Örneğin, 100 gram çedar peyniri eser miktarda laktoz içerir. Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur.
Ayrıca kremalı, çırpılmış, laktoz içermeyen, azaltılmış sodyum veya sodyum içermeyen çeşitlerde mevcuttur.
Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir içeriğinde çok az oranda laktoz içerdiği için kefiri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Laktozsuz peynirleri yiyebilirsiniz.
Süt, yoğurt, peynir, tereyağ, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların hepsinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm bu gıdalar tüketildiğinde laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Lor peyniri ve benzeri taze peynirlerde oldukça fazla bulunan laktoz, eski kaşar, eskitilmiş gravyer, parmesan vb. 6 aydan daha fazla dinlendirilmiş peynirlerde son derece azdır.
İlgili 33 soru bulundu
Eski kaşar, parmesan ve yıllanmış çedar düşük oranda laktoz içeren peynirlerdir. Sürülebilir peynirler, krem peynir, mozzarella ve çok yumuşak yapıdaki taze peynirler en yüksek oranda laktoz içerir.
Peynirde süte kıyasla çok daha az olsa bile bir miktar laktoz bulunmaktadır. Bu sebeple yüksek laktoz hassasiyeti/intorelansınız varsa kaşar peyniri tüketmemelisiniz.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Yani laktozsuz diyetlerin süt ve süt ürünlerinin tüketilmediği diyetler olduğunu söyleyebiliriz. Bunların yerine meyveler, laktozsuz süt ürünleri ve sebzeler ile yapılan ikameler geliyor. Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü ve Hindistan cevizi sütü başlıca laktozsuz diyet ürünlerindendir.
“Sütümüzde Laktoz vardır. Ancak keçi sütündeki laktoz oranı, inek sütüne göre hem daha az hem de farklı yapıda olduğundan laktoz alerjisi olan kişiler (alerjilerinin hassasiyetine göre) bizim sütümüzü tüketebilirler.”
Özellikle yumuşak ve kremsi yapıdaki peynirlerin yüksek laktoza sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, “Yumuşak yerine sert peynirler, keçi peyniri, koyun peyniri az laktoz içeren sütlerden yapıldığından, bu peynirler tercih edilmelidir.
Bağırsaklarımızda normalde bulunması gereken laktaz isimli kimyasal madde laktoz ve su ile birleşince süt şekerini galaktoz ve glukoz isimli daha küçük parçacıklara bölerek kana geçmesini sağlar.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Vücudunda fermante olan laktoz, gaz yaparak şişkinliğe neden olur. Tükettiğimiz normal yoğurtlarda böyle bir sorun oluşmuyor; ancak az yağlı ya da yağsız yoğurtlarda daha fazla laktoz bulunuyor.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
Peynir içerisinde laktoz bulunur ancak düşük miktardadır ve peynir çeşitlerine göre içeriğindeki laktoz oranı değişmektedir. Eski kaşar, çedar peyniri, parmesan gibi sert ve eski peynirlerdeki oran, yumuşak peynirlere oranla daha düşüktür.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ekmek laktoz içerir mi? Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
İçindekiler: Pastörize koyun, keçi, inek sütü, tuz, şirden maya. Kuru maddede en az %45 süt yağı içerir. +4 °C'de muhafaza ediniz. Laktoz içerir.
Yaklaşık olarak 100 gram tereyağı içerisinde 753 kcal enerji, 0,19 gram protein, 83,22 gram yağ, 0,85 gram karbonhidrat ve 0,36 gram laktoz bulunur.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri