Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz. Burada da çiftçi birbirine yakın türleri farkında olmadan veya yakın gördüğü için bir dal üzerine başka türleri aşılamış, aynı familya içerisinde farklı türler.
Kalem aşıları yumuşak çekirdekli meyvelerde (elma, ayva, dut, vb.) çok iyi sonuç verir. Sert çekirdekli meyvelerde ise kalem aşılarının tutma oranı düşüktür. Göz aşısı sert çekirdekli meyveler için çok daha uygundur.
Vişneye: Kiraz. Ahlata: Armut, muşmula, ayva. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem. Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem. Ahlat Ağacına:Armut,muşmula, ayva. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem. Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
Ancak, nadiren de olsa, çınar ağacına armut, elma gibi meyve türleri aşılanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
➢ Aşılama Doğal ortamda bulunan yabani kızılcık ağaçları çiçeklenme öncesi ilkbaharda budanır. Oluşan bir yaşlı sürgünlere T veya yongalı göz aşısı uygulanır. ➢ Tohumdan elde edilen veya dip sürgünlerinden elde edilen çöğürlerin aşılanması yoluyla kızılcık fidanları elde edilir.
Ceviz ağaçlarına yapılacak aşılar Dilcikli aşı, Omega aşı, yama göz aşısı ve yarma kalem aşısı olarak bilinmektedir. Ceviz ağaçlarında en fazla kalem aşısı uygulanır.
Kamkat, şu ana kadar yapılan çalışmalar doğrultusunda en iyi performansı gösterdiği Carrizo sitranjı üzerine, “T” göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde ve kendine verimli olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
Bu fidanların günde 3 defa sulanması gerekmektedir. Çelik aşı yönteminde dal kesilerek, kesildiği bölgede köklenen kadar bekletilmelidir. Çelik aşılama yöntemi işe incir kolay bir şekilde üretilmektedir. Bu sebeple çelik aşılama yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.
Orman Genel Müdürlüğü alıç ağacına yeni bir meyve aşıladı.
Muşmula, bazı bölgelerde döngel/töngel olarak anılıyor. Orman Genel Müdürlüğü, aşılanmış ağacın fotoğrafını paylaştı.
"Ağacı incelediğimizde ilk olarak kökten bir armuda ayva aşılandığını, ayvanın da uç dallarına elma aşılandığını görüyoruz. Elmayı elmaya aşılayabilirsiniz ama burada ayva ve armut gibi iki farklı familyamız var.
Şeftali çeşitlerini, özelliklerini kaybetmeden tohumla üretmek zordur. Pratik olarak şeftali aşı ile üretilmektedir. Daha çok durgun göz aşısı kullanılır. Gerekli durumlarda kalem aşısı da yapılabilir.
Fındık Araştırma İstasyonu, üretimde kalite ve ürün artışı sağlamak amacıyla ''Bolu fındığı'' olarak kabul edilen fındık türü ile ''tombul'' fındığı aşılayarak, ürün ve kalitede artış sağladı. Dip sürgünü vermeyen aşılı fidanlardan daha kısa sürede kaliteli ürün verimi elde edildi.
Göz aşıları baharda çiçek açtıktan sonra yaz ortaları veya sonlarına kadar ki zaman dilimi içinde yapılabilir.
Kalem Üzerinde Meyve Gözü Olmamalıdır
Kalem genel de Ocak-Şubat ayı sonuna kadar ki dönemde alınmalıdır. Aldığımız kalem ile hemen aşı yapmak zorunda değiliz. Kalemi aşı yapma mevsiminden çok önce alır da ya soğuk ortamda ya da toprak altında muhafaza edersek, bu bizim aşı yapmadaki başarımızı oldukça arttırır.
Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
#yarmaaşı #kalemaşı #ağaçaşısı Şeftali ağacında yarma aşı yapacağız bölgeyi öncelikle testere yardımıyla kesiyoruz. kestiğimiz bölgede testere izlerini bir bıçak yardımıyla temizliyoruz. bu sayede aşı kabuklarının temasının mükemmel olması sağlanıyor.
Narin dallarına, tatlı meyvelerine aldanmayın. İncir son derece kuvvetli bir ağaç. Yılan gibi kıvrılan güçlü kökleri boruları bile delip geçebilir.
Kalem aşısı genel olarak toprağın uyanmaya başladığı zamanlarda uygulanır. Sıcaklığın 10 santigrat derecenin üzerine çıktığı dönemde, anaç bölgesinde kambiyum organların gelişmeye başladığı zaman gerçekleşir.
Aşılama çalışmalarında iki yaşlı altlıklar üzerine durgun göz aşısı yada kalem aşısı uygulanır. Hünnabın aşılamasında kullanılan diğer yöntemde; ağaçlandırma yada rehabilitasyon sahalarında bulunan doğal çatlıların üzerine aşı yapmaktır.
Bahçesindeki muşmula ağacına erik, badem, elma, ayva, vişne ve şeftali aşıladığını ifade eden Mavi, ağacın her türden meyveyi verdiğini kaydetti. Meyveleri severek yediklerini dile getiren Mavi, "Yani bir ağaçta kokteyl gibi değişik meyveler yer alıyor. 3 yıldır deniyorum.
Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez. Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir.
Armut aşısı, bahar geldiğinde armut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayarak yapılır. Aşı yapılan armut ağaçları daha güzel ve lezzetli meyveler verir. Ancak armut aşısı deneyimli bir aşıcı tarafından yapılmalıdır.
Aşısız (yabani) cevizler, 7 ila 10 yıl boyunca meyve vermez. Aşılı ceviz fidanı diktiğinizde 4 yaşından itibaren dallarında ceviz vermeye başlar. Ayrıca, yabani ceviz ağaçlarının meyvelerinden az miktarda ceviz içi elde edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri