Sıcak hava: Hava sıcaklığındaki artış birçok yönden baş ağrılarını artırabiliyor. Sıcak havalarda 'vazodilatasyon' denilen damar genişlemesi oluyor ve bu da ağrıya neden oluyor. Yine sıcaklık artışı tansiyon yükselmelerine neden olabilirken, buna bağlı olarak özellikle ense bölgesinde şiddetli ağrılar hissedilebiliyor.
Sık sık duş alın, sıvı kaybına dikkat edin. 5 dakikalık duş sıcak havaya maruz kalanları hem ferahlatır hem de olumsuz etkileri önler. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi de gerekmektedir.
Güneş ve tansiyon beyin kanamasını tetikliyor
Yaz aylarında güneşin neden olduğu yüksek hava sıcaklığı tansiyonun zararlı etkisini artırarak sonu ölüm ve sakatlıkla sonuçlanabilen beyin içi kanamalara neden olmaktadır. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranır ve elastiki özelliklerini kaybeder.
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak, ılık, çok kuru dağ ve çöl rüzgarları, ağız ve burun boşluğundaki ıslak yüzeyleri kurutup, hava yollarını uyardığı için baş ağrısına neden olabilmektedir. Atmosfere eklenen ozon, karbonmonoksit ve diğer kimyasal maddelerle de baş ağrısı daha şiddetli bir hal alır.
Bunlar arasında kafa karışıklığı, ajitasyon, sinirlilik veya hatta bayılma yer alabilir. Eğer yukarıda sıraladığımız güneş çarpması belirtileri yaşıyorsanız, hemen serin bir yerde dinlenmeli, gölgeli bir alana geçmeli ve bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Ayrıca, tıbbi yardım almanız önemlidir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Ancak, kişinin hayatında daha önceleri yaşamadığı şiddetli baş ağrısı yaşanırsa ve ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru geliyorsa bu çok ciddiye alınmalıdır. Baş ağrısı bulantı, kusma ve çift görme gibi şikayetlerle yaşanırsa yine ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Migren atağının belirtileri arasında ışığa, sese ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı, kusma, tek gözde görme kaybı, konuşma güçlüğü ve başın bir tarafında baskın olan yoğun ağrı vardır. Kadınların yaklaşık %20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migren hastası olduğu bilinir.
Nem, sıcaklık ve migren arasında bir bağlantı olabilir. Genel olarak, daha yüksek nem ve sıcaklıklar migren ataklarını tetikleyebilmektedir.
Sıcağa maruz kalmak
Sıcağa uzun süre maruz kalmak, özellikle de güneş altında uzun süre durulduğunda, yaşanan su kaybı nedeni ile tansiyon düşer ve bu da nörolojik semptom olarak baş dönmesine neden olur.
Güneş Çarpması Etkileri
Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Özellikle uzun süren baş ağrıları nedeniyle çoğu kişi tedavinin ardından güneş çarpması baş ağrısı nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Yorgunluğa bağlı baş ağrıları, yoğun fiziksel aktivitelerin hemen ardından ortaya çıkar. Ağırlık kaldırma, koşma ve cinsel ilişki; yorgunluğa bağlı baş ağrısının başlıca tetikleyicilerdir. Bu aktivitelerin, kafatasına kan akışını arttırarak zonklayan baş ağrısına neden olabildiği düşünülmektedir.
Demir eksikliğinde baş ağrısı, diğerlerinden daha az yaygın gibi görülmektedir ve genellikle baş dönmesi ve denge kaybı ile birlikte görülür. Demir eksikliği ile baş ağrıları arasındaki bağlantı halen çok net değildir ve tartışmalı kalan konulara kesin bir cevap verebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Gerilim tipi baş ağrılarının iki türü vardır. Bunlardan epizodik gerilim baş ağrıları ayda 15 günden az; kronik gerilim baş ağrıları ayda 15 günden fazla sürebilir.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur. Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir.
"Başın etrafını saran bir ağrı" şeklinde tanımlanan bu tipin, kafada doluluk, şakaklarda basınç ve ağırlık hissi, kaslarda hassasiyet ve ağrı özellikleriyle seyrettiğine dikkati çeken Yetkin, "Bunların yanı sıra baş ağrıları en az 10 ve 30 dakika süreyle 7 gün kadar sürüyorsa migrenin aksine zonklama yoksa hafif veya ...
Stres yönetimi: Gerilim tipi baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biri strestir. Stres yönetimi teknikleri, baş ağrısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bunlar arasında derin nefes alma, meditasyon, yoga, düzenli egzersiz yapma, masaj veya sıcak banyo gibi rahatlama teknikleri bulunur.
Sıcak Çarpması (Hipertermi) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri