başkalarıyla kıyaslar. Bu durumda etraftakiler de o kişinin kendilerini küçümsediğine inanmaya başlar.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Konuşmalarda nasihatlerde bulunmak, sürekli uyarılarda bulunmak güzel konuşmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Bunun yerine çözüm üreten bir yaklaşımda bulunmak çok daha yerinde bir karar olacaktır. Muhataplarınızı suçlamak, onları sürekli olarak eleştirmek yerine paylaşmayı denemelisiniz.
Dinlerken mest olduğumuz konuşmacılar olduğu kadar dinlerken gerçekten yorulduğumuz konuşmacılar da vardır. Aralarındaki farkı en güzel ifade eden terim ise, güzel konuşma sanatı yani diksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri