Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır. Perde ıslakken hemen asma: Makineden çıkan perde ıslak halde cama asılır.
Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz. Bu sayede perdeleriniz daha az kırışır. Son olarak perdelerinizi yıkanır yıkanmaz perdeleri makineden çıkarıp yerlerine asabilirsiniz. Bu sayede perdeleriniz kolayca kurur ve aynı zamanda kırışmamış olur.
Tüllerinizdeki kırışıklıkları gidermek için tülleri yerinde ütülemeyi de düşünebilirsiniz. Tülleri kornişe astıktan sonra yukarıdan aşağı şekilde sadece buhar verin. Buharın yoğunluğu, kırışıklıkların da kısa sürede giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle buhar makinesi özelliği olan ütüler de tercih edilebilir.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Ütüye Gerek Olmayan Perde Temizliği; Çamaşır makinesinde ütüleme sorunu doğurmadan yıkama işleminin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bunun için direkt olarak perde temizliğinin yapılmasında, durulama ve sıkma konusunda özel seçenekleri işaretleyin.
İlgili 31 soru bulundu
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Çamaşır suyu etkili bir temizlik ürünü olsa da fazla kullanımı perde ipliklerine zarar verir.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Bazı tül perde modelleri ütü gerektirmez. Bunlar arasında örme tül, dantel tül, krinkıl tül perde modelleri sayılabilir. Keten tül, yıkanması ve ütülenmesi oldukça zor perde modelleri arasındadır.
Polyester perdeler ütülenmeden de asılabilir. Doğal kurutma, düzgün bir şekilde asmanız koşuluyla, perdelerin şeklini geri kazanması için genellikle yeterlidir.
Örneğin tüller için sadece buhar kullanarak ütülemelere geçilebilir. Daha kalın kumaş perdeler adına da mutlaka buhar kazanlı ütülerin kullanılması gerekmekte.
Tül ve perdelerin temizlenmesi ve kirlerin yok edilmesi amacıyla sirke kullanılabilmektedir. Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
⇒ Program ayarlamasını yaptıktan sonra sıra tabi ki en önemli diğer püf noktasına geldi. Perdelerin kırışmamasını ve yıpranmamasını istiyorsanız çamaşır makinesini 30 derece sıcaklığa ve 400 devire ayarlamanız önerilir.
Toz Şeker ile Temizleme
Perdeleri çamaşır makinasına yerleştirin ve üstüne 3 adet küp şeker koyun. Küp şekeriniz yoksa 2 yemek kaşık toz şeker serpiştirebilirsiniz. Daha sonra makinayı bildiğiniz şekilde çalıştırın. Makinanızdan kar gibi beyaz perdelerin çıktığını görebilirsiniz.
Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun. Beyaz sirke sayesinde yıpranmış ve kirlenmiş tülleriniz eskisine göre daha beyaz görünecek.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tül perde yıkama aralığı normal şartlarda yılda 2 kere olarak değerlendirilir. Özellikle yaz mevsimine girerken yapılan yaz temizliklerinde ve kış mevsimine girerken yapılan kış temizliklerinde yıkamak yeterli olacaktır. Ama bazı durumlarda perdelerin daha sık yıkanması gerekebilir.
Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz. Deterjan dozunu aşmayın. Üreticinin önerdiğinden biraz daha az toz koymak daha iyidir.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri