Ortam ısısına uygun giydirin. 23 dereceden daha düşük ısıları tercih edin. Odayı havalandırın. Sık sık duş yaptırın. Sık duş yapmak terlemeye bağlı cilt sorunlarını; isilik, dermatit ve mantar enfeksiyonlarını en aza indiriyor.
Çocukların kat kat giydirilmesi, ortam sıcaklığının çok yüksek olması, ağır ve yağlı gıdalarla beslenme, çok şekerli ya da kafeinli besinler, yetersiz sıvı alımı, gün içinde çok fazla hareketli olunması gibi nedenler terlemeye sebep olabilir. Terleme, çocuklarda çoğu zaman ateşlerinin yükselmesini engeller.
Ebeveynler, bebek veya çocuklarının çok terlemesinden haz etmeseler ve bunu kafalarına taksalar da, terlemek aslında çok normal ve olması gereken bir vücut olayıdır. Çocuk terlemese, belki de ateşi çıkacak; terlediği için vücudu normal ısıda kalabiliyor.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir.
Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Çok hareketli bebeklerde soğuk terleme durumu sıklıkla görülebiliyor. Efor sarf etme dışında soğuk terlemeye neden olan diğer faktörler ise, burun tıkanıklığı, emerken zorlama ve bebeğin aşırı kalın giydirilmesi ancak ortamın serin olması gibi basit sebeplerdir. Soğuk terleme genellikle büyük bir sorun teşkil etmez.
Aşırı terleme (hiperhidroz) ise çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumudur. Hiperhidrozu olan hastaların terlemesi için hareket etmelerine gerek yoktur. Hatta oturdukları yerde ellerinden ter damlayabilir.
Bebeklerimiz havalandırılmış, tozsuz ortamlarda büyütülmeli. Odaları sık aralıklarla havalandırılmalıdır. Çocuklarda aşırı hareket ve egzersiz terleme nedenidir. Sağlıklı bir çocuk hareketlidir ve çocukların doğası oyun üzerine kuruludur.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Gece Terlemesine Yol Açan Hastalıklar Nelerdir? Tüberküloz (verem), lenfoma (lenf bezi kanseri), hipertiroidi (zehirli guatr), diyabet (şeker hastalığı) ve uyku apnesi gece terlemesine yol açan başlıca hastalıklardır.
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Çocuklarda baş terlemesinin nedeni D vitamini eksikliği olabiliyor ancak C vitamini eksikliklerinde de terleme olabiliyor.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Ateş ve enfeksiyon, Tüberküloz gibi nedenler aşırı terlemeye sebep olabilmektedir.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Deodorant ve antiperspirantlar (ter önleyici) vücutta üretilen ter kokusunu bastırmak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Antiperspirant ürünler, cilt yüzeyine ulaşan teri engelleyerek kokuya neden olan bakterileri azaltmaktadır. Deodorantlar ise antimikrobiyal içerikleriyle vücut kokusunu önlemeye çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri