Oturmak: Özellikle uzun süre boyunca sağlıksız pozisyonlarda oturmak kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Aşırı kilolu ya da çok zayıf olmak: Aşırı kilolu olan bireyler oturma pozisyonunda kuyruk sokumuna daha fazla baskıda bulunurlar.
Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Uzun süre boyunca sert zemin üzerinde oturmaktan kaynaklanan, kuyruk sokumu kemiğinin periost olarak da bilinen kemik zarındaki ödem oluşması ağrıya neden olur. Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan apseler, kıl dönmeleri ağrıya sebep olabilir. Kıl dönmesi bu bölgede enfeksiyona ve ağrıya sebep olabilir.
Kalça Eklemi Ağrıları
Bazı gerilmeler sonucunda alınan fazla kilolar ve kalça eklemi ağrılarını ortaya koymaktadır. Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Etkilenen bölgeye hafif masaj yapmak: Özellikle ağrı uzun süre oturmaktan ya da kas yaralanmasından kaynaklanıyorsa, kuyruk sokumu etrafındaki kaslara masaj yapmak yardımcı olabilir. Topikal kremler: Reçetesiz satılan ilaçlar gibi, bu kremler de ağrıları azaltabilir.
Geçirilen bir kaza, doğum gibi ya da farklı nedenlerden dolayı kuyruk sokumu ağrısı yaşanabilmektedir. Kimi zaman hafif atlatılabilen bir durum olsa da koksiks yani kuyruk sokumu kemiği de kırılabilmektedir. Sosyal hayatı zorlayacak şekle getirebilen bu rahatsızlık mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Kuyruk sokumu ağrısı çok yoğun hissedilen ve uzman bir doktora gidilmesi gereken bir durumdur. Kuyruk sokumu ağrısı kendiliğinden geçebilir. Bu ağrının kendiliğinden geçmesi için poçik kemiği yapısal olarak zarar görmemiş olmalı.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Gençlerde ve orta yaşlı bireylerde özellikle dinlenme sonrası artan, gece hissedilen, tutukluk hissi ile seyreden kalça ağrılarında iltihaplı eklem romatizmaları akla gelmelidir. İleri yaşlarda kalça kireçlenmesi, travma ile ilişki olabilen kalça kırıkları akılda tutulmalıdır.
Sürekli olarak kalça hareketleri yapmak ve üst kas gruplarını ihmal ediyor olmak, başka duruş bozukluklarının meydana gelmesine ya da vücudun orantısız şekilde gelişmesine sebep olabilir. Bu sebeple, bu spor programının içine, omuz, kol ve sırt kaslarının da çalışmasını sağlayan hareketler de eklenmelidir.
Bu durumun iki nedeni vardır. Biri bel fıtığı diğeri de siyatiktir. Bel fıtığı belde oluşan sorundan kaynaklanır. Siyatik ise sinirlerde gerilme, sıkışma veya hasar sonucunda oluşur.
Ağrı, ani bıçak saplanması şeklinde ortaya çıkar
Çoğunlukla kalçadaki yaralanmalardan ya da kireçlenmelerden kaynaklanan bu ağrılar, mekanik şekilde ortaya çıkmaktadır.
"Koksidinia" olarak adlandırılan kuyruk sokumu ağrısı, omurganızın en alt kısmında, kalça üzerinde bulunan küçük üçgen kemiğin içinde ve çevresinde oluşan ağrıdır. Kuyruk sokumu ağrısı, hafif bir ağrıdan şiddetli bir bıçaklamaya kadar değişir. Haftalar, aylar veya bazen daha uzun sürebilir.
Bisiklet veya ata binme gibi kuyruk sokumuna baskı yapan aktivitelerle ağrı daha fazla hissedilebilir veya daha da kötüleşebilir. Oturma pozisyonundan ayakta durma pozisyonuna geçerken ağrı artabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında artan ağrı nedeniyle hastaların cinsel yaşamları da doğrudan etkilenecektir.
Kuyruk sokumu ağrısının şiddeti, hafif bir ağrıdan bıçaklanıyormuş gibi hissedilen şiddetli bir ağrıya kadar değişir. Bu ağrı haftalarca, aylarca ve bazen daha uzun sürebilir.
Kuyruk sokumu ağrısı meydana gelen bölgede şiddetli bir ağrı ve acı hissedilir. Dışkı sırasında şiddetli ağrılar hissedilir. Kadınlarda cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumu bölgesinde ağrılar meydana gelir. Ayağa kalkarken ya da yürürken hissedilen ağrı ve acılar kuyruk sokumu kaymasının belirtisidir.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Makat çatlağı ağrısı, tuvalet esnasında kişinin makatında bir yırtılma hissiyle açığa çıkar. Tuvalet sonrasında da devam eden bu şiddetli ağrı kimi zaman 3-4 saat kadar makat bölgesinde zonklama şeklinde kendini gösterebilir. Kuyruk sokumunda kaşıntı ve dışkılama sırasında kanama görülmesi de belirtileri arasındadır.
Yeni başlayan siyatik ağrısı bir süre sonra kendiliğinden yok olabilir. Bununla beraber, uzun süre devam eden ve ciddi derecede rahatsız edici hale gelen ağrı şikayetiyle başvuran hastalara, kas gücü ve refleksler için fiziki muayene yapılır.
Kalça ağrısı kalça ekleminin kendisinden, komşu dokulardan, iç organlardan ve bel bölgesinden kaynaklanabilir. Ağrı kalçanın önünde, arkasında, kasıkta ve dış tarafında hissedilebilir. Bazen dize kadar yayılan ağrılar da olabilir.
Çoğunlukla kalçadan topuğa kadar uyuşma, ağrı ya da karıncalanma hissinin varlığı, siyatik tanısında önemlidir. Hekim, fizik muayene ile kaslarda güçsüzlük olup olmadığını ve reflekslerin mevcut durumunu kontrol eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri