Çökelek üzerine doğradığınız taze soğan, maydanoz, salatalık, yeşil biber ve domatesi ekleyin. Son olarak damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber ve zeytinyağı ekleyip, çökelek salatasını kaşık yardımı ile karıştırın. Hazırladığınız çökelek salatasını servis tabağına koyup, servis edebilirsiniz.
Domatesler kabukları soyularak minik minik doğranır ve tavaya eklenir. Domatesler diriliğini kaybedince Çökelek peyniri eklenir. Arzuya göre baharat eklenir ( Ben yazdığım baharatlardan azar azar ekliyorum) Ara ara karıştırılarak peynirler hafifçe kızarana kadar pişirilir.
Yörük geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul edilen çökelek, klasik Türk mutfağında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çökelek kullanılarak hazırlanan pide, saç böreği, peynir salatası, kömbe, piyaz ve kavurma gibi pek çok yemek kahvaltı sofralarından akşam yemeklerine kadar pek çok yerde tüketilmektedir.
Her zaman taze halde bulmak mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı kurutulmuş şekilde sürekli kilerinizde ulaşabileceksiniz. Yapmanız gereken sadece sıcak suda bekletip çözülmesini (tanelenme) beklemektir. Dakikalar sonra suyunu süzerek istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Sütü kaynattıktan sonra yoğurt ile keselim. Sonra kestiğimiz çökeleği süzgüye koyalım. Biraz süzüldükten sonra bez torbaya koyalım ve ağır bir taş üzerine koyalım. 1 hafta güneşte iyice kurutalım ve artık kahvaltımız için peynirimiz hazır tavaya tereyağı koyalım ve sonra peynirimiz alt üst kızarana kadar pişirelim.
Soğanlar ince ince doğranır. Domateslerin kabukları soyulur ve doğranır. Üzerine doğranmış maydanozlar da eklenerek karıştırılır. Ufalanmış kuru çökelek ve zeytinyağı eklenerek servis edilir.
Bu kahvaltılık çok sevdiğimiz Tokatta çok yapılan bir tariftir. Kuymakla (mıhlama) karıştırmayın. Aslında bu kahvaltılık için özel olarak kaşar peyniri gibi eriyen özel çökelek kullanılır ama onu her yerde ve her zaman bulamadığımız için normal çökelek kullandım.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
İki litre sütü tencereye alıyoruz. Köpük köpük olana denk kaynatıyoruz. Süt kaynayınca önce 1 limonun suyunu ekliyoruz ve sütü kısık ateşte kaynatıyoruz. Süt kesilmeye başlayınca kesikleri kevgir yardımı ile süzgeçe alıyoruz.
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Çökelek. Çökelek ülkemizde tatlı ya da tuzlu olarak tüketilen lezzetli bir peynirdir. Zengin kalsiyum ve probiyotik içeriği ile hem kemiklerimizi güçlendirir hem de bağırsak probiyotiklerimizi zenginleştirir.
Domates, salatalık, biber, maydanoz ve soğan küp küp doğranıp salata kasesine alınır. Üzerine çökelek, zeytinyağı, pul biber ve tuz eklenerek karıştırılır.
Kazein adı verilen ve kasların artmasına yardımcı olan protein, çökelekte bol miktarda bulunur. Bu nedenle birçok sporcu uyumadan önce çökelek yer. Ayrıca günlük önerilen protein miktarının çoğunu çökelekten alabilirsiniz.
Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
Çökelek peyniri Kahvaltıda yiyeceğimiz bir kahvaltı tabağı çökelek, süt içerdiği için ve tok hissettirdiği için çok faydalı bir besindir. 80 kalori barındırdığı için kilo almanızı da engeller.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri