Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kalın Bağırsak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; Bağırsak hastalıklarında oldukça sık görülen semptomlar arasındadır. Dışkıda kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde rastlanabilen durumlardandır.
Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu, bağırsak sisteminde bir hastalık olmaksızın meydana gelen, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtilerle kendini gösteren bir sendromdur.
İlgili 37 soru bulundu
İrritabl Barsak Hastalığı, mide ve bağırsak sisteminde meydana gelen işlev bozukluğudur. Bu yalnızca kalın bağırsağı değil tüm sindirim sistemini etkilemektedir. Kas ve sinirlerin hassaslaşmasına neden olduğundan, özellikle yemek yerken ve yemek sonrasında kramp ve ishal gibi rahatsızlığa yol açmaktadır.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. İshal, kabızlık, kramp ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, bağırsakta yapısal bir bozukluğa neden olmaz. Bu nedenle, bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini artırmaz.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Bağırsaklar sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür. Bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen doktorlar gastroenterolog olarak adlandırılır.
Kolit hastalarının tipik yakınmaları karın ağrısı, karın bölgesinde kramplar, ishal ve karında şişkinlik hissidir. Bazı hastalarda kanlı ishal de görülebilir. Diğer belirtileri arasında ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik ve vücudun susuz kalması (dehidrasyon) sayılabilir.
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Bağırsak florasının bozulduğu bazı belirtiler vardır. Bunlar arasında sık görülen kabızlık ya da ishal, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı yer alabilir. Aynı zamanda bağırsak florasında bir dengesizlik olduğunda kişi sindirim güçlükleri yaşayabilir ve vitamin eksiklikleri gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
İnce ya da kalın bağırsağın etkilendiği durumlarda bağırsak krampları, ishal ya da kabızlık, ağrı, dışkılamada kanama, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. Anüs çevresinde ortaya çıkan iltihaplı ve akıntılı fistüller, çatlak ve apseler de hastalığın belirtileri arasındadır.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Bağırsak kanseri testi için yüksek riskli kişiler ise aile öyküsünde crohn hastalığı, kolorektal kanser, kalıtsal polipozis, adenomatöz polip, ülseratif kolit ya da polipozis dışı sendrom öyküsü olan kişilerdir. Peki bağırsak kanseri hangi kan tahlilinde belli olur? Bu durum dışkıda gizli kan testi ile bulunabilir.
Dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı (özellikle sol alt taraflarda) ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir. Kalın bağırsağın sağ tarafında (ince bağırsakla birleştiği bölgeye yakın bölgelerinde) en sık görülen belirtisi dışkı ile birlikte gizli (fark edilmeyen) kan kaybıdır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Kızgınlık, mutsuzluk, kaygı, stres gibi duygular, bağırsak hareketlerimizi etkileyebilir.
Üzüntü ve Keder: Akciğer ve kalın bağırsak sorunları oluşturur. Karamsarlık: Dalak ve mide problemlerine neden olur.
Bu hastalıkta, kalın barsaklar ve kısmen ince barsaklar stres ile uyarılır ve barsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur. Karında şişkinlik olur ve hastada kramp tarzında karın ağrıları ve değişik zaman dilimlerinde ishal ve kabızlık görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri