Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Gün boyunca düzenli saat aralıkları belirleyip küçük miktarda ve sık öğünler yemek, metabolizmayı hızlandırmak ve kilo vermek için kullanılan bir yöntemdir.
Beslenme alışkanlığı: Beslenme ile vücuda enerji ve yapı taşı kazandırıldığı gibi, sık beslenen kişilerde vücudun sindirim için enerji sarf etmesiyle metabolizma hızlanır. Benzer şekilde, beslenme sonucu yağ kütlesi ve vücut ağırlığı artacağından metabolizma hızı da artar.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Vücudumuz, büyük bir öğünde, küçük bir atıştırmalıktan daha fazla insülin üretiyor. Bu yüzden çok yemek yediğimizde daha fazla insülin üretiyoruz, bu da daha fazla enerjinin yağ olarak depolanmasına neden oluyor. Sonuçta hem kilo alımına hem de metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Uzun süre normalden az besin alanların metabolizma hızında %30, aşırı ve sürekli açlık durumunda ise %60 kadar azalma meydana gelir. Aşırı ve sürekli açlıkta, vücudun metabolizma için daha az enerji kullanmaya alıştığı, böylece az enerji harcayarak yaşamaya çalıştığı ileri sürülmektedir.
Japonya'daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Enstitüsündeki bilim adamları tarafından, açlığın insan vücudu üzerindeki etkisini araştırmak için yapılan yeni bir çalışmada, metabolik aktiviteyi daha fazla arttırdığı ve hatta yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceği gösterildi.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
Tüketilen her 500 ml suyun metabolizmayı %24-30 oranında hızlandırdığı görülmüştür.
İngiltere ve Amerika'da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 33 yıl boyunca 2 bin 385 yetişkinin verilerini analiz etti. Bu çalışmaya göre, az ve sık yemek yiyen insanlar daha sağlıklı şeyleri tercih etme eğiliminde ve kiloları daha az.
Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var.
Öğün sayısının ve zamanının kilo verme üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.
Yapılan araştırmalar, hızlı yemek yiyen kişilerin aldığı kalori miktarının, yavaş yiyenlere göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam olarak sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır.
İdeal bazal metabolizma hızı 20-40 yaş arasındaki kadınlarda 1000-1400 arasında iken erkeklerde 1200-1600 arasındadır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olması için vücuttaki yağ oranı azaltılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir.
Uyumadan önce zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, yeşilçay gibi metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarından tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Maden suyunun daha ferahlatıcı bir etki yaratması için ise içerisine nane ile fesleğen gibi farklı otlar eklenebilir. Bu şekilde diyet esnasında soda tüketimi gerçekleştirmek mümkündür. Düzenli olarak yapıldığı takdirde metabolizma hızlanarak yüksek oranda kalori yakımı sağlanır.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar.
Sorunun basit bir cevabını vermek gerekirse uyumaya alışkın olduğumuz saatlerde metabolizma hızımız yavaşlar ve vücut uyumaya hazırlanır bu saatlerde yemek yenilmesi, öğlen yemeğindeki gibi metabolizma hızının maximum seviyede olduğu zamanlar değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri