(Sivas - Kangal) Sivas İli sınırları içerisinde; İl merkezine 90 km uzaklıktaki Kangal İlçesinin 13 km kuzeydoğusunda bulunan Hamam Deresi (Topardıç Deresi) vadisinde yer alan, Balıklı Çermik- Yılanlı Çermik adlarıyla da anılan kaplıcadır.
Dünyada sadece Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olduğu belirtilen Kangal Balıklı Kaplıcası'na, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda turist geliyor. Gelenler selenyumlu sudaki 'doktor balıklarla' şifa buluyor.
Giriş ücreti 15 TL. Tedavi için özel havuzlara girilecekse 80 TL ödeniyor.
Kangal balıklı kaplıca, ülkemizde deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) Ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır.Bu kaplıcamızın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yaşayan balıklardan ileri gelmektedir.
Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce küçük balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği söyleniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Somon. Uzmanlar haftada en az iki kere balık tüketilmesi gerektiğini belirtir. Özellikle somon beyin için çok faydalıdır. Beynin yaklaşık %60'ı yağdan oluşur ve bunun içinde omega 3 geniş yer tutar.
Kalbinizi korur, Alzheimer riskini ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Mevsim geçişlerinde sıklıkla kapımızı çalan enfeksiyonlara karşı da bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerini düzenli balık tüketimi ile karşılayabilirsiniz.
Romatizma, sinir sistemi, solunum yolu, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı adale ağrıları, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Turizm merkezi ilan edilen kaplıca, yakınındaki Sivas Belediyesi otelleriyle konaklama hizmeti sağlamaktadır.
Olur Kaplıcası
Kaplıca suyu 39 derece olmakla birlikte içilebilir özelliğe sahiptir.
Sivas'ın Kangal ilçesinde özellikle sedef hastalığına iyi geldiğine inanılan ve "doktor balıklar" olarak adlandırılan balıklar, İl Özel İdaresince hazırlanan projeyle Kalkım Balıklı Kaplıcası'nda da şifa dağıtacak.
Kangal Balıklı Kaplıcası Tedavi Edici Özellikleri
Ancak psoriasis (sedef hastalığı) kaplıcayı tedavi yönünden en popüler kılan hastalık olmuştur.
Kangal'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef ve egzama hastalığının tedavisi için tercih edilen Kangal Balıklı Kaplıcası'nda, normalleşme sürecine girilmesiyle yoğunluk yaşanıyor.
Garra Rufa balıkları yalnızca ülkemizde değil İran, Irak, Suriye ve bazı uzak doğu ülkelerinde de görülmektedir. Çin'de Garra Rufa balıklarının bir benzeri olan Chinchin balığı mevcuttur. Bu balıklar tedavide kullanılmamaktadır zira erişkin hale geldiklerinde küçük de olsa dişleri çıkmaktadır.
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Sedef hastalığına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu bu konuda mutlaka araştırma yapmıştır diye düşünüyorsanız haklısınız. Sedef hastalığına ne iyi gelir hangi bitki kullanılmalı sorusuna Saraçoğlu siyah üzüm çekirdeği, karabaş otu, çörek otu ve lavanta olarak cevap vermektedir.
Alkol bunların başında gelir. Özellikle acılı, isotlu tarzında dediğimiz çiğ köfte; sucuk, kırmızı, pul biber, aşırı acılı yiyecekler. Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yine domates patlıcan yaz döneminde hastaların bu konuda aşırıya kaçmaması gerekir.
Kaplıca tedavisi etki bir alternatif tedavi yöntemidir bir çok faydası olduğu gibi yan etkileri de vardır. Kaplıca suyuna girmemesi gereken hastalıklar; Yakın zamanda kalp rahatsızlığı ya da operasyonu geçirenler (kalp krizi, kalp anjini-spazmı, vb) Kanser hastaları.
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
Çermik'te mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında Haburman Köprüsü, Gelincik Dağı, Melike Belkıs Kaplıcaları, Ulu Camii, Sinek Çayı Kayaaltı Sığınağı ve Çermik Beyler Sarayı bulunmaktadır. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta yer alan Haburman Köprüsü her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Sıcak Çermik Kaplıcası çalışma saatleri: Paz - Cts 08:00 - 23:00.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Aslında bütün balıklar D vitamini içerir fakat yağlı balıklarda yağsız balıklara oranla vitamin D oranı daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri