-Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. -Şiş yapacağınız tahta çöplerin yanmasını engellemek için çöpleri 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanın.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor. Eğer soğana bu konuda şans vermek isterseniz yapmanız gereken mangalı yaktıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz bir soğanla telleri ovalamak. Soğan az da olsa mangalda aroma bırakacaktır.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
İlgili 18 soru bulundu
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Barbekü yaparken yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin. Izgara teli her zaman temiz ve yağlı olmalıdır. Izgara yaparken besinlerin her bölümünün eşit olarak pişmesine dikkat etmelisiniz. Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak için besinleri 3-5 dakikada bir çevirerek pişirin.
1 kilo ete 20 gram tuz atın. Misal 10 kilo ete 200 gram tuz gerek.Tuzun hepsini birden atmayın.Tuzu tartıp bir tabağa koyun kavrulana kadar az az atın. · Ateşi önce kuvvetli açın sonra kısın.Arada br çevirin.Etin içinde yaklaşık % 15 su vardır.
7 saniye tutuyorsanız yeterli ısı oluşmamıştır. - Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
Peki, çöp şişler mangalda yanar mı? Genellikle ısıya dayanıklı ürünlerdir. Mangalda yanmazlar. Ama isterseniz şiş yapacağınız tahta çöplerin fazla yanmasını engellemek için çöplerinizi 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Eti pişirirken önce bir yüzünü, sonra diğer yüzünü pişirmelisiniz. Ayrıca pişen etleri tüketmeden önce 3-4 dakika oda sıcaklığında bekletmek etin lokum gibi bir kıvama kavuşmasına yardımcı olur.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
Dolayısıyla mangallarımızda tel ince ızgara değil, döküm ızgara kullanılmalıdır. 2) Mangala en uygun yakıcı ürün; meşe odun kömürüdür. Çünkü meşe odun kömürü hem enerjisi hem de verdiği aroma ile etlerinize ayrı bir lezzet katacaktır. 3) Mangal yaparken odun kömürlerinizin tam olarak yandığından emin olmanız gerekir.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Tek kibritle yanar 10 dakika icinde hazır olur. 2 kg olup 8 kg et pişirme kapasitesine sahiptir Yeni nesil mangal kömürü hızlı ve kolay dumansız kokusuz..
1 Kg.
En az 2,5 - 3 kg. et pişirme kapasitesi.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Tuz; etin proteinini modifiye ederken yağ; çözünmeyi sağlar sirke, soda, süt, yoğurt gibi asidik maddeler proteinle reaksiyona girerek etin yumuşamasını sağlar.
- Soda : İnsanların eti yumuşattığını düşündüğü fakat kesinlikle tavsiye etmediğimiz bir üründür. Etin parçalanmasına ve tüm lezzetini kaybetmesine neden olur. Köpürdüğü için asitli sanılır fakat o doğal bir mineral maden suyudur.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri