Sağlıklı bir kişide bile koşu bantında yürüyüş yapmak risk içermektedir hele başka hastalığı olanlar sürekli akan bir bant en küçük dikkatsizlik belinizdeki kaslarınızı incitebilir. Sert bir zeminde çıplak ayakla yürümek bel fıtığının tekrarlamasına neden olabilir.
Bel fıtığı, omurları arasındaki kıkırdağın şiddetli zorlama (ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme, fazla kilo ve çok doğum) sonucu yerinden kayması ve yırtılması ile omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ile meydana gelir.
Peki, bel fıtığı hareketleri bel fıtığı ağrısında etkili midir? Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya çalışmak, sürekli ağır kaldırmak, öne eğilerek iş yapmak gibi zorlayıcı pozisyonlar nedeniyle kaslarda gelişen spazmlar, disklerin içindeki basıncın artmasına neden olur. Böylece bel ve boyun bölgesinde düzleşme meydana gelir.
Bunların yanı sıra birinci derece akrabasında kasık fıtığı olan kişilerde de risk artar. Ayrıca kontrolsüz, aşırı ve ağır spor yapmak da fıtığa eğilimli olan kişilerde kasık fıtığına yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yürüyüş ve Bel Fıtığı
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
Ancak ameliyat olmadan önce ağrıları hafifletmek isterseniz bazı egzersizleri yapabilirsiniz. Örneğin havuzda üç-beş tur yürümek kasık fıtığını rahatlatabilir. Kalça indirme ve kaldırma hareketleri de kasık fıtığını önemli ölçüde rahatlatabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir. Uzuvlarda karıncalanma veya uyuşma hissi meydana gelir ve sırt bölgesinde etkilenen kısımda güçsüzlük ortaya çıkması bel fıtığının belirtileridir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kaslarını kuvvetlendirmiş, ideal kilosunu muhafaza eden kişilerde bel fıtığına daha az rastlanır. Diğer önemi bir husus da kişinin vücudunu tanımasıdır. Her gün koltuk taşıyan bir işçinin koltuk kaldırdı diye bel fıtığı olması beklenmez.
Fıtık zaman ile kuruyup, büzüşür ve küçülür.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bel fıtığının tedavisinde fizik tedavi ve fizyoterapi yöntemleri önemli bir yer tutar. Bu çerçevede sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, ağrı kesici akım tedavileri, masaj, DRX 9000 Spinal Dekompresyon tedavisi, mobilizasyon, kuru iğneleme, bantlama en sık tavsiye edilen tedavi yöntemleridir.
Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir.
Yine öne eğik pozisyonda disklere binen yük azalacaktır. Her ne kadar en ideal uyku pozisyonu sırtüstü olsa da, yan yatarken öne eğik pozisyon almak omurgaya binen yükleri hafifletecek ve daha az ağrılı olacaktır.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Fıtık elle hissedilir mi? Kasık bölgesinde şişlik ile kendini belli eder ve kişi ayağa kalktığında ya da öksürdüğünde belirginleşir. Elle içeri doğru itildiğinde ya da kişinin yatması ile kaybolur.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında başarı sağlamaktadır. Bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilir. İyi bir fizik tedavi uygulaması iyileşme oranlarını belirgin artırmaktadır.
Bel fıtığı vakalarının büyük çoğunluğunda ağrı altı hafta içinde geçer. Ancak kısa sürmesine rağmen ağrı dayanılmaz olabilir ve günlük faaliyetlere katılmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda ise ağrı kronik bir hale gelebilir.
Barfiks. Ön kol ve sırt kaslarının birlikte çalışmasını sağlayan barfiks hareketi düzenli olarak yapıldığında kasık/bel fıtığının rahatlamasını sağlar. Barfiks hareketi için duvara monte edilmiş bara ihtiyaç duyulur.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Karın bölgesinde en çok kasık ve göbek fıtığı görülse de karnın başka zayıf bölgelerinde de fıtık oluşabilir. Fıtık kesesinin içinde en sık bağırsaklar görülür ancak nadiren de olsa diğer organlara rastlanabilir. Doğuştan fıtık olunabileceği gibi yaşam şekline bağlı olarak oluşan fıtık çeşitleri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri