Danimarka İkiz Çalışmasının verilerine göre, ortalama bir insanın belirli biyolojik sınırlar içinde yaşama süresinin yalnızca yüzde 10'u genler tarafından, diğer yüzde 90'ı ise yaşam tarzı ile belirleniyor.
Uzun ömürlü olmakta genetiğin etkisi sınırlı. 19. ve 20. yüzyıllarda doğmuş akrabalar üzerine odaklanılan bilimsel çalışmalarda, genetiğin kişilerin yaşam süresi üzerinde sanıldığından daha az etkiye sahip olduğu belirlendi. Uzun ömürlü yaşayanlarda genetik baskın etken değil.
Uzun yaşamın sırları arasında düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, stresten kaçınmak, kaliteli uyku almak, sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmak veya bırakmak, sağlıklı ilişkiler kurmak, yeterli miktarda su tüketmek ve rutin sağlık taramalarına gitmek yer almaktadır.
Uzun hayat süresi, kişiye elde etmek istediklerine sahip olmak için daha yüksek bir şans verir. Ancak demansa giren bir kişinin uzun yaşaması hem kendisi hem de çevresi için bir yüktür. Birçoklarına göre bu durumdaki insanlar için daha erken ölmek daha iyi bir son gibi gözükür.
İlgili 28 soru bulundu
100 yaşına kadar yaşamak uzun bir hayatmış gibi görünebilir ancak Harvard Tıp Okulu'ndan bir genetik profesörüne göre, insanların daha uzun yaşaması mümkün.
Kaliteli yaşam; zamanı ve hayatı dolu dolu geçirebilmektir. Severek yaptığınız işten, yürümekten, sağlıklı beslenmeden, kitap okumaktan, yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirmekten zevk almanız doğrultusunda oluşur. Gün içerisinde yaptıklarınızdan mutsuz oluyorsanız, yanlış giden durumlar vardır.
Çok yaşayan kişiler, mevsime uygun sebzeleri (özellikle ıspanak, karalahana, şalgam yaprağı, pancar ve pazı) tüketiyor. Diğer mevsimler içinse sebzelerin ya turşusunu kuruyor ya da onları kurutuyor.
Yani bol meyve, sebze ve kaliteli yağ tüketiyorlar. Ayrıca işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak duruyorlar. Uzun yaşamanın sırları bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik ve prebiyotik besinler, antioksidan oranı yüksek koyu renk sebze meyveler ile sağlıklı yağlarda gizli!
Öte yandan; çocuğun zekâsı, kişisel tercihleri, mizacı gibi psikolojik özellikleri söz konusu olduğunda genlerin etkisini bu kadar kolay gözlemlemek bu kadar kolay olmamakta ancak genetik çalışmalar gösteriyor ki sosyal ve psikolojik kişilik özelliklerinin hatırı sayılır bir kısmı aslında genetik faktörlere bağlı.
Genlerin karaktere etkisi
Vücudumuzda değişik genler tarafından kodlanan yüzlerce değişik protein ve hormon görev yapmaktadır. Bunların yapısı ve miktarı değişik karakterlerin oluşmasına sebep olabilmektedir.
İkizler arasındaki bu tür farklılıklar, kişilik ve zeka seviyesini belirlemede en az genler kadar rol oynayabiliyor. Sonuç olarak kişilik ile davranış arasında önemli bir fark bulunuyor. Kişilik, genetik bir miras olabilir ancak insan davranışı hiçbir zaman genetik bir miras olmuyor.
Dünyanın en sağlıklı yiyeği olarak kabul edilen ve pek çok uzman tarafından önerilen yiyecek, genellikle "süper besin" olarak adlandırılan ıspanaktır. Ispanak, sağlık açısından birçok fayda sağlayan besin maddeleri ile doludur.
1-Singapur: 84 yaş ile ortalama ömrün en uzun olduğu ülke olmanın yanı sıra bebek ölümleri oranının da en düşük olduğu ülkelerden biri. Ayrıca dünyanın en iyi sağlık hizmetlerine sahip ülkeler arasında.
Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu iller 80,5 yıl ile Tunceli ve Muğla olarak hesaplandı. Mardin 80,3, Giresun ise 80,1 yıl ile bu illeri takip etti. Yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 75 yıl ile Kilis oldu. Bu ili 75,6 yıl ile Van ve Ağrı, 76,6 yıl ile Ardahan izledi.
Daha önce insansı canlılar, günümüzde goril ve şempanzelerin diyetine benzeyen ormandan edinilmiş bitkilerle besleniyordu. Araştırmacılar, Doğu Afrika'da bulunan 11 çeşit insansı ve primatların fosilleşmiş diş minelerini inceledi.
Yaşam kalitesinin standart göstergeleri, sadece zenginlik ve istihdam değil, aynı zamanda yapılı çevrenin durumu, fiziksel ve ruhsal sağlık, eğitim, rekreasyon, boş zaman ve toplumsal aidiyet dahil olmak üzere birçok göstergedir.
Yaşam kalitesini; fiziksel ve maddi iyilik hali, sosyal yaşama katılım, boş zaman aktivitelerine katılım, psikolojik durum, emosyonel durum, aile ve arkadaşlar arasındaki ilişkiler gibi birçok faktör etkilemektedir (Birtane 2009).
Genel anlamıyla yaşam kalitesi refah düzeyi veya refaha erişim kolaylığıdır. Kişinin yaşadığı yer ve kendi kültürüne göre ideal koşullara sahip olmasıdır. Kişinin tatmin olacağı hedefler, beklentiler ve standartlarının içinde bulunduğu koşullar, kültür ve değerlerle uyumlu olması anlamına gelir.
Araştırmayı yürütenlerden Albert Einstein Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Jan Vijg, "Elde edilen veriler, insan yaşamının sınırına yaklaştığımızı gösteriyor. İnsanın maksimum yaşam süresi yaklaşık 115 yıl.
Yapılan bir araştırma, hastalıkları önleyerek ya da tedavi ederek sağlıklı uzun yaşamın mümkün olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir insan en fazla 120 ila 150 yıl yaşayabilir.
Son yapılan araştırmalara göre insan ömrünün en fazla 120 - 150 arası olabileceği ortaya çıkmış. Bir insanın uzun yaşamasının altında birçok neden yatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri