Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Aşırı cep telefonu kullanmak beyin tümörüne neden olabiliyor
Beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek beyni tembelleştiren akıllı telefonlardan yayılan zararlı ışınlar, beyin tümörüne de neden olabiliyor. Sürekli ekrana bakmak ise göz kuruluğu sendromuna yol açıyor.
Uzun süre cep telefonuna bakan her dört kişiden birisi göz yorgunluğu şikayeti yaşıyor. Mobil cihazların minik ekranlarına uzun süre bakarak bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuzlarda kas gerilmesi ve göz kuruluğu gibi bir dizi sağlık problemine de davetiye çıkarılmış oluyor.
Cep telefonunu çok kullanan çocuk ne kadar küçükse beyin kanseri ve beyin tümörü görülme riski de o kadar fazladır. Yapılan çalışmalar fazla telefon kullanımından dolayı radyasyona maruz kalmanın sadece beyin değil; göğüs ve tükürük bezi kanserine de yol açabileceğini göstermiştir.
İlgili 15 soru bulundu
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
1- Anne ve babaların bu konu hakkında özen göstermesi gereken ilk husus, acil bir durum olmadığı müddetçe çocuğa 12 yaşından önce telefon almamalarıdır. 2- Çocuklara telefon alınsa bile kesinlikle okula götürmelerine izin verilmemelidir.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), kişinin akıllı telefonundan ayrı kaldığında yaşadığı panik olma, huzursuzluk, sürekli akıllı telefonunu kontrol etme ihtiyacı, ümitsizliğe düşme gibi belirtilerin gözükmesine denir. Sıklıkla akıllı telefon kişinin elindedir ve telefonunu bırakmakta zorlanır.
Yaş kaç olursa olsun yetişkinlerde de elektronik cihazlara uzun süre yakından bakmak miyopu tetikliyor. Sürekli bilgisayar başında olanların 20 dakikada bir en az 20 saniye gözlerini dinlendirmeleri gerekiyor.
Araştırmaya göre ortalama olarak insanların uyanık oldukları süre boyunca 4.8 saat telefonlarına baktıkları tespit edildi. Uluslararası bir uygulama takip şirketi olan App Annie'nin araştırmasında aralarıdna Türkiye'nin de olduğu 10 farklı ülkede akıllı telefon kullanıcılarının alışkanlıkları mercek altına alındı.
Telefonunuzu Aşağıda Tutmayın
Boynu öne eğerek değil, gözlerin hizasında telefona bakılmalıdır. Telefonu daha yukarıda tutarak göz okuma hizasına getirebilir ve böylelikle boynumuzu eğik tutmanın önüne geçebiliriz. Boynu zorlamadan okumayı kolaylaştırmak için telefonun metin boyutu artırılabilir.
'No mobile phobia'dan türetilen nomofobi; cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına gelir. Yani cep telefonundan bir şekilde mahrum kalma kokusudur.
Çok fazla ekran başında vakit geçirmek gözlerinizi yorar
Mola vermeden çok uzun süre ekranlara bakmak, odaklanma güçlüğü, baş ağrısı, göz rahatsızlığı, bulanık görme, kuru ve kaşıntılı göz şikayetlerine yol açabilir. Bunun nedeni, ekrana uzun süre bakmaktan dolayı daha az göz kırpmak olarak açıklanıyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, uzun süre kullanılan akıllı telefonların gözde kalıcı hasara yol açabileceğini belirterek, "Uzun süre telefon ve tablete odaklanmak vücudun kan akımını yavaşlatır. Vücut göze pıhtı atarsa ani görme kaybı oluşur" dedi.
Cep telefonuna, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 cm mesafeden bakmak çok önemli. Aynı şekilde kitap okurken de gözlerimize çok yaklaştırmamalı, 40 cm mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle elinizdeki objeyi burun ucundan itibaren 2 karış mesafeden az kendinize yaklaştırmamaya özen gösterin.
İleri yaşlarda başlanan ekran kullanımı ile zekada bir gerileme olacağını pek sanmıyorum ancak örneğin çocukluk çağlarından itibaren aşırı telefon, bilgisayar, televizyon kullanımı vb. ile iletişim becerilerinde güçlenme ve beyin fonksiyonlarında gelişim olmayacaktır bu da mesela çocuklarda yaşıtlarına göre geride ...
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
Görme bozukluğu düzelir mi? Kişilerin göz yapısının anatomik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fakat göz bozukluklarının etkileri tamamen ortadan kalkmaz. Zaman zaman artış veya azalma şeklinde teşhis edilir.
Çok Telefona Bakmak Şaşı Yapar mı? Telefon ile uzun süreler vakit geçirmek ve çok fazla telefona bakmak gözlerde kızarıklığa, kuruluğa veya gözlerin tahriş olmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ilerleyen dönemlerde bulanık görmeye, miyopide ilerlemeye veya göz kayması gibi durumlara neden olabilir.
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Sosyal medyada görülen hayatlara ilgi duyuyor, fakat kendi faaliyetlerde bulunmuyorsa bu durum da ekran bağımlılığının bir göstergesidir. Ekran bağımlılığı kişinin eğitim ve kariyer hayatını da etkileceğinden başarılarında yaşanan düşüklük, odaklanma güçlüğü, bilişsel yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Ülkemiz yasalarına göre 18 yaşın altındaki bireylerin bu konuda kendi başına herhangi bir başvuru gerçekleştirmesi mümkün değildir. Zaten 18 yaş altındaki bireylerin yasal bir işlem gerçekleştirebilmesi için velisi ya da yasal vasisinin izni gerekmektedir.
Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir. Eğer Hazır Kart almak isterseniz; Hazır Kart muvafakatname formu ve anne veya babanızın kimliği gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri