Aynı şekilde azotlu termometreler de 1600 dereceye kadar yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Bu derecelerden yüksek sıcaklıklarda pirometre denilen kızıl ötesi termometreler kullanılır.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir. Bu, çalışma sıvısı olarak işlev gören cıva veya başka bir sıvı ile dolu bir cam tüpten oluşmaktadır. Sıcaklık artışı sıvının genleşmesine neden olur, bu nedenle sıvının hacmi ölçülerek sıcaklık belirlenmektedir.
Metal termometreler ise; cıvalı ve alkollü termometrelerle ölçüm yapılamayan yerlerde sıcaklık derecelerini ölçmek için tasarlanmıştır. Fabrikalar ve fırınlar gibi yüksek ateş derecelerinin olduğu yerlerde kullanılır metal termometreler. 1600 santigrat dereceye kadar ölçüm yapabilmektedir.
Isıyı ölçen aletin adı kalorimetre, sıcaklığı ölçen aletin adı ise termometredir.
Bunlar; Gazlı termometreler. Metal termometreler (Katı Termometreler) Sıvılı termometreler şeklindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Metal Termometre: Cıvalı ve alkollü termometreler ile ölçülemeyen sıcaklık derecelerini ölçmek için metal termometreler kullanılır. Metal termometreler ile 1600 santigrat dereceye kadar olan yüksek sıcaklıklar ölçülebilir.
Metal termometreler ise hassasiyeti düşük olmasına karşın endüstriyel alanlarda yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Aynı şekilde azotlu termometreler de 1600 dereceye kadar yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Bu derecelerden yüksek sıcaklıklarda pirometre denilen kızıl ötesi termometreler kullanılır.
İsmi termometre aracı ile anılan ilk kişi, Galileo'dur. Takip eden yıllarda atmosferdeki ısı değişimlerini ölçmek için kullanılan bu alet thermoscope olarak anılmıştır. 1650 yılına gelindiğinde ise; ısı ölçümü için alkol kullanılmaya başlanmıştır.
Bunlar cıvalı termometre, kızılötesi termometre ve dijital termometreler olmaktadır. Bu üç termometre çeşidine sahip ateş ölçerler vardır.
Günlük hayatta sıcaklık birimi olarak en çok derece Celsius (°C) kullanılmaktadır. Bilimsel işlemlerde ise daha çok Kelvin ölçeği kullanılır.
Örneğin, civalı ölçebileceği sıcaklık aralığı genellikle -38 °C ila 371 °C (-36 °F ila 700 °F) arasındadır. Alkollü termometrelerin ölçüm aralığı ise genellikle -100 °C ila 100 °C (-148 °F ila 212 °F) arasında olabilir.
Ateş ağızdan, koltuk altından, rektal yolla ve kulaktan ölçülebilir. Ölçüm için en doğru yöntem ateş ölçer kullanmaktır.
İnsanların bulundukları ortamlardaki hissettikleri sıcaklık, kuru termometre ile ölçülen sıcaklık değil, fizyolojik olarak hissettikleri sıcaklıktır. Bu sıcaklık ise; içinde bulunulan ortamdaki kuru termometre ile ölçülen sıcaklık, ortamdaki hava akım hızı ve havanın nemine bağlı olarak oluşan sıcaklıktır.
➢ Sıcaklık, maddenin ortalama kinetik enerjisini ile orantılı bir büyüklüktür. Termometre ile ölçülür. Birimi derecedir.
Yüzey sıcaklığı yüzey ile temas halinde bulunan termokupl termometre ile ölçülür. Bu durumda denge halinde bulunan katı cisim sıcaklığı ile onu çevreleyen atmosferin sıcaklığı arasındaki kararlı durum bozulur.Sensör, yüzeyle temas halindeyken yoğun bir ısı akısına maruz kalır. Yüzey sıcaklığıϑtden ϑ′ sıcaklığına düşer.
Isı birim olarak joule ve kaloridir. Sıcaklık ise santigrat derece ile ölçülür. Isı ölçümü kalorimetre kabı ile yapılmaktadır. Sıcaklık ölçümü ise termometre ile yapılmaktadır.
Günümüzde en çok bilinen üç farklı termometre çeşidi vardır. Cıvalı termometre, dijital termometre ve kızılötesi termometre bugüne kadar en çok tercih edilen ateş ölçer çeşitleridir. Cıvalı cam termometreler hijyen nedeni ile artık sağlık kuruluşlarında tercih edilmeseler de hala bazı evlerde kullanılmaktadırlar.
Temassız ateş ölçerler kızılötesi ışıkla sıcaklık ölçümü yapar. Bu ateş ölçerlere lazer termometre de denilir. Temassız ateş ölçer ürünleri sıcaklığı artmış maddelerin yaydıkları elektromanyetik dalgaları kullanarak sıcaklık ölçer.
Dijital Termometre Kaç Dereceye Kadar Ölçer? Dijital termometrelerdeki ölçüm aralığı, ürün özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bazı cihazlar 40 dereceye kadar ölçüm yaparken bazılarında ise bu değer daha yüksek seviyelere çıkabilir.
termometre, ısıölçer, sıcaklıkölçer i.
En Ucuz ve Kaliteli Higrometreler. Havadaki nemi ölçmeye yarayan higrometreler, nemölçer olarak da tanınan cihazlardır. Basit bir mekanizmadan oluşan ve içinde iki termometre bulunduran bir mekanizmaya sahip olan aletler, genellikle bağıl nemi ölçer.
Hava sıcaklıklarının belirlenmesinde kullanılan en etkin cihaz termometrelerdir. Termometreler havanın sıcaklığını, yani kaç derecede olduğunu belirlemeye yarayan cihazlardır.
Cevap: Doğru cevap A seçeneğidir. (
Yüksek sıcaklıkların ölçümünde endüstriyel alanlarda ve fırınlarda "Metal termometre"ler kullanılır.
Fahrenhayt veya fahrenheit, Alman fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında oluşturulan bir sıcaklık ölçüm birimidir.
Termometrelerdeki cıva birbirinin tersi yönde hareket ederek ortam sıcaklığını gösterir. Buna göre soldaki minimum termometresi ısı azaldıkça aşağı iner, sağdaki maksimum termometresi de ısı arttıkça yukarı yükselir. Cıva tüplerinin içinde cıva tarafından hareket ettirilebilen mavi renkli parçalar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri