Yapıştırıcı lekelerini parkeden zarar vermeden çıkarmak için gaz yağı kullanabilirsin. Aseton ve WD-40 da temizler.
Tozunu aldığınız parkenin ilk kirini almak için içine hiçbir şey katmadığınız saf su ile silin. Piyasada bulunan ahşap temizleyicisini ekleyerek ılık su hazırlayın. Yumuşak yapıya sahip mikrofiber bez ile çok ıslatılmadan parke temizliği yapılabilir.
Az Miktarda İspirto Kullanabilirsiniz
Az miktarda parkedeki su lekesi olan bölgeye ispirto dökün. Fakat sakın ateşle yakmayın. Ham haliyle yüzeyde olması gerekiyor. Ardından birkaç dakika bekleyin ve yumuşak bez ile silme işlemini gerçekleştirin.
Parkelerin Parlaması İçin Ne İle Silinmelidir? Temizleme yöntemi olarak ılık suya 1-2 ölçek parkelerin yapısına uygun olan temizlik deterjanından eklenmesi suretiyle laminat parke yumuşak yapılı bez yardımı ile temizlenebilir. Kuru bir bez aracılığıyla kurulamanın unutulmaması gerekir.
Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
İlgili 20 soru bulundu
Leke kurumuş ise, aseton ve bir parça pamuk en güzel temizliği sağlayacaktır. Aseton kuruyan boyanın kısa sürede çıkmasını sağlar. Ardından yine durulama ve kurulama gerekir.
Nemli beze, birkaç damla bulaşık deterjanı dökebilir veya kâğıt havlu kullanarak lekenin her yerini ıslatabilirsiniz. Birkaç dakika ileri geri ovalayın, kuru ve emici bir bez kullanarak lekeyi silin. Bu yöntem ile yumuşayacak olan boya lekeleri, artık bulunduğu yerden kolayca kaldırılabilir olacaktır.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Parke kullanırken elbette leke ve kir gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Parke üzerindeki lekeler kolay ve rahat bir şekilde çıkarılabilir. Bazı lekeler beklendiğinden daha zor çıkabilir. Böyle ağır lekeler oluştuğunda ispirto ya da sirke kullanımı önerilir.
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Bitki Bazlı Sıvı Sabunlar, Su ve Sirke ile Parke Temizliği
Sıvı sabunun doğal olması bu karışım için önemli olan noktadır. Yarım bardak sirke 1 litre suyun içinde çözülür ve ardından birkaç damla sıvı sabun eklenir. Yerlerin silinme işlemi tamamlandıktan sonra durulamak yapılması da gerekir.
Parke temizliğinde kullanılmaması gereken malzemeler:
Porçöz. Bulaşık deterjanı Klorak.
Temizlik suyuna katılan sirke parkelerin rengini soldurur, bu nedenle ahşap zeminlerde sirke kullanımından uzak durulmasında fayda vardır. Bunun yerine ahşap malzemelerin temizliği için üretilmiş ve fiyatı çok da pahalı olmayan ürünler tercih edilebilir.
Masif ve lamine parkeler döşendikten sonra, çok ıslak ve çok kuru olmayan, duru su ile yıkanmış temiz bir bezle silinmelidir. (Arzu edilirse duru su içine Pronto ahşap temizleyici ilave edilebilir.) Günlük bakım için silme ve vakumlu süpürme yeterli olacaktır. Ayak izleri ve kirler nemli bezle kolayca giderilebilir.
Çiziği ıslatın. Üzerine kağıt havluyu ıslatarak bastırın. Ütüyü yüksek derecede ısıtın ve yuvarlak hareketler yaparak yüzeye uygulayın. Oluşan buhar sayesinde parke genleşecek ve çöküntüler yok olacaktır.
Miss Arap Sabunu'nun zeytinyağı özlü içerikleri sayesinde çocuğunuz yerde oyun oynarken bile onu gönül rahatlığıyla seyredebilirsiniz. Miss Arap Sabunu parkelerinizi köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar.
Sprey sıkma özelliği olan şişiye ılık su ve beyaz sirke karıştırabilirsiniz. Bu karışımı yağ üzerine sprey ile sıkarak ( çok fazla değil ) 5 dakika kadar bekletin ve bir bez ile silin.
Cila uygulaması zımpara tekniği kullanılarak yapılır. Öncelikle boşluklar macunlanır ve parkede yer alan çizikler doldurulur. Sistre içerisinde bulunan toz ile macun yapılır. Macunun kuruması ile sistre cila uygulaması makinesi tekrar alana uygulanır.
Genel ev temizliğinde püf noktalar merak edilir ve zaman zaman sıra dışı yöntemler dahi denenir. Ceviz ya da patatesle parkeleri parlatmaya çalışmak, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanmak gibi ahşap zeminlere zarar verebilecek kimyasallar denemek yer temizliğinde istenen sonuçları vermez.
Fayans, laminat parke, ahşap temizliğinde…
Beyaz sirke tüm bu yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Bunun yanında iyi bir çözücü olan aseton da parkedeki boya lekesinin çıkartılmasından kullanılabilir. Ancak bu yöntemde asetonun parkeye uzun süre temas etmesinin önüne geçilmeli; asetonlu bezle silinen boyaya hemen ardından nemli veya kuru bir bezle müdahale edilmelidir.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri