Elma sirkesi bağırsak sağlığına iyi gelir Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Özellikle organik elma sirkesinde bulunan 'sirke anası' denilen katılaşmış yapı, sindirim sistemi için birçok faydalı bakteriyi barındırır.
Sirke, fermente bir ürün olduğu için bağırsak dostu yararlı bakteriler içerir. Probiyotik olarak bilinen yararlı bakteriler, bağırsakların normal seyrinde çalışmasını sağlar. Ayrıca sirkenin içerisindeki asetik asidin, bağırsaklar üzerinde olumlu etki gösterdiği sonucuna ulaşan birçok araştırma vardır.
Sirkenin içeriğinde asit yoğun miktarda bulunduğu için mutlaka seyreltilerek tüketilmelidir. Sirke seyreltilmeden kullanıldığında ve ya fazla tüketildiğinde mide asit dengesinde bozulmalar meydana gelebilir. Bu sirke diş minelerini aşındırır. Mideyi rahatsız ederek ülser ve reflü gibi hastalıklara da yol açabilir.
Sirkeli su özellikle grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, cilt güzelliği, saç sağlığı gibi alanlarda Çok etkili ve sağlıklı bir besin maddesidir.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Elma sirkesi bağırsak sağlığına iyi gelir
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Elma sirkesi yemeklerde ve salatalarda tercih edilebilir. Ayrıca seyreltilerek de direkt olarak tüketimi mümkündür. 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar elma sirkesini koyarak seyreltebilirsiniz. Gıda olarak tüketiminin yanında kişisel bakımlarda ve ev temizliklerinde de kullanımı yaygındır.
Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine neden oluyor. Hipokalemi denen bu durum zayıflama, mide bulantısı, kramp, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi birçok soruna yol açabilir.
Vücudunuzda sürekli kabızlık ve şişkinlik sorunuyla karşı karşıya kalıyorsanız elma sirkesini içebilirsiniz. 1 kaşık elma sirkesini sabahları 1 bardak suya karıştırıp içtiğinizde bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayabilir, sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır. Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır.
Doğal elma sirkesi ve bal da bağırsakları harekete geçirerek etkili bir bağırsak temizliğine katkı sunabilir.
Asidik özellikler içeren elma sirkesi vücutta yağ toplanmasının da önüne geçer. Aç karnına tüketilen elma sirkesi, vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Çünkü metabolizmayı harekete geçirir. Vücutta biriken ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Eğer sabah kötü bir ağız kokusu ile uyanıyorsanız, ağzınızda oluşan kokuyu engellemek için uyumadan hemen önce 2 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık su karışımı içmeniz önerilir. Ayrıca 1 bardak elma sirkesi ve ılık su karışımı içmek, ağız içinde oluşacak iltihabı da engeller.
Elma sirkesinin sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilmesi önerilmiştir. Peki elma sirkesi tok karnına da içilir mi? Elma sirkesi aç karnına içildiği zaman uzun süre boyunca tokluk hissi vereceğinden dolayı aç karnına içilmesi daha uygundur.
Elma sirkesinde C vitamini yer alır. C vitamini sayesinde bağırsaklar uyarılır ve çalışmaya başlar. Son günlerde kabızlık ya da şişkinlik gibi durumlarla mücadele ediyorsanız yemekten sonra 1 bardak elma sirkesiyle karışık su içmelisiniz. Böylece bağırsakları hareketlendirip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Sirkeli su metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırmak için sabahları aç karnına ya da yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırmak için tüketilebilir. Ancak günde 1 kez içmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde sindirim sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Diyetisyeninizle görüşüp, vücut kitle endeksiniz doğrultusunda size uygun bir diyet programı alabilirsiniz. Diyet programı, egzersizler ve elma sirkesi diyeti ile bir ayda 2 ile 8 kilo arasında kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Sirkeli Su İçmek Ödem Attırır Mı? Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
Çinli bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, sirkenin içeriğindeki asetik asidin bağırsaklar üzerinde olumlu etki gösterdiğini ve midedeki kalın bağırsak iltihabını azaltarak sindirim sistemini rahatlattığını ortaya çıkardı.
Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz. Kısacası öteki temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri