Şâfiî mezhebine göre yatsı namazının vakti batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasıyla başlar, tan yerinin ağarmasına kadar devam eder.
Soru: İmsak vakti girdiğinde sabah ezanının okunmasını beklemeden sabah namazı kılınabilir mi? el Cevab: Hanefi mezhebine göre olmaz Şafii mezhebinde vechi vardır.
Şafi mezhebine göre ise imsak vakti girdikten ve ezan okunduktan hemen sonra sabah namazını kılmak daha uygun olmaktadır. Sabah namazı vakti imsak vakti girdikten hemen sonra kılınabilmektedir. Bununla beraber ezanı beklemek ve ezandan sonra kılmak da faziletli olmaktadır.
Yatsı namazı: 4 rekattır. Ayrıca cuma günleri öğlen namazı yerine iki rekat cuma namazı da farzdır.
Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre yatsı namazının kılma vakti akşam namazı vaktinin çıkması ile başlar. Bu vakit imsak vaktine kadar devam eder. İmsak vakti tan yerinin ağarmaya başlaması zamanına verilen bir isimdir. Belirtilen bu süre kapsamında yatsı namazı kılınabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hanefi mezhebine göre yatsı namazı bulunulan coğrafi konuma göre 15 dakika yarım saat kadar bir zaman daha geç girer. Şafii mezhebine göre ise ufuktaki kızıllık gidince yatsı namazı kılınabilir.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Vitir namazı Şafi mezhebine göre müekked sünnetlerdendir.
Şafi mezhebine göre vitir namazı, farz namazlara bağlı sünnetlerin en müekkedi ve en önemlisidir. Yatsı namazının farzından sonra kılınır. En azı bir en çoğu on bir rek'attir. Fazilet bakımından en azı üç rek'attır.
Veccehtü duası Şafii mezhebine inanlar tarafından sık sık okunur. Tabi ki de Şafii mezhebindekilerin okuması gerekmektedir.
Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir.
Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması gerekir. Sabah namazında, Hanefî mezhebindeki bir imama tâbi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin, selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir.
Şâfiî mezhebine göre ise güneşin doğuşu, tam tepede oluşu ve batışı zamanında sadece nâfile namaz kılmak mekruhtur. Ancak bu vakitlerde farz namazlar, kaza namazları, revâtib sünnetler, tahiyyetü'l-mescid gibi sebepli namazlar kılınabilir.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
Cami ve mescitlerde ezansız ve ikametsiz cemaatle namaz kılmak mekruhtur.
Şafi olan bir kimse, Hanefi imama uyarsa;
Şafiî mezhebinde ancak Ramazanın 15. gününden sonra vitir namazında kunut okunur. Bunu da hatırlamakta fayda vardır. Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması sünnettir.
Yatsı namazının sadece farzını kılıp, ardından hemen vitir namazını kılmanın sakıncası var mı? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde kılmak caizdir. Bununla beraber mazeret olmadan namazların sünnetlerini terketmek mekruhtur.
Şâfiî mezhebine mensup olan bir kimse Hanefî bir imama uyduğunda, rükûdan kalktıktan sonra vakit bulursa kunût duasını okur. Eğer okuyacağı kadar bir vakit bulamazsa kunûtu terk eder ve mezhepteki kuvvetli görüşe göre namazın sonunda imamdan ayrı olarak sehiv secdesi yapar (Nevevî, el-Mecmû', 4/290).
Farzı iki rekâttır. Farzından önce iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked; farzından sonra da iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet namaz kılınır.
Bunu, vaktin çıkmasından veya cemaatin kaçırılmasından korkulmadığı takdirde farzdan önce kılmak sünnettir. Şayet anılan durumların vukuundan korkulursa önce farz, sonra da bu iki rek'atlık sünnetin kılınır ki, bunda da hiçbir mekruhluk yoktur.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır.
Yatsı namazının kılınışı verilen fıkhi hükümlere göre imsak vaktine kadar olan süre olmaktadır. Yatsı namazını kılmak isteyen kişi imsak vaktine kadar bu namazını kılabilmektedir. Örneğin uykusu ağır olan ve uyuya kalan kişi gecenin bir yarısı kalkıp imsak vakti girmeden evvel yatsı namazını eda edebilmektedir.
YATSI NAMAZI: Farz olan beş vakit namazın en sonuncusu. Beş vakit namazla birlikte Hicretten bir buçuk yıl önce farz kılındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri